Ugrás a tartalomra

Egy éve hunyt el Elekes Emma

 2019. április 6-án hagyta el a földi világot, és csatlakozott az égi társulathoz a Harag György Társulat alapító- és örökös tagja, Elekes Emma.


Tízezer könyvvel támogatja a Libri a Kórházszövetséget

Tízezer könyvvel támogatja a Libri a Kórházszövetséget: a Libri Könyvkereskedelmi Kft. szeretne segíteni azoknak az egészségügyi dolgozóknak és betegeknek, akik a koronavírus idejére karanténba szorultak.

A Scolar Kiadó meglepetése az olvasóknak

A Scolar Kiadó 90 napra ingyenesen letölthetővé tette négy hangoskönyvét: Karafiáth Orsolya, Ungvári Tamás, Spiró György és Erlend Loe műveit.

Gergely Ágnes Tiszatáj-díjas

A Tiszatáj Alapítvány kuratóriumának döntése alapján a 2019-es év Tiszatáj-díját Gergely Ágnes költő kapta.

Megjelent Manuel első önálló klipje az X-Faktor óta!

’Elegem van’ beszédes címmel jelent meg Manuel új klipje. Az X-Faktor alatt szinte hetente jelentek meg új zenéi a fiatal rappernek, akit több százezren követnek a közösségi oldalán. A műsor után ByeAlexszel közös dalban hallhattuk, de végre itt az új videó a fiatal sztártól!

Elmarad idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.

Elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző 

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja – közölte a lengyel média.

A járványok világáról indított blogot a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A járványok világa címmel indított blogot a MNM - Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvár és Adattár.

Hatezer műsort ingyenessé tett a NAVA, a Rádióarchívum és az m3.hu

A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum), a Rádióarchívum és az m3.hu is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy a komolyzene, a különféle műsorok, a hangoskönyvek, a tévéfilmek és a sorozatok által az igényes szórakozás és a korosztálytól független tanulás élményét felkínálva támogassa a minőségi otthoni időtöltést - közölte az MTVA szombaton az MTI-vel.

Az interneten nyílt meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Mintegy 200 alkotó friss festményeit, szobrait, grafikáit, videóműveit és installációs alkotásait vonultatja fel a Műcsarnokban a Szabadjáték címmel megrendezett II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon, amely a koronavírus-járvány miatt az interneten nyílt meg szombaton.

A Magyar Művészeti Akadémia kulturális ajánlója a következő hetekre

Van néhány lehetőség, hogy otthonról is kapcsolatban maradhassunk a művészetekkel, ebben segít az MMA ajánlója.

Indul az első magyar karanténdráma-verseny

Az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera drámaversenyt hirdet, melyre olyan egyfelvonásos műveket várnak április 15-ig.

Elhunyt Nagy Alfréd

Hosszú éveken át tartó betegsége végén március 23-án, hétfőn reggel végső búcsút vett tőlünk Nagy Alfréd kollégánk. Frédi meghatározó művésze volt a Tamási Áron Színháznak, nemcsak emlékezetes alakítások hosszú sora fűzödik a nevéhez, hanem fontos közösségépítő szerepet is játszott a társulatban.

Felhívás a fiatal írókhoz

Segítsünk az idős és beteg írótársainknak!

A Videotanár ingyenes tananyagokkal segíti a diákokat a koronavírus idején

A közel 850 videóval és csaknem 17 000 ellenőrző kérdéssel – stabil, megbízható tudásbázist jelentő oldalt, a www.videotanar.hu portált bárki ingyenesen elérheti. A 10-15 perces videók és tesztek segítségével gyors és hatékony formában lehet átadni a tudást az otthon maradt tanulóknak.

Meghalt Szilágyi Aladár nagyváradi író, újságíró, helytörténész

Életének 77. évében súlyos betegségben kedden hajnalban elhunyt Szilágyi Aladár nagyváradi író, újságíró, helytörténész – közölte internetes oldalán a Várad folyóirat.

Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából – József Attila-díj

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából díjakat adományozott. Alább a díjakban részesülők névsora.

Petőfi-ereklyék a nemzeti könyvtárban

A Nemzeti dal 1848. március 15-i elhangzásának történetét maga Petőfi is feljegyezte.

Illusztrált kiadásban érkeznek Faludy György Villon-átiratai

A magyar költészet napjához közeledve a Helikon Kiadó tavaszi kínálatában Faludy György népszerű Villon-átiratait közli illusztrálva.

Koronavírus – Elhalasztják a Könyvfesztivált és a MITEM-et

Későbbi időpontra halasztják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált és a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), a Bach Mindenkinek Fesztivál pedig elmarad.

Hétfőtől lehet jelentkezni a Déryné Programra

Hétfőn elindult a Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló Déryné Program, amely a színielőadásokkal rosszul ellátott kistelepülésekre juttat el színvonalas produkciókat.

Állandó játszóhelyet kapott a Babits Színház Esztergomban

Az esztergomi Babits Mihály Színház hetven fős kamaraterem kialakításával állandó játszóhelyet kapott a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával - közölte a színház igazgatója az MTI-vel.
 

Korrepeta - online felkészítő érettségi előtt álló diákoknak

Elindult a Korrepeta, az online matematikaérettségi-felkészítő Gerőcs Lászlóval, az ország matektanárával.

Grecsó Krisztián új verseskönyvvel jelentkezett

Grecsó Krisztián: Magamról többet című verseskönyvét mutatják be az Írók Boltjában március 12-én.

Rendhagyó Bánk bán-premier a TRIP hajón Magács László rendezésében

A NézőKépző ifjúsági programsorozat keretében különleges Bánk bán-előadás valósul meg.

A Délvidék a XX. században: a KSH Könyvtár programja

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárában a Délvidék XX. századi történelméről beszélgetnek március 11-én.

Végső búcsút vettek Csukás István írótól, a nemzet művészétől

Rokonai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút az életének 84. évében elhunyt Csukás István írótól, a nemzet művészétől szombaton a budapesti Farkasréti temetőben.

Helikon ünnepi lapbemutató

Idén több erdélyi irodalmi folyóirat ünnepli indulásának 30. évfordulóját. A kerek évfordulóhoz kapcsolódóan a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet olyan irodalmi rendezvényeket szervez idén.

Könyvtárak. Pont. Neked! – Elindult a könyvtárak.hu

Robotokat is megtanulhat programozni a könyvtárban, a helytörténeti gyűjteményben kutakodva pedig saját üknagyapja életébe is bepillanthat.

Az örök látogató: Konrád György

Az örök látogató Konrád György 1933–2019 című emlékkönyvet mutatják be az MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciatermében.

A PIM az A38 hajón

Testversekkel indul a tavaszi szezon a PIM az A38 Hajón programsorozatban.

A Sziveri Intézet tavaszi programjai

Plakátterv:
Keszte Bálint

 

Kínai komponista darabja a Weiner Verseny Gálaestjén

Egy földrengés által ihletett kínai mű, Gao Ping komponista darabja is elhangzik a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny díjazottjainak hangversenyén március 7-én a BMC Koncerttermében.

Komolyzenei programok a győri tavaszi fesztiválon

Operabeavató, Amadeus Live, Velence - Nápoly "andata e ritorno" címmel tartanak komolyzenei programokat a március 15. és 31. között megrendezendő Győri Tavaszi Fesztiválon- tájékoztatta az MTI-t a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

César-díj - A Nyomorultak a legjobb film, Polanski a legjobb rendező

A francia külvárosokban tapasztalható rendőri erőszakról készített Nyomorultak című alkotás, Ladj Ly első nagyjátékfilmje kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat péntek este Párizsban.

Plugor Sándor festő- és grafikusművész életműkiállítása

Plugor Sándor festő- és grafikusművész életműkiállítása és könyvkatalógusának bemutatóját rendezik a Pesti Vigadóban.