Ugrás a tartalomra

Szabadulj ki az ÁVH börtönéből, és alakítsd a forradalmat!

Az országos sikerű trianoni szabadulószoba után ezúttal az ÁVH pincebörtönében kapunk izgalmas feladványokat a két szegedi piarista tanártól. Most azonban a játéknak több komoly tétje is van.
Az egyik újdonság, hogy a szabadulószobából kijutók egy JBL hordozható bluetooth hangszóróval gazdagodhatnak.

Szávai Géza: Cérnapóráz című regényéről az idei őszi Margó Fesztiválon Ungváry Rudolf beszélget az íróval

Szávai Géza: Cérnapóráz című, új regényéről október 15-én, az őszi Margó Fesztiválon Ungváry Rudolf beszélget a szerzővel.

Mert nem lehet feledni… – Trianon 100 emlékkiállítás

2020. szeptember 18. és 2021. január 31. között tekinthető meg a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata szervezésében megvalósuló „Mert nem lehet feledni…" című kiállítás.

A Napút-levél és -érem 2020. évi kitüntetettje Jankovics Marcell

Tóth Sándor érem- és Mészáros Róza festőművész alkotását tizennegyedik alkalommal ítélte oda a Napút folyóiratműhely: Az idei kitüntetett Jankovics Marcell rajzfilmrendező, kultúrtörténész.

Parnasszus-est – 25 éves a folyóirat

A Parnasszus folyóirat fennállásának 25. évfordulóját ünnepi estjére – amelyet a járványhelyzet ellenére is megtartanak – a Petőfi Irodalmi Múzeum nagytermeiben kerül sor szeptember 30-án 18 órától.

Mandics György estje a Magyar PEN Club szervezésében

Mandics György: Elfelejtett magyar költészet - középkori rovásírásos költői hagyatékunk című előadását hallgathatják meg az érdeklődők a PIM-ben szeptember 28-án 17 órakor.

Elhunyt Bertók László

Életének 85. évében, hétfőn váratlanul elhunyt Bertók László Kossuth-díjas magyar író, költő, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) alapító tagja.

Természetközeliség a XXI. századi irodalomban – nyílt irodalomóra Murányi Sándor Olivérrel

A nyílt irodalomóra meghívott vendég Murányi Sándor Olivér író, akinek legutóbbi, Medvenéző (Új Forrás Kiadó – Alutus, Tatabánya–Csíkszereda, 2017) címmel megjelent könyvét Bodor Ádám Kossuth-díjas író és dr. Fried István Herder-díjas irodalomtörténész ajánlása jegyzi.

A Magyar Művészeti Akadémia ismételten kiírja kulturális-művészeti pályázatát

A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére kiírt, újranyitott pályázatban egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek részére 120 millió forint, a gazdálkodó szervezetek részére 180 millió forint áll rendelkezésre.

Mintafordítási pályázat tapasztalt fordítók számára

A pályázatra olyan műfordítók jelentkezését várják, akiknek már legalább egy, magyarból készült műfordítása (önálló kötet) megjelent.

Megjelent a Jelenkor Kiadó gondozásában Térey János önéletírása,

Megjelent a Jelenkor Kiadó gondozásában Térey János önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Egy cívis vallomásai.

Megnyílt a Háromcsőrű Kacsa Történeti Műhely, a PIM-Mesemúzeum kiskamaszoknak szóló helyszíne

Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely néven megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum
Mesemúzeumának új, kiskamaszoknak szóló helyszíne, melynek célja a 10–14 éves korosztály
szövegértési és -alkotási képességének fejlesztése.

Elhunyt Szőcs István

Kilencvenkét éves korában elhunyt Szőcs István (Marosvásárhely, 1928. augusztus 2. – Kolozsvár, 2020. szeptember 10.) Aranytoll-díjas erdélyi magyar író, újságíró, szerkesztő, műfordító, művelődéstörténész.

III. Tisacra Fesztivál Szegeden

III. Tisacra Fesztivál Szegeden 2020. szeptrember 11-12-én

Francis Bacon egy ritkán látható festményét állítják ki Londonban

Francis Bacon egy bika haláltusáját ábrázoló Study of a Bull című festményét állítják ki Londonban. A művész ritkán látható alkotása, élete utolsó műve a Királyi Művészeti Akadémia tárlatán látható jövőre.

Bemutatták Rubik Ernő A mi kockánk című könyvét

Bemutatták Rubik Ernő A mi kockánk című könyvét pénteken a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Az elmúlt csaknem fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban elkelt Rubik-kocka történetét, az alkotó ehhez kapcsolódó gondolatait rögzítő kötet a következő hetekben számos külföldi országban is megjelenik.

Az Uránia is vetíti a világ eddigi legnagyobb Leonardo-kiállításának filmjét

Egy éjszaka a Louvre-ban: Leonardo da Vinci címmel az Uránia Nemzeti Filmszínház is vetíti  szeptember 16-án a párizsi Louvre 162 műalkotást felvonultató, februárban zárult kiállításáról készült filmes tárlatvezetést.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár műfordítás-pályázata

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Műfordítás-pályázatot hirdet műfordításkötettel nem rendelkező műfordítók számára.

Öt bemutatót tervez az évadban Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Öt bemutatót tervez a 2020/2021-es évadban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, amely bábos drámaíró fesztiválra és Nemzetközi Bábfesztiválra is várja majd a nézőket - tájékoztatta a teátrum közleményben az MTI-t.

Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója: hetedszer

A Hagyományok Háza szeptember 5-én rendezi meg a VII. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját Zalaegerszegen. A Göcseji Falumúzeumban négy portán tizenkét zenekar muzsikál, lesz tánc- és énektanítás, a zenészek szakmai programon is rész vesznek.

Szántói Lilla fotográfiáiból nyílik kiállítás a Capa Központban

Szántói Lilla fotográfus három, különböző években, eltérő gondolati háttérrel és technikával készített munkáit mutatja be A látvány érintése című kiállítás, amely augusztus 25-én nyílik Budapesten, a Capa Központ Project Roomban.

Szeptember 4-ig elmaradnak a Vígszínház és a Pesti Színház előadásai

A járványügyi hatóságok döntése alapján szeptember 4-ig elmaradnak a Vígszínház és a Pesti Színház előadásai, így A Pál utcai fiúkat sem mutatták be péntek este, a darab egyik külsős művészének koronavírus-tesztje ugyanis pozitív lett - tájékoztatta a színház az MTI-t.

Átadták a március 15-e és augusztus 20-a alkalmából odaítélt állami kitüntetéseket

Ma vehették át jeles művészek és tudósok a március 15-i és augusztus 20-i kitüntetéseket, állami elismeréseket. Három irodalmár is díjat kapott.

A Libri Kiadói Csoport és a Mai Könyv online raktárvására

Augusztus 24. (hétfő) és szeptember 6. (vasárnap) között a mai-könyv.hu-n rendhagyó online raktárvásárt rendez.

Sztárírók és híres illusztrátorok az őszi PesText fesztiválon

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az idei PesText fesztivál: lezárult a közönségszavazás, megvan a győztes!

Bátorligeti Mária könyvbemutatója

Miskolcon, a Múzsák Kertjében (Deák tér 3.) Bátorligeti Mária A gondozónő című regényéről beszélget a szerzővel Kégl Ildikó és Bene Zoltán. A regény, amely kordokumentáció, egyben megrendítő tanúságtétel, Magdáról, egy francia tanyán gondozói munkát vállaló magyar nőről szól; plasztikusan mutatja be az úr-szolga viszony mai aspektusait. 
Fehér Sándor az est dallamáról fog gondoskodni, Ötvös Éva színművésznő és balázs István előadóművész pedig részleteket olvasnak fel a regényből.

Képzőművészet és irodalom a falakon - finisszázs

Kovács katáng Ferenc grafikáihoz Szalóky Melinda és Nyulasi Zsolt készített írásokat, a kiállítás szeptember 16-án zár az OIK-ban.

 Elhunyt Bogdán László 

Elhunyt hétfőn Bogdán László székelyföldi író, költő, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia tagja – adta hírül internetes oldalán a Háromszék napilap.

Mérő László: Az érzelmek logikája - webstreaming augusztus 31-én

Mérő László előadásának élő, online közvetítése augusztus 31-én érzelmek és értelem kapcsolatáról.

ArtKert címmel összművészeti fesztivált rendeznek Szentendrén

Nyitott műtermek, művészeti séták, festőműhely, művészeti workshopok, koncertek és filmvetítés is várja az érdeklődőket az ArtKert összművészeti fesztiválon augusztus utolsó hétvégéjén Szentendrén.

Kedves Zsámbék! Szívárnyék – Pilinszky János két hangon

Zenés Pilinszky-estet rendeznek Zsámbékon a Zichy-kastélyban augusztus 9-én Szabó Balázs (gitár, ének) és Vecsei H. Miklós főszereplésével.

Dióhéj Irodalmi Találkozó

A Magyar Írószövetség augusztus 15-én Diósjenőn rendez irodalmi találkozót, fellépnek mások mellett Szalóki Ági, Lázár Balázs és Tallián Mariann, Ferenczi György és a Rackajam.

Kiállítás nyílik a Pozsonyi Illusztrációs Biennále magyar munkáiból a Pesti Vigadóban

A 27. Pozsonyi Illusztrációs Biennále magyar munkáiból nyílik kiállítás augusztus 17-én a Pesti Vigadóban.

Megjelent Filip Tamás Nulladik nap című új kötete

Filip Tamás új, hatvanadik születésnapjára megjelent kötete az elmúlt bő két év verstermését gyűjti egybe, címéül a fesztiválokról ismert kifejezést kölcsönözve.

Képzőművészet és irodalom a falakon az OIK-ban

Szalóky Melinda és Nyulasi Zsolt írásai Kovács katáng Ferenc grafikáihoz az OIK kiálljtásán.

Több mint 500 felvételt készített az A38 Hajó stábja az elmúlt hónapokban

Több száz zenész és színész kapott lehetőséget a korlátozások ideje alatt előadóművészeti produkciók rögzítésére, amelyek az A38 Hajó termeiben, illetve a művészek otthonában és külső helyszíneken készültek.