• Böszörményi Zoltán

  Sorsom fordulópontja: 1984. április 11.

  Ma negyven éve annak a napnak, amikor a bécsi Swechat repülőtéren felültem a Torontóba tartó Canadian Pacific narancssárga repülőgépére. Egy új, leendő haza, egy új megpróbáltatás, sorsomnak újabb kihívása felé.
  Két regényemben örökítettem meg azokat a pillanatokat. Az egyik  Regál, a másik Az éj puha teste címmel jelent meg. Nem tudatosult bennem, hogy a magyar költészet napján történt velem mindez.
  Mint ma, a világ ugyanolyan képlékeny és lelketlen volt. De élt bennem egy hajtó és akaraterő, amely annyi viszontagságon és megpróbáltatáson túl az akkor még létező amerikai álom felé röpített. A végkifejletet még nem sikerült megírnom. Még dolgozom ezen. Most ízelítőt nyújtok abból az időből. A regények remélem, még megvásárolhatók. 
  Böszörményi Zoltán

 • Idén elsőként Nádszegen rendezik meg a Hangzó Helikon fesztivált

  Nincs szebb és értékesebb dalszöveg költőink verseinél!
 • Nagyvarjasi Szabó István

  ​​​​​​​Emlékek, nem csak felkérésre...

  Rég volt... 1972 szeptemberétől 1988 novemberéig tartott szentegyházi világom. Hangulatok, érzelmek, pillanatok, esetek, tervek emlékei nyüzsögnek. Csak a szépre, igazra, emberségre emlékezhetem, nem tehetek róla, nekem ilyen emlékeim vannak, és nem az idő szépíti meg őket. Ülhetsz a záptojáson évekig, akkor se lesz belőle csirkepaprikás. Ami hamisság, hitványság és bunkóság előfordul mondandómban, arról nem a székelyek tehetnek. Együtt tapasztaltunk, reméltünk és hittünk.

 • Gábor Éva Mária: Hosszú az éj, ne félj gém

  Pessoa-parafrázisok képekben

  MET: a Magyar Elektrográfusok Társaságának kiállítása nyomán. (Art Market, Bálna, Budapest, 2023. 10. 18 – 10. 22.)

 • „Belenézni egy világegyetembe” – Krasznahorkai László 70 éves

  Az Irodalmi Jelen Krasznahorkai Lászlóról készült összeállításával köszönti a 70 éves alkotót.

 • Jakatics Szabó Veronika: Szeles portré, 2022
  Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Látsz engem? – ​​​​​​​Szemünk fénye

  Kívül közöny, belül tériszony – olvasható Vonnák Diána Látlak című novelláskötetében (Jelenkor Kiadó, 2022). A Kodály Körönd, mint tágas tér a huszonkét kép által drámai szögletek és kiszögellések halmazává vált. A Látlak cím mögött ott a kérdés, az érzékelésben van-e a másikat értő gesztus, bizalom, vágy. Van-e világban és egymásban helyük a látónak és a látottnak? Mózes egy, huszonkettő – adta még Szabó Magda 1967-ben a Bibliát idéző címet parabolaregényének. Szabó Magda Izsákjai azt érzékeltetik, csak a saját istenükért hajlandók odaadni az életüket, s nem vállalják, hogy családi döntés szabja meg, mi a neve az áldozatkérő istennek, aki-ami eszmének vagy ideológiának is nevezhető.

 • Halász Margit

  Krétai ujjlenyomatok 7.

  Kis hellén gasztro

  Görögország az európai kultúra kőbölcsője, mondom és kényelmesen elhelyezkedem a nyugágyon, mely fölött nádlevelekből takarosan és hibátlanul font napernyő vet árnyékot a földre. – Halász Margit görög úti jegyzeteinek hetedik, befejező része.

 • Szále László

  Sándor, a színész

  Útkeresés hat képben

   

 • Juhász Kristóf

  Idill és vihar

  Fábián Zoltán, Jancsik Károly, Kiss Zoltán és Szlabey Zoltán Geometry and Gesture by the 3Z+1K Quartet című kiállításának megnyitóbeszéde a budapesti Próféta Galériában.

 • Halász Margit

  Krétai ujjlenyomatok 6.

  Zsabós teraszok

  Görögország az európai kultúra kőbölcsője, mondom és kényelmesen elhelyezkedem a nyugágyon, mely fölött nádlevelekből takarosan és hibátlanul font napernyő vet árnyékot a földre. – Halász Margit görög úti jegyzeteinek hatodik része.

 • Halász Margit

  Krétai ujjlenyomatok 5.

  Kurta katedrálisok

  Görögország az európai kultúra kőbölcsője, mondom és kényelmesen elhelyezkedem a nyugágyon, mely fölött nádlevelekből takarosan és hibátlanul font napernyő vet árnyékot a földre. – Halász Margit görög úti jegyzeteinek ötödik része.

 • Halász Margit

  Krétai ujjlenyomatok 4.

  Szerpentina, az olajbogyó és a rózsaszín tenger

  Görögország az európai kultúra kőbölcsője, mondom és kényelmesen elhelyezkedem a nyugágyon, mely fölött nádlevelekből takarosan és hibátlanul font napernyő vet árnyékot a földre. – Halász Margit görög úti jegyzeteinek negyedik része.

 • Abafáy-Deák Csillag

  Vissza a paradicsomba

  „Tiszta emberi viszony csak a meztelenségben van.”
 • Halász Margit

  Krétai ujjlenyomatok 3.

  Ódon harmónia

  Görögország az európai kultúra kőbölcsője, mondom és kényelmesen elhelyezkedem a nyugágyon, mely fölött nádlevelekből takarosan és hibátlanul font napernyő vet árnyékot a földre. – Halász Margit görög úti jegyzeteinek harmadik része.

 • Szélyes-Pál Dániel

  Akkor milyen is az a metamodern?

  Gondolatok Juhos Sándor és Szabó András közös kiállításáról
  Kiállításlátogatóként mindig két nagy szempontot igyekszem figyelembe venni: az elsajátított technikai tudást és a megosztani kívánt mondanivalót. Mert hiába erős az egyik, ha a másik hiányos, már nem beszélhetünk műalkotásról. A technikai elváráson túl – tesszük fel a kérdést – mennyire elemi az alkotók mondanivalója? Juhos Sándor és Szabó András kiállítása a Bánffy-palotában részben választ adhat a címben feltett kérdésre: Mi is ez a nézőpontjaik által fémjelzett „metamodern lencse”?
 • Halász Margit

  Krétai ujjlenyomatok 2.

  Kalauznők és más félistenek

  Görögország az európai kultúra kőbölcsője, mondom és kényelmesen elhelyezkedem a nyugágyon, mely fölött nádlevelekből takarosan és hibátlanul font napernyő vet árnyékot a földre. – Halász Margit görög úti jegyzeteinek második része.

 • Halász Margit

  Krétai ujjlenyomatok

  Első: Kőmadonna

  Görögország az európai kultúra kőbölcsője, mondom és kényelmesen elhelyezkedem a nyugágyon, mely fölött nádlevelekből takarosan és hibátlanul font napernyő vet árnyékot a földre. – Halász Margit görög úti jegyzeteinek első része.

 • Ónody Éva

  Hiánycikk a szép művészete, azaz: „Nem baj, ha valami szép!”

  Gross Arnold emlékezete

  Az Arnoldó Kávézóban jártam a Bartók Béla úton, a Szent Gellért tér után egy megállóra.  A meghitt kis helyiséget még Gross Arnold, a nemzet művésze, a világhírű magyar grafikus-festőművész nyitotta meg 2014-ben, nem sokkal halála előtt. A vidám mesevilágot ábrázoló színes rézkarcaival kitapétázott helyiség emeleti galériájával együtt a szépség nyugalmát árasztja; igazi oázis a rumlis fővárosban. A művész fia, Gross András belsőépítész tervezte, remek stílusérzékkel.

 • Erdély felett az ég

  Érzelmes lírai darabok Erdélyről és fergeteges székely irodalmi humorest díjátadóval egybekötve – ezt kínálja idén az Irodalmi Jelen gálaestje. A rendezvényre, amelyre szeretettel várunk mindenkit, szeptember 15-én 17 órától kerül sor a Jelen Házban. 
 • Köszöntjük a 80 éves Hans-Henning Paetzkét

  HansHenning Paetzke 1943-ban született Lipcsében, 1960-ban a keletnémet Walter Ulbricht államelnök elleni uszítása miatt az NDK összes gimnáziumából kizárták. 1960 és 1963 között színészképzésen vett részt, 1963-ban a Stasi parancsára azonnali felmondással elbocsátották az Állami Faluszínháztól állampolgári kötelezettségek megsértése miatt. 1963 és 1964 között börtönbüntetését töltötte szolgálatmegtagadás miatt Az érettségit követően klasszikafilológiát, germanisztikát és pszichológia hallgatott Halléban, Budapesten és Majna-Frankfurtban.