• Ursula M. Benka

  A nehéz folyó süllyed

  Mandics György fordítása

  Így kezdődik Peter Gehrisch drezdai-szudétanémet író, költő, regényíró, műfordító és történész Elszigeteltség című verse, amely hosszú éveken át egy miniatűr Mitteleuropát, sőt a „Mitteleuropa-szindróma”, a „középeurópa-szindróma” miniatűrjét elevenítette meg, amellyel számos keleti nemzet megbélyegezte a németeket, oroszlánrészt tulajdonítva nekik a szellemi és gazdasági korlátokért, valamint a stílusért, amellyel (sikeresen vagy sikertelenül) átlépik a határokat.

 • Állami kitüntetések március 15-e alkalmából

  Március 15-e alkalmából átadták az idei állami díjakat és elismeréseket.

 • Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Nem akarok saját világot teremteni; Az ego nélküli Én, aki részt kér a teremtésből

  Korai és újabb művek, olvassuk a kiállítás címét. Seres László 2006-ban, huszonnyolc év szünet után kezdett ismét festeni. Élete mozgalmasan, mondhatni kalandosan alakult, élt az USA-ban, élt Indiában. Ahogy Nagy T. Katalin nagyszerű, informatív, érzékeny megnyitó beszédében felvetette: a vérbeli, zsigeri festő akkor is fest, amikor nem fest, így a szüneteknek nincs jelentősége… Egyik írásom címe, Az író mindig dolgozik. Közhely, de én meg is tapasztaltam, mit jelent az, ha az ember elhagyja a szülőhazáját, és az emigráció évei alatt abbahagyja az alkotást, mintha szellemi emigrációba vonulna, mintha elhallgatna, miközben az új impulzusok, tanulmányok, tapasztalatok által csak gazdagodik, kiteljesedik, megtermékenyül, és ez sok év után felszínre tör újból.

 • Ónody Éva

  Apám Dombiratosa – IV. rész

  A nevezetes búcsú

  Nézzük csak, mi is történt a háború végén Dombiratoson, ahová apuka vertfalú házába tartunk, az elveszett Finci cicám nélkül.  

 • Kövesdi Miklós

  A Kutyakaparó

  A Kutyakaparóban meglehetősen nagy volt a nyüzsgés ebben az időszakban. Vásár volt, sok ember haladt a debreceni országúton, és jobb híján ide tértek be inni. Megfordult itt mindenféle náció, korra és nemre való tekintet nélkül.
  Így hát senkinek nem tűnt fel a fiatalember érkezése, aki arcán különös, izgalmat és várakozást tükröző mosollyal lépett be. Aztán megtorpant, úgy nézett körül, mint aki keres valakit, pontosabban mintha várna valamire.

 • Móricz regénye a kolozsvári színpadon

  Rokonok – Móricz Zsigmond ma is aktuális társadalomkritikája a Kolozsvári Állami Magyar Színház színpadán.
 • Nulla fok – kísérleti felolvasás a Bükkben

  Azt már tapasztalhattuk, hogy a kortárs irodalom 18 és 23 fok között, zárt térben könnyen befogadható. De mi történik vele fagyponton
 • Janáky Marianna

  „Minden jó könyv megduplázza a világot”

  Interjú egy könyvvel – Varga Melinda: A fásult kebelnek nincs költészete

  A vers alkalom
  tájak, emberek és érzelmek
  összefűzésére,
  akár egy digitális fotó,

 • Nagy Angéla

  Ady 145 – Álom és valóság

  2022. november 22-én lesz 145 éve, hogy Ady Endre, a XX. század legjelentősebb magyar költője a Szilágy megyei Érmindszenten megszületett.
  Valószínűleg nem sok költő van a világirodalomban, akiről ennyi könyv, cikk, elemzés és diplomamunka íródott, mint Ady Endréről.
  Hogyan gondolunk ma rá, hogyan őrizzük emlékét születésének 145. évfordulóján?
  Milyen kötelességeink vannak költői hagyatéka irányában, amikor épp olyan időket élünk, amelyek kísértetiesen hasonlítanak verseinek vészjósló és borúlátó látomásaihoz? 

 • Nádas Péter 80 – Sas Borbála: Portré Önarcképpel

  Markója Csilla: A mérleg nyelve – Szó és kép Nádas Péter művészetében

  Amikor a főváros programsorozattal ünnepli a születésnapos írót „Nádas Péter Budapestje” címmel, ahol nem csupán az író, de a fényképész is szerepet kap – november 11-ig látható a Deák Erika Galériában a Minimo – A sötétség színein című kiállítás Nádas újabb fényképeiből, amelyből a Jelenkor folyóirat októberi száma közölt válogatást –, érdemes megemlékezni arról a kötetről is, amely eleddig a legalaposabb vizsgálatát nyújtja az író fotográfusi életművének.

 • Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  A rajz médiuma; A napóra árnyéka

  Szabadkezű rajzokat látni, és térnyerésüket. Nagy István, Vajda Lajos, Ámos Imre, Barcsay Jenő, Kondor Béla rajzainak szellemi örökségét hordozzák. Szűcs Attila egyik előadásának is a mottóra utaló címet adta: Minden megvolt / mielőtt meglett volna.

 • Félem / Remény

  Csütörtökön kezdetét veszi az Interferenciák 8. kiadása
  A fesztivál nyitóelőadása a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet produkciója Tompa Gábor rendezésben. Azért is esett a választás erre az előadásra, mert az idén fennállásának 230. évfordulóját ünneplő kolozsvári színház történetében William Shakespeare világhírű tragédiájának mindig hangsúlyos szerepe volt.
 • Ónody Éva

   Apám Dombiratosa – II.

  Az apai ág

  A mufurc nagyanyó

 • Nádas Péter 80 – Abafáy-Deák Csillag: Visszajönni

  „Ilyen kert nincs, és a levelek sehol nem tudnak beszélni.”
  „Tudnak.”

  161 fa. Megszámoltam. Itt fekszenek mellettem. Képek. Fotók. Könyvben.
  Könyv vagy könyvek mellett alszom. Ez rendetlenség, mondják. Ez az én rendem. Elérem őket a kezemmel, lapozom, kinyithatom bárhol.

 • Nádas Péter 80 – Nagy Zopán: Árnyat vető / tükör-velő

  (két Nádas Péter-fotográfia* margójára)

  ó, ingatag inga árnya:
  tükör-reflex rezonálja

  a sistergés fél-homálya
  behajol az ingoványba

  a lemetszett képkeret
  ablakszélnyi lélegzet

  most esetleges a nesz:

  a levitáló csipesz
  harapni készül
  a wayang-játékos
  titokzatos-okos
  lényege rétegül-

  Ő

  magába épülő
  finomszemcsés jelenléte
  világítást kebelez be

  a tégla-rések intim fokozata
  12 létrafok titkos ritmu(mu)sa

 • Polcz Alaine életéről szóló előadóest a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

  November 1-jén, kedden este 7 órától Gubás Gabi magyarországi színművész Teljes lényeddel: Polcz Alaine élete című előadóestjét láthatja a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében. Színpadra alkalmazta és rendezte B. Török Fruzsina.

 • Ónody Éva

  Sasváry

  Á, dehogyis! Én nem voltam szerelmes Sasváryba. Inkább élveztem, és elismertem őt. Igazi aranykeretes úriember volt, de egy kicsit piperkőcnek tartottuk. Megfigyeltem az eleganciáját, ahogy villogott a szemüvege, és a tekintetéből áradt a huncutság. De vettük a humorát is, amivel jól tartott minket. Taszilónak azért neveztük el, mert gyakran mondott Tasziló-vicceket. Minden áldott nap másik öltönyben jött.

 • Nádas Péter 80 – Székelyhidi Zsolt: Világosodás

  Nádas Péter Tatai kápolna (1963) című fotójába lépve

  Egy 
  megfelelően
  rakott
  téglasor.
  Kedves Péter. 
  Kihagyás 
  fölé szorított
  szemöldökfa.
  Falszakaszok
  zárványzata.
  A váltig
  állított
  tömb,
  soronként
  belekötve.
  Péter,
  ha fekete
  és fehér
  is a hajnal,
  eltekinthetünk
  a tér kitettsége
  felett.
  Hol domborul
  ilyentájt
  az a golgotaföld?
  A kellő távolság
  tarthatatlan,
  kedves Péter.
  Könyékig benne
  minden mozdulatban.
  A prozodikusan
  meredő