1984 született Gyergyószentmiklóson, Térey János-ösztöndíjas költő, szerkesztő. Kolozsváron él, az Irodalmi Jelen és az erdélyi Előretolt Helyőrség szerkesztője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója.

  Kötetei:
  6van9 (Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár, 2009);
  A kék tempó (AB-Art, Pozsony, 2009);
  Űrezüst (Irodalmi Jelen Könyvek, 2013, Arad);
  Sem a férfiban, sem a tájban (2017, Irodalmi Jelen Könyvek–Kalligram, Arad–Budapest);
  A fásult kebelnek nincs költészete (Irodalmi Jelen Könyvek, 2020, Arad);
  A kifordított ég (Irodalmi Jelen Könyvek, 2020, Arad, e-book);
  A Pacsirta és a Sas utca sarkán (Előretolt Helyőrség Íróakadémia – KMTG, előkészületben).

 • Szabó Palócz Attila

  Nem félni a hóesést

  Arcot a versnek című rovatunkból Szabó-Palócz Attila karácsonyi témájő felolvasását ajánljuk.
 • Osváth Mihály

  Mi bújhat meg nulla fok alatt?

  – avagy kísérlet a kortárs irodalom kiszabadítására a négy fal közül
  A válasz, amivel hazajöhettem erről a formabontó kísérletről: ahogy a téli erdőnek sem kell feltétlenül hó, hogy szép legyen, úgy az irodalomnak sem kell feltétlenül a négy fal biztonsága, hogy megszólíthasson.
 • Janáky Marianna

  „Minden jó könyv megduplázza a világot”

  Interjú egy könyvvel – Varga Melinda: A fásult kebelnek nincs költészete

  A vers alkalom
  tájak, emberek és érzelmek
  összefűzésére,
  akár egy digitális fotó,

 • Varga Melinda

  A színház jobb emberré formál

  A nyolcadik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál előadásain jó érzékkel egymáshoz kapcsolt színpadi produkciókat követhettünk végig. A Félelem – Remény kulcsszavakra építkező színházi mustra a legkülönfélébb stílusú műveket találkoztatta egymással. Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója a fesztivált úgy álmodta meg, mint egy-egy színpadi rendezését, mindennek megvolt a pontos helye és szerepe a programban, ezért sokkal intenzívebb volt a befogadói élmény is.
 • Varga Melinda

  Az antik tragédiától az ázsiai színházig 

  Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválról

 • Demeter Arnold , Kovács Újszászy Péter, Varga Melinda

  Némajáték a város felett

  Versreakciók Bánkövi Dorottya fotóira
  Úgy élünk, mint az indiánok, fészektől tollhullásig.
 • Varga Melinda

  A kutya csak metafora

  Felkavaró, erdélyi magyar kortárs filmet vetítenek Budapesten

  Az elmúlt időszakban sokat gondolkodtam a határ fogalmán. Utazásaim nagy szerepet játszottak abban, hogy másképp gondolkodjam erről. Böszörményi Zoltán Regál című kisregényének újraolvasása egyre inkább arra késztet, hogy a határ többféle interpretációs lehetőségét a saját magam érzelmi és kulturális regisztere szerint újraértelmezem.

 • Varga Melinda

  Vadludak, vadkacsák

  csak úszni, úszni az örök vízen, tengert képzelni a folyók helyébe
 • Varga Melinda

  Az élőszóban több a spontaneitás

  Viola Szandra az Irodalmi Jelen állandó szerzője, költészet díjas alkotója nem ismeretlen az irodalmat kedvelők körében, versei, prózái, esszéi mellett rendhagyó performanszaira, irodalmat népszerűsítő művészeti projektjeire is sokan felfigyeltek.

  Öt és fél éve szerkeszti a Poétikon című irodalmi műsort a Karc FM-en, az adás vendége volt többek között Szőcs Géza, Ács Margit, Ágh István, Térey János és számos határon túli szerző és elsőkötetes alkotó. Nagy álma, hogy egyszer Irene Vallejo spanyol írónővel bebarangolja a görög tájakat, az Odüsszeia és az Iliász nyomába eredjen.

 • Irodalmi Jelen
  Csornyij Dávid

  Székely irodalmi humorest

  Fergeteges székely irodalmi humorestre került sor Aradon!
 • Ünnepe az irodalomnak, a tehetségeknek – székely humorral fűszerezve

  Október 4-én, kedden délután az Aradi Magyar Napok keretében, az aradi Jelen Ház nagytermében került sor az Irodalmi Jelen gálaünnepségére, melyen átadták az előző évre, 2021-re szóló – 2002 óta évente rendszeresesen kiosztott – díjakat. Jámbor Gyula tudósítása.

 • A kert csodái – a kortárs író vidéki élete

  Varga Melinda beszélgetése Lőrincz P. Gabriellával
  A kritikarovatunkban Reisinger Attila Tanyavilág című kötetéről jelent meg a napokban Szabó Fruzsina recenziója. A könyv a 20. századi Magyarország tanyavilágába kalauzolja az olvasót, olyan fontos történelmi tragédiákról tudunk meg újat, mint a kulákság, a nagygazdaságok sorsa a kommunista diktatúra idején. Ennek kapcsán kerestük meg egy röpinterjúra a tanyavilághoz közel álló szerzőnket, Lőrincz P. Gabriellát, aki a Nógrád megyei Szandán él, az irodalom mellett a mindennapjait a kertészkedés, a gazdaság, a természet és a föld szeretete tölti ki.
 • Vers, látod a jövőt? – PEN DRIVE-pódiumműsor videón

  A Magyar PEN Club szervezte PEN DRIVE-esten szeptember 21-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban verses-zenés pódiumműsorra került sor, ahol Böszörményi Zoltán és Varga Melinda olvasott fel saját verseket. A teltházas közönség Bánkövi Bence lenyűgöző csellójátékát is meghallgathatta.
 • Székelyhidi Zsolt

  Vers, látod a jövőt? – PEN DRIVE-est képekben

  Varga Melinda 

  A két Prométheusz

 • Varga Melinda

  Egy jó kritika a reggeli mellett a konyhában is beszédtéma lehet!

  A kritikaírás, úgy gondolja, nagy felelősség, hiszen sok esetben a kritikus determinálja az olvasói értelmezést. A friss kiadvány olvasottságát egy pozitív kicsengésű, de akár egy erősen bíráló hangú kritikai visszhang is növelheti.

 • Varga Melinda

  A kritika akkor jó, ha kiszivárog a lapokból

  A párbeszéd kéne álljon a közösségi irodalombefogadás középpontjában, s a párbeszédnek a kritikák adhatnak utat, vagy éppenséggel összegezhetik a már kibontakozó párbeszéde(ke)t. Ez az akár polemikus, de mindenképpen dialogikus folyamat vezethet oda, hogy továbbfejlesszük magunkat a világunk ingereire való reagálásban.

 • Az emberiség koronája a nő

  Verses-zenés, kiállításmegnyitóval egybekötött esten ismerhette meg Varga Melindának, lapunk munkatársának A fásult kebelnek nincs költészete (verses krónikák az erdélyi irodalmi életről) és Tizenkét kagyló című verseskötetét a budapesti közönség a Magyarság Háza szervezte esten az Aranytíz Kultúrházban.

   

 • Mint szakadék felett a kötéltáncos

  „Megdöbbentő, tragikus, húsbavágó sorok a szabadságról, a kommunizmus politikai megtorlása és hatalmi autokráciája elől menekülő fiatal nőkről és férfiakról.” Böszörményi Zoltán Regál című kötetének új kiadásáról Varga Melinda beszélgetett a szerzővel a Magyar Írószövetség könyvtárában.

 • Lajtos Nóra

  Kinyíló lótuszvirágok, orchidealigetek

  Varga Melinda Tizenkét kagyló című kötetének alcíme máris kijelöl egyfajta ’close reading’-szerű („szoros olvasás”) olvasásmódot, miközben behatárolja, hogy könyve nem más, mint mitológiai-asztrológiai kézikönyv férfiaknak a nőkhöz. A kötet összetett címszerkezete egymást feltételezi és erősíti: az erősen metaforizáló főcím s a kötet paratextusa (jelen esetben az alcímet értve paratextus alatt) egymás között olyan viszonyrendszert ír le, amelybe jól illeszkedhet „mindennemű” olvasói aktus.