Ugrás a tartalomra

„Önök kerték”

Mindenekelőtt örömmel jelentették be, hogy októberben jelenik meg az SPN Könyvek tizenharmadik darabja, szerzői a Spanyolnátha szerkesztői. Székelyhidi Zsolt, a lap főszerkesztő-helyettese októberben lesz negyven éves, ebből az apropóból egy negyven sorszámozott példányban megjelenő interaktív CD látott napvilágot. A kiadvány anyaga teljes egészében megtalálható a Spanyolnátha legújabb számában is.

„A könyv utóélete” elnevezésű sorozat vendégei ezúttal Turbuly Lilla és Tóth Imre voltak Hernádkakon. A két költőt Berka Attila kérdezgette. A beszélgetésből kiderült, hogy Turbuly Lilla korábban sokáig jogászként tevékenykedett. E múltját két regényben fel is dolgozta, később mégis a Szélrosta című verseskötetére figyelt fel inkább a szakma. Ez őt is meglepte, mivel kevés verset ír – évek kellenek, hogy összegyűljön egy kötetre való lírai műve. Számára „a próza munka, a vers ajándék.”

„Határozott, öntörvényű, szabad és precíz” – jellemezte Berka Attila Turbuly Lilla verseit, melyekből – a szerző bevallása szerint – a szemlélődő attitűd sem hiányzik. A művek e vonását a szerző bírói múltjához is köti, az ítélkezés során nagyon fontos volt a dolgok sokoldalú, nyugodt áttekintése. Turbuly elárulta még, hogy a próza és versírás mellett színikritikusként dolgozik, és recenziókat is ír, első kritikája éppen Tóth Imre kötetéről jelent meg a Spanyolnátha hasábjain.

 Tóth Imre nagyon korán, tizenévesen kezdett el publikálni, eddig két kötete jelent meg, jelenleg pedig a Pannontükör versrovatának szerkesztője. Berka megjegyezte, hogy versei nehéz, nyomasztó témákat dolgoznak fel, erőteljes metafizikai motívumokkal. Tóth szerint ez nála alkati kérdés, és volt is idejük érlelődni a szövegeknek, mivel jó pár évig nem írt és nem is publikált, de most már ismét munkához látott.

Ezt követően a szekszárdi A PAD című folyóiratot ismerhették meg közelebbről a rendezvény résztvevői. Berka Attila a vidéki székhelyű lap főszerkesztőjével, Dicső Zsolttal beszélgetett, aki egyúttal a Mészöly Miklós Egyesületet is bemutatta. Ő és a lapban rendszeresen publikáló Szkárosi Endre ismertették az egyesületet, melynek célja a minőségi irodalmi műhelymunka, a tehetséges költők szakmai segítése. Írótábort is rendeztek, nagy sikere volt. A kezdeményezés igazi „Mészöly-hagyományú íróiskola”, melyet a radikális modernség fémjelez – vélte Szkárosi.

A beszélgetés- és felolvasás-sorozat végén a Fiatal Írók Szövetségének három tagja, Szalai Zsolt, Horváth Veronika és Novák Zsüliet számolt be a FISZ aktuális programjairól, és mindannyian felolvastak egy-egy saját művet.

A kertfesztiválon egész nap megtekinthető volt a 13. Bartók Plusz Operafesztivál pÉn+Tek13 című kiállítás, mely a jelenlévő írók, költők – a teljesség igénye nélkül: Kun Árpád, Turczi István, Gáspár Ferenc, Rónai-Balázs Zoltán, Simon Adri, Tóth Imre, Fenyves Marcell, Balázs F. Attila , valamint képzőművészek Urbán Tibor, Bátai Sándor, Baji Miklós Zoltán, Várady Róbert, Haász Ágnes, Herendi Péter, Nagy Gábor György, Koroknai Zsolt, Sándor Edit, Szombathy Bálint – (összesen százhúsz művész) alkotásait mutatta be.

A rendezvény bőséges vendéglátással és kötetlen szakmai, baráti beszélgetésekkel zárult.

 

Szöveg és fotók: Csepcsányi Éva

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.