Ugrás a tartalomra

A nyolcvanéves Tolnai Ottó előtt tiszteleg a berlini magyar kulturális intézet

A vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, a 80. születésnapját vasárnap ünneplő Tolnai Ottó előtt tiszteleg a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB).

Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos hegedűművész

Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos: a hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.

Július 17-én megnyílik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Július 17-én újra nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad egy nagyszabású gálakoncerttel. A Grand Opening – Köszönet Gála elnevezésű esten Rost Andrea és Piotr Beczała közkedvelt opera és operett slágerekkel örvendezteti meg a közönséget.

Kicsi Hullám – Kemény Gabriella klippremierje

Klippremierrel jelentkezett Kemény Gabriella költőnő és Chezan Andrei zenei producer. A Kicsi Hullám mellett a duó további dalokon dolgozik.

Autósmozi nyílt a Müpában

Különleges autósmozit nyitott a Müpa, július 1-től élőben közvetíti a házban zajló koncerteket.

Aposztróf Est - Párizs „küldi már csókjait nekem" - Várkert IrodalomPárizs „küldi már csókjait nekem" - magyar-francia zenés, irodalmi est Párizs ihletettségében. Július 9-én, egy hosszabb kihagyás után a Várkert Irodalom közönsége újra élőben élvezheti a népszerű irodalmi est programját a biztonsági előírások és szabályok betartásával.

A nemzeti összetartozás évada kezdődik az Esztergomi Várszínházban

Ma kezdődik az Esztergomi Várszínház 32. évada a Római karnevál című színpadi játékkal határon túli, valamint soproni és esztergomi teátrumok koprodukciójában.

Hét filmet vetítenek premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

Hét filmet láthat premier előtt a közönség a Cirko Film országos fesztiválján, amelyet Vissza a moziba! címmel július 17. és 19. között rendeznek a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínházában.

Akik nélkül nincs irodalom

A Corvina Kiadó szöveggyűjteményébe olyan írásokat válogattak, amelyek érdekesek lehetnek egy mai tizenéves számára, és a a kötelezőkkel kiegészítve végigkövethetik az elmúlt száz év magyar irodalmát.

Virtuális Színház - Bolero

Nem hagyjuk a várost kultúra nélkül!
Hozzuk ki a legjobbat ebből az átmeneti időszakból, ezért életre keltettük a “Virtuális Színházat”, ahol korábbi előadásainkat élvezhetik. Minden kedden Virtuális Színház és pénteken, pedig Bartók Szonáta műsorunkat tekinthetik meg 19 órakor és nézhetik vissza később az online facebook, youtube és twitch csatornánkon.
Jó szórakozást kívánunk, kérjük osszák meg, hogy minél többen tudják élvezni a kulturális muníciót!

Hamarosan ismét látogatható a Magyar Napló Könyvesbolt

A könyvesboltok sorában a Magyar Naplóé is megnyit július elsejétől.

Átadták a kápolnából kialakított bábszínházat Kaposváron

Átadták a BábSzínTér épületét Kaposváron szombaton, a bábművészet helyi képviselői egy korábban kápolnaként és irgalmas rendi apácák lakóhelyéül szolgáló, 19. század végi ingatlan átalakításával, felújításával leltek állandó otthonra.

Megjelent Salman Rushdie legújabb regénye

Ismét kirobbanó formában alkot az Éjfél gyerekei és A sátáni versek világszerte ismert írója.

A Háló Közösségi és Kulturális Központ programajánlója

A Kolta Galéria Kása Béla: Körmük alatt a nóta (falusi muzsikusok) című fotókiállításával nyitja meg újra kapuit.

Július elején újra kinyit a Kiscelli Múzeum

Három időszaki tárlattal és a koronavírus-járványhoz kapcsolódó új kiállítási tárgyakkal várja a látogatókat július 3-tól a három hónap után újranyitó Kiscelli Múzeum.

L. Simon László lett a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke

A Tokaji Írótábor Egyesület 2020. június 23-i tisztújító közgyűlésén megválasztották az új elnökségi tagokat.

Búcsú Fekete Györgytől

2020. június 23-án, kedden 11:00 órakor vesznek végső búcsút prof. em. Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia néhai első, majd tiszteletbeli elnökétől.

Szabadtéri felolvasás a W17 udvarán

A Wesselényi17 első nyári offline irodalmi eseményén Szlukovényi Katalin és Tompa Andrea olvasnak fel.

Idén online rendezik meg az Irodalom Éjszakáját

Huszonhárom ország huszonhárom szerzőjének művei kelnek életre az Örkény István Színház színművészei és meghívott vendégművészek tolmácsolásában az idén online megrendezett Irodalom Éjszakáján június 24. és 26. között.

Újranyitott az OSZK zirci Ciszterci Műemlékkönyvtára

Június 20-án újranyitott az Országos Széchényi Könyvtár zirci Ciszterci Műemlékkönyvtára.

Múzeumok Éjszakája - online

Virtuális randevú a Bajor-villában az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet programja alkalmából.

A PesText Fesztivál idei, RESET pályázata

A PesText Fesztivál idei, RESET – az irodalom most is összeköt írópályázatára a tavalyinál kétszer több, 437 pályázat érkezett!

Az előretolt helyőrség íróakadémia új pályázata fiatal íróknak és irodalomkritikusoknak

Új pályázatokat hirdetett meg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) az Előretolt Helyőrség Íróakadémia nevű projektje keretében, pályakezdő szépírói és irodalomkritikusi kategóriákban

Szombaton újranyit a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a Soproni Múzeum

A kastélyparkok nyitásakor bevezetett szabadtéri kastélyparktúra is megmarad a programkínálatban: naponta egy alkalommal, délelőtt tíz órakor indul.

Újra nyitva a Nemzeti Múzeum!

A Magyar Nemzeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett a járvány előtt épphogy megnyitott Közös Időnk ’89-90 című közösségi kiállítás látogatható.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia új pályázata fiatal íróknak és irodalomkritikusoknak

Új pályázatokat hirdetett meg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) az Előretolt Helyőrség Íróakadémia nevű projektje keretében, pályakezdő szépírói és irodalomkritikusi kategóriákban.

Elhunyt Csurka László színművész

Nyolcvannégy éves korában kedden elhunyt Csurka László Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja.

Vörös István Hetedhét-díjas

Tizedik alkalommal adta át a Cédrus Művészeti Alapítvány a műfordítói teljesítményt elismerő Napút Hetedhét-díjat.

Celine Dion jövő májusban jön Budapestre

Jövő márciusban folytatja idén félbeszakadt világkörüli turnéját Celine Dion. A világhírű kanadai énekesnő ennek keretében 2021. május 11-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

Díszévad 2.0 néven hirdetett új évadot a Csiky Gergely Színház

Díszévad 2.0 néven hirdette meg 2020/2021-es műsortervét a Csiky Gergely Színház, miután a teátrumi épület megújulásának alkalmából indult tavalyi díszévada félbeszakadt a koronavírus-járvány miatt - mondta Fülöp Péter igazgató Kaposváron pénteken.

Az Emmi saját halottjának tekinti Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművészt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti Kő Pál Kossuth-díjas szobrászt, a nemzet művészét, egyetemi tanárt – közölte a tárca kedden az MTI-vel.
    A Munkácsy- és Prima Primissima-díjjal is kitüntetett művész néhány nappal 79. születésnapja után, hétfőre virradóra halt meg családja körében.

Notre-Dame - Hétfőn megkezdődik a leégett huszártorony körüli állványzat elbontása

Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyháznál a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli állványzatnak a lebontása, ott, ahol a tűz kiütött.

Roma Hősök - retrospektív sorozat

A Független Színház Magyarország 2020. június 11-én induló online színházi sorozata keretében minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be.

Musicallel emlékezik az Operettszínház Trianon évfordulójára.

Trianon 100 - Szétszakítottak címmel készített online musicalt a Budapesti Operettszínház.

Az Év Gyerekkönyve díj nyertesei

Ötödszörre osztotta ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést öt kategóriában.

Az OSZK új felülete

Az Országos Széchényi Könyvtár új felülettel segíti a tengerentúli magyarság könyvtári és iratanyagainak eljutását a hazai és a határon túli közgyűjteményekbe