• Zöldi László

  Botcsinálta politikus volt-e a költő?

  Akadnak olyan emberek, akiknek több ötletük van, mint amennyit képesek megvalósítani. Belőlük vagy szerkesztők lesznek, vagy politikusok. Ilyen ötletembereket ismerek, magam is a szerkesztői típus volnék. Olyan személyiséget azonban csak egyet ismertem, akinél a kettő akadálytalanul folyt át egymásba.

 • Hans-Henning Paetzke

  Az ellenállás költőfejedelme

  (Szőcs Géza, 1953–2020)

  Ki volt Szőcs Géza? Melegszívű és önzetlen barát. Ismerek legalább hat embert, aki nagy hálával tartozik neki. Nem tudok róla, hogy bárkitől is viszontszolgálatot várt volna el. Rossz szót sem hallottam tőle soha senkiről. Viszont róla elítélően nyilatkozni szinte kötelező volt a liberális fősodorban. 

 • Búcsú Szőcs Gézától

  Szőcs Petra, Orbán Viktor, Orbán János Dénes és Korpa Tamás beszéde 2020. november 14-én Piliscsabán, Szőcs Géza temetésén.

 • Böszörményi Zoltán

  A szellem kenyerében a kovász

  Megdermedt körülöttem a világ, amikor elmentél, te bátrak bátra. Felöltötted ruhádat, búcsút sem intve kisiettél a ködös őszbe. Itt hagytál minket a délibáb kezében tündöklő mindenségben.

 • Tar Károly

  Levél Szőcs Gézánk odaátra

  Levelezésünknek és telefonhívásainknak folytatódnia kell, és folytatódni fog a túlvilágról, a „H TERMINLÁLÉN” túl is, mert bevallom Géza, hogy sohasem voltam képes mindent elmondani néked.

 • Lőwy Dániel

  Búcsúzunk Szőcs Gézától, a Nemzetközi Tudományos testület megálmodójától

  ​​​​​​​A nagy forgatókönyvet az égben írják, ahonnan sorsunkat és múlandóságunkat irányítják. Megrendítő a hír, hogy Géza, akit számos betegsége és egészségi gondja ellenére múlhatatlannak hittünk, nincs többé. Három hétig volt lélegeztetőgépen. Az elején reméltük, hogy sokat próbált, végletes helyzeteket átvészelt szívós szervezete most is felülkerekedik, de sajnos nem így történt. Szomorúsággal értesültünk örök távozásáról.

 • Üzenet. 2014, olaj, vászon, 100 x 100 cm
  Finta Edit

  Szőcs Géza varázstakarója

  Emlékeimben él, hogy mikor Balázs fiam megszületett, egy gyönyörű takarót hozott neki kolozsvári otthonunkba. Varázstakarót, mint mondta, hogy kisgyermekünket mindig megóvja a hidegtől, minden veszélytől és leselkedő ellenségtől. Férjemmel, Mózes Attilával hittünk is akkor, 1981-ben ebben a csodában, mesébe illő, furcsa álomban, elmondhatatlan varázslatban.

 • Farkas Wellmann Endre

  Albatrosz, strucc, hattyú…

  Magunkra hagyott Szőcs Géza. Mától másképp virrad fel a nap, és semmi nem lesz olyan, mint eddig. Sorolhatnánk, ahogy egy nekrológban szokás a címeit, díjait, rangját, státuszát – de akik ismerték, túl azon, hogy tisztában vannak mindezzel, tudják azt is, hogy sokkal nagyobb tragédia történt. Olyan ember ment el közülünk, akire mindannyian számíthattunk, akinek a személyes sorsok és a nemzet sorsa ugyanúgy kiemelten fontos volt és napiparancs volt számára e sorsok ügyének egyengetése.

 • Pázmány Péter

  Krisztusban elnyúgott Atyánkfiaiért

  A Keresztyéni imádságos könyv, melyből idézünk, Graz-ban jelent meg 1606-ban, és számtalan kiadást ért meg a századok során. Megjelenése óta a legnépszerűbb magyar imádságos könyv, számos kiadást ért meg, s nemcsak a katolikusok, hanem a protestánsok is szívesen olvasták.

 • Karinthy Frigyes

  Mindszenti litánia

  „Elza fiam, te is meghaltál, lehet már veled beszélni / Az élővel nem tudok én, viccelek és elfordulok” – Karinthy Frigyes verse.

 • Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Sorsanalízis, Trianon kapcsán

  Mítoszokkal már nem lehet értelmezhetővé tenni azt, ami értelmezhetetlen, ma már a vesztesek története csak téveszmeként élhet tovább. Csak a hatalom mítoszai uralkodhatnak, csak a győztesek történelme lehet univerzális. – Gaál József kiállítása és Béki István Gúzs című performansza a Godot Galériában Trianon emlékére.

 • Bánkövi Dorottya

  Kötetajánló: A női test biztonsága

  Kíméletlen és karcos költészet a Bánkövi Dorottyáé. Ez ne riassza vissza a nyájas olvasót, mert izgalmas és rendhagyó, gyakran sokkoló, de nem ritkán gyönyörű verseket fog találni ebben a könyvben, melyek lírai alanya hol a femme fatale, hol a bizonytalan, félénk nő/kamaszlány, de leginkább a világ történéseit különleges szemszögből ábrázoló és értelmező érzelmes gondolkodó. Ám legyen karnális vagy metafizikus vers, a szerző a legparányibb félelem és gátlás nélkül tárulkozik ki, és zavarba ejtően bánik el mindenki mással is. Szerencsés az, akivel csak pimaszul. Bizony, olyan dolgokról olvashatunk itt, amikről még a poéták sem merészeltek beszélni.

 • Debreceni Balázs

  Káosz és Rend – egy Covid-remekmű(?) születése

  Mindenkinek van öt száma, amivel elméletileg megnyerheti az ötös-lottót. Ám életünk során nem csupán „elméletileg”, de „gyakorlatilag” is számokkal vagyunk körülvéve. Hiszen minden embernek van névnapja, születésnapja, életkora; ezen felül személyi száma, Taj-száma, adószáma, telefonszáma és rendszáma is.

 • Kopriva Nikolett

  Kötetajánló: Amire csak a fák emlékeznek

  Énünk egy idő után önmagát sírja ki,
  elapad, mint a patak.
  Túl sok halottat halmoztam fel –
  kidobálom a pillanataikat.

 • Szőcs István

  A vadászat romantikája

  Vadászat tulajdonképpen kétféle létezik: romantikus vadászat és romantikátlan, ha azonban jól meggondoljuk, csak a romantikus az igazi. Mert a hústermelő vadászat az részben mészárosmunka, részben, jobbik esetben az állattenyésztésnek egy módja. Az irtóvadászat pedig, a kártékony rágcsálók, kóbor ebek, macskák és hasonlók elleni hadjáratok ugyancsak nélkülözik a romantikát.

 • A spanyol király kitüntette Elekes Botondot

  Elismerés a spanyol kultúra népszerűsítéséért

  Anunciada Fernández de Córdova nagykövet javaslatára, VI. Fülöp, Spanyolország királya, a Katolikus Izabella Rend keresztje kitüntetést adományozta Elekes Botondnak, az Uránia Nemzeti Filmszínház főigazgatójának. A kitüntetést a nagykövet szeptember 17-én adta át egy bensőséges, és a járványhelyzetre való tekintettel szűkebb körű ünnepség keretében, a Spanyol Nagykövetség budapesti, a Hatvany-Deutsch-palotában található Rezidenciáján.

 • Kincses Elemér, Mandics György

  Gyászbeszéd – Szőcs Pista hallócsöve

  Szeptember 10-én hunyt el Szőcs István. Kincses Elemér gyászbeszét és Mandics György megemlékező írását olvashatják az alábbiakban.

 • Kudász Gábor Arion: Momó ajtóval
  Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Kerítésgaléria – Nem végállomás

  Negyven kortárs művész alkotásai közül nehéz néhányat kiemelni. A sokszínűség okán is. Az első kép szinte idilli, narancsvörös színek, nincs sötét felhő, mégis valószínűtlen Teknős Miklós A kijárási tilalom első napja, Velencei tó, Agárd alkotása, nincs magány, egy párt látunk. A reményt. Majd egy kisfiút, Kudász Gábor Arion Momó ajtóval képén, omladozó fal, az ajtó nem nyílik, a gyerek falhoz állítva, mozdíthatatlanul.

 • Diószegi Sounds – Zongorád

  A videó, amelyen az Irodalmi Jelen 2020. augusztusi számában megjelent Zongorád című Diószegi-vers (https://irodalmijelen.hu/2020-jun-22-1545/kezem-bolcsoje-kezednek) dalváltozata hallható, 2020. szeptember 12-én készült a III. Tisacra Fesztiválon, a szeged-alsóvárosi ferences kolostor quadrumában.