Ugrás a tartalomra

Szvoren Edina kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Szvoren Edina író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet pénteken adtak át Mészöly  szőlővárosában, Szekszárdon.

Hamvas Béla-napot tart a Műcsarnok

A Rejtett történetek című kiállításhoz kapcsolódva egész napos eseménysorozattal idézi meg Hamvas Béla szellemi örökségét szombaton a Műcsarnok.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár a magyar kultúra napja alkalmából Holdfényt vetettem címmel ingyenes verszenei előadást szervez

A Könyv(tár)támasz Egyesület és az Országos Idegennyelvű Könyvtár a magyar kultúra napja alkalmából Holdfényt vetettem címmel ingyenes verszenei előadást szervez a könyvtár Olvasótermében 2019. január 31-én, csütörtökön.

Liliom a magyar kultúra napján

A Liliom című előadást a Tamási Áron Színház közönsége a magyar kultúra napján, január 22-én 20 órától tekintheti meg a színház nagytermében.

Cédrus–Napút-est

Szerdán, 2019. január 23-án 17.30 órától kerül sor a Nádor Teremben (Vakok Iskolája, Ajtósi Dürer sor 39. – Hungária krt. sarok) a 2019-es Prágai Tamás-díj (Benkő Ildikó, Jakab István) és a 2018-as Napút-nívódíj átadására.
Laudál: Hegyi Zoltán Imre, Kállay Kotász Zoltán.
A díjazottak felolvasnak alkotásaikból.
Közreműködik: Horváth Anikó zongoraművész és Varga Tamás színművész.
Házigazda: Szondi György.

A magyar kultúra napja Tokajon

A magyar kultúra napja egyben Tokaj napja is lesz január 22-én a Tokaji Írótábor Egyesülettel közösen megrendezett eseményen.

Jégvirágok – Finta Edit kiállítása Szatmárnémetiben

A kiállítást Muhi Sándor grafikusművész, művészeti író méltatja.
Finta Edit írásaiból Méhes Kati Poór Lili-díjas színművész olvas fel.
Megnyitó: 2019. január 19-án, szombaton 16 órakor a Szatmárnémeti Városháza kiállítótermében.
A kiállítás időtartalma: 2019. január 19.–február 20.

Emlékévvel ünneplik Tornyai János születésének jubileumát Hódmezővásárhelyen

Kiállításokkal, kiadványokkal, rendezvényekkel ünneplik Tornyai János születésének 150. évfordulóját Hódmezővásárhelyen – tájékoztatta a festőművész nevét viselő múzeum igazgatója hétfőn az MTI-t.

Magyar kultúra napja – Jókai-hagyaték

A magyar kultúra napja alkalmából Hansági Ágnes irodalomtörténész mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-gyűjtemény katalógusának harmadik kötetét.

Ajtód vagyok – Fodor Ákos est a Hadikban

A 2019-es évadot a Hadik Irodalmi Szalon az egyik kedvenc XX. századi költőjének felelevenítésével indítja.

Az Életrevalók amerikai változata legyőzte az Aquamant

Az Életrevalók alapján készült amerikai film, a The Upside 19,5 millió dolláros (5,4 milliárd forint) jegyárbevételével legyőzte az Aquamant, a tengeri szuperhősről szóló filmet az észak-amerikai mozis hétvégén – írta iparági becslésekre hivatkozva a Variety.com.

Konferenciát rendez az MMA a népzenei monográfia műfaji vizsgálatáról

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete „Teljes dallamtérkép…" A népzenei monográfia műfaji vizsgálata címmel rendez konferenciát.

Megnyílt a Híd – lebegő konstrukció kiállítás a Deák17 galériában

Január 9-én megnyílt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak és oktatóinak közös kiállítása a Deák17 Galériában.

Elindul a Penna Kreatívírás-stúdió Budán

Az idén 10 éves, nagy sikerű „Penna Írósuli 10–15 éveseknek” mellett 2019-ben felnőttek számára is megnyílik a budai alkotóműhely.

A Liliomfi zenés változatát mutatja be márciusban a Madách Színház

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.

Suttogók a FÉMben

József Attila költészetének személyes hangvételű közvetítése január 20-án este 7-kor a FÉMben lesz újra látható.

Merítés-díj 2018 széppróza és líra – díjátadó

A 2018-as Merítés-díj széppróza és líra kategóriájának ünnepélyes átadóját január 19-én, 16 órától tartják a Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézóban.

Jelenlét – kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány a Szolnoki Művésztelep Jelenlét című kiállításának megnyitóját rendezi a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

Mátyás udvarát megidéző maszkabál a budai várban

A nagy érdeklődésre való tekintettel A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállítás vasárnaponként is látogatható 2019. február 9-ig.

Az utolsó tűzijáték: premier Földes Eszterrel és Udvaros Dorottyával

Január 8-án mutatják be Az utolsó tűzijáték című előadást a Bethlen Téri Színházban, Földes Eszter és Udvaros Dorottya főszereplésével.

Megújul az MMA Szó-szín-játék című színházi programsorozata

Oberfrank Pál színművész, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével megújul az MMA színházi programsorozata.

Ady-est az Irodalmi Magazinnal

Ady Endre halálának centenáriumán Buda Attilaval, Zeke Zsuzsannával és Herczeg Ákossal, a Várad, a Holnap Ady-lapszáma szerzőivel beszélget Pataky Adrienn szerkesztő.

Új színház és közösségi tér nyílik Ferencvárosban

Új színházat és közösségi teret nyit Ferencvárosban az Itt és Most Társulat.

Farsangnyitó Dalidót rendeznek Debrecenben

Farsangnyitó Dalidót rendeznek a hétvégén Debrecenben. A családoknak szóló programokat immár hetedik alkalommal szervezik meg a Kölcsey Központban – jelentették be egy pénteki sajtótájékoztatón. 

Két új műsorral jelentkezett 2019-ben a Bartók Rádió

A vasárnaponként hallható Régizenei kalandozások és a Varázsbolt című új műsorokkal jelentkezett 2019-ben a Bartók Rádió.

Új irodalmi szalon indul a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Hatlépés címmel irodalmi szalon indul a szentendrei Ferenczy Múzeumban – közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.

Balázs János festményei a Műcsarnokban

Az életében naiv művészként kezelt, majd az utóbbi években ismét felfedezett Balázs János festményeiből nyílt kiállítás pénteken a Műcsarnok kamaratermében.

Berlinale – Újabb tizenegy filmet hívtak meg a filmfesztivál versenyébe

Újabb tizenegy filmet hívtak meg a versenyprogramba a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezői, hat további alkotást pedig beválasztottak a Berlinale Special programjába – olvasható a filmfesztivál közleményében.

Technikai szünet

Olvasóink szíves elnézését kérjük az Irodalmi Jelen honlapján a mai nap folyamán észlelhető technikai szünetek miatt! 

Digitalizálták Eötvös Loránd jegyzeteit

Digitalizálták Eötvös Loránd 1880–1881. tanévi előadásjegyzeteit, így az iratanyag a nagyközönség számára is hozzáférhetővé vált.

SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál Budapesten

Huszonkét koreográfiát láthat a közönség a szerdán kezdődő 20. SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztiválon, amelynek célja, hogy a kezdő és tapasztalt alkotókat, táncosokat újabb alkotásaik bemutatására bátorítsa.

Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című darabja a József Attila Színházban

Gerhart Hauptmann német drámaíró Naplemente előtt című darabját január 26-án mutatja be a József Attila Színház Verebes István rendezésében.

Esznek-e a halottak epertortát?

Szombaton mutatják be a Kolibri Fészekben az Esznek-e a halottak epertortát? című, kiskamaszoknak szóló előadást, amelyet Rosemarie Eichinger osztrák szerző azonos című regényéből vitt színpadra Szívós Károly.

Zukor Adolfra emlékezik a Magyar Hollywood Tanács

Zukor Adolf-emléknappá nyilvánította január 7-ét, a magyar származású egykori hollywoodi producer születésnapját a Magyar Hollywood Tanács – közölte az MTI-vel Bokor Balázs, a szervezet elnöke.

Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje a göteborgi fesztiválon versenyez

Kárpáti György Mór az 1848–49-es szabadságharc idején játszódó, Guerilla című első nagyjátékfilmje a legjobb elsőfilmnek járó Ingmar Bergman-díjért száll versenybe a január 25-én kezdődő Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel.

Családbarát újdonsággal bővül a Városliget

Családbarát újdonsággal bővül a Liget Budapest Projekt, amelynek részeként 2019 kora őszén a budapestiek birtokba vehetik Európa legjobb nagyjátszóterét - mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.