Irodalmi Jelen
 • Bukovenszki-Nagy Eszter

  Mellkasszorító lakótelepi líra, a kapucsengőn Villon

  Pethő Lorand negyedik kötete, a Távolodó ország kicsit sem finomkodik. Nekifutásból csap arcon a valósággal. Sokunk valóságával. Erős lélek kell a végigolvasásához. Sűrű, sötét, mint az aggodalmaink.

 • Nagy Angéla

  „Szellemidézés” a temetőben

  Egy kellemes júliusi nyárestén, sötétedés után, a Fiumei úti temetőben gyűltek össze Ady Endre síremlékénél Ady költészetének  kedvelői. Turek Miklós A Napisten papja című előadására érkeztek,  amely  a Nemzeti Örökség Intézete szervezte Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű kulturális eseménysorozat újabb felvonása volt.
   

 • Noszlopi Botond

  Sötét ablak a völgyre

  A nincsen himnusza – kortárs versek Ady Endre halálának századik évfordulójára

  Asszonyom, hát mit tegyek? –
  elme elhagy, terv bedöglik,
  minden hűhó mindhiába,
  ugrálhatok, le se néz rám,
  kötelem csak negyven centi,
  talán fölmetsszem a vénám?

 • El nem küldött levél Ady Endrének
  Böszörményi Zoltán

  El nem küldött levél Ady Endrének

  Reményt koldulni minek?
  A koldusok vánkosán is a semmi szíve pihen.
  Boszorkák táncát, árnyait tükrözi a liget,
  de bárhova nézel,
  mindenütt a valóság bizonytalansága vár:

 • Aki mindenkihez szól, az megszólíthatatlan

  Frideczky Katalin és Pataki Tamás írásai

  Az a gyanúm, hogy amikor Adyhoz készülnék levelet írni, a „magok” eleve meg vannak főzve, ki sem kelhetnek. Tatjána sem vívódhatott hosszabban nálam, mielőtt megírta levelét, de a megszólításig ő sem jutott el. Semmi „Kedves Eugén”, vagy ilyesmi. Egyszerűen csak: Én írok Önnek…

 • Simon Adri, Szilágyi-Nagy Ildikó

  Az ugaron zárvatartás

  A nincsen himnusza – kortárs versek Ady Endre halálának századik évfordulójára

  Én vagyok a föld bolondja.
  Milyen vérsivatag bennem!
  Véresbronz lemezzel bevont
  Serleg mélyén végleg ébren
  alszik füsttelen tüzem.

 • A nincsen himnusza – Ady Endre 100, első verskör

  Megölök egy pillangót

  Az Irodalmi Jelen januári száma vers - és prózaösszeállítással tiszteleg Ady Endre halálának századik évfordulójára. Elsőként Lackfi János és Zsille Gábor verseit olvashatják.

 • Acsai Roland

  Hófehérke egy Apple-boltban dolgozik

  Kevesen tudják, de Hamupipőke
  ma is él,
  a kicsi és formás lábával
  meg a magas sarkú üvegcipőjével,
  főleg a láb- és cipőfetisiszták
  kattintanak videóira
  a felnőtt oldalakon.

 • Nagy Angéla

  Ady Bandi vagy Brüll Adélka? – Avagy: ki tette híressé Lojanek trónját?

  "Már akkor is hitetlenkedve néztem erre a kislányruhában, trónszéken ülő, világos szemű gyermekre, aki egyáltalán nem tűnt Ady Endrének. De azért, bevallom, jólesett látnom, hogy milyen volt a kis Bandi. (...) Bizonyosan nem nekem jutott eszembe először, hogy ez a kisgyerek egyáltalán nem hasonlít Ady Endrére. De akkor ki lehet? Eddig a kép készítésének helyére és a rajta látható gyermek kilétére sehol nem találtam információt." – Nagy Angéla utánajárt, hogy ki is látható valójában az elhíresült fotón. Következtetéseit az alábbiakban olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  A hidrogénbomba nagyszerű... és csak a béke érdekében - Találkozás Teller Ede professzorral

  A hidrogénbomba nagyszerű... és csak a béke érdekében

  M. Szabó Imre 2002-ben portréfilmet készített az akkor 94 éves dr. Teller Ede atomfizikussal. A kétrészes videót, amely Teller Ede otthonában. Az alábbiakban a beszélgetés szerkesztett változatát olvashatják, valamint Teller Bush elnöknek címzett levelét, illetve az atomfizikus véleményét a klónozásról.

 • Irodalmi Jelen

  "Vannak napok, melyek nem szállnak el"

  Juhász Gyula, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály, Reményik Sándor, Kölcsey Ferenc, Arany János, Ady Endre, Petőfi Sándor és Gyulai Pál verseivel emlékezünk a márciusi ifjakra, elődeink bátorságára, az 1848-as magyar szabadságharc hőseire. A képeken látható ereklyék az Aradi '48-as Ereklyemúzeumban találhatóak.

 • Hudy Árpád

  Mennyei séta a Tanár úrral – Hudy Árpád tárcája

  Hallgatja a középkori koldusok tolvajnyelvét, társalog a francia forradalmi eszmékért rajongó kisvárosi polgárokkal és vidékről felköltözött, tollforgató nemesifjakkal, sorra látogatja több földi emberöltő legendás szerkesztőségeit, szemtől szemben látja a Maros-parti városban valaha megfordult magyar és külföldi hírességeket, akiket oly sokszor, oly lelkesen idézett meg.

 •  Laik Eszter

  Babitscsal büszkélkedő bank

  „Más kérdés, hogy mit szólna ehhez – például – Babits Mihály. Aki, ugye, már nem igen tud szólni. De ha tudna is, egyáltalán nem biztos, hogy a kérdéses banknak adná az arcát. Vagy oda tenné a jogdíjait, vagy itt vezetné a Nyugat szerény számláját.” – Laik Eszter jegyzete.

 • Irodalmi Jelen

  Európa, Európa – Kirakós játék felnőtteknek és felnövő gyerekeknek

  Európát játszottam. Kusza játék.
  Északot, Délt, keletet, nyugatot.
  Egyik félt. Másik röhögött. És
  simogatott. És rúgott. Ugatott.
  (Szilágyi Domokos)

 • Irodalmi Jelen

  Paradicsomnak te szép élő fája - Húsvét, 2014

  Félrehajolt a töviskoszorú, elment e világból
  Megváltónk: villant válla az alkony alól.
  S lám, az ezüstharmattól csalva a szörnyü keresztre
  éjjeli-pillangó szállt le pihenni kicsit.
  (Gottfried Keller)

 • Irodalmi Jelen

  Tábori slamek

  Videónkból kiderül, Asbóth Balázs és Berki Teofil milyen szövegekkel vezette be a slam poetry világába a II. Hajdúböszörményi Írótábor résztvevőit.

 • Onagy Zoltán

  A legendás szerelem vége

  Ady a Nyugat 1912. március 16-i számában közölt Elbocsátó szép üzenet-e a legendás szerelem vége, a nyaktiló, ám Léda 1913. május 5-én keltezett levelében tesz még egy drámai kísérletet. Mert – gondolom én, és gondolta talán Léda is – lehetetlen, hogy így, ilyen rossz szájízzel zárjanak le tíz viharos évet.

 • Irodalmi Jelen

  Ady halála

  (1877. november 22.–1919. január 27.)

  Arról se beszélünk, mi van, ha megéri a Horthy-évtizedeket. Sőt. Mi akkor, ha megéri Rákosit, Kádárt, ha netán Aczél elvtárs érzi magát felelősnek versei minőségéről dönteni. Megeshetett volna ez a szörnyűség, hiszen 1977-ben töltötte volna a százat. Nem beszélünk erről sem. Minek. Nem érte meg.

 • Onagy Zoltán

  Léda asszony

  Félned kell, ha asszonyra sokat bíztál, mert az asszony a sokat-adónak, a szárnyas férfiúnak megbocsátani nem tud halála után sem. Amíg pedig él s téged továbbvisz tőle fensőségednek parancsa, ő arra gondol, ami lényegének szimbólumos és hiányosságos tartalma. S bizony legalább meg fogja próbálni, hogy vélt bosszújára vélten alkalmas, reprezentatív latrokat keres a te büszkeséged ellen.

 • Onagy Zoltán

  Nyugat

  A társszerkesztő Móricz Zsigmond, miután nyitni akar az urbánusnak nevezett mélyirodalomból a közélet felé, de Babits ellenáll, elhagyja a lapot, a Kelet Népét szerkeszti, a kor egyik fórumát, ahol a népi írók jelentkeznek. (Ez az első jól regisztrált népies-urbánus vita az ezt követő népi-urbánus, zsidó-nem-zsidó, de modernista-anakronisztikus, globalista-nacionalista viták előtt.)