Irodalmi Jelen
 • Berka Attila

  Székelyhidi Zsolt te, hallod-e?

  Csak a múlt más. Az eddig volt világa.
 • Az Összhang összhangja

  Gáspár Ferenc könyvbemutatója az Írók Boltjában

  Gáspár Ferenc az ősz során két kötettel is jelentkezett: egy novelláskönyvvel és az Én, Mátyás király című regénnyel, amellyel a Janusszal elkezdett, majd a Galeottóval folytatott regényfolyam immár trilógiává bővült.

 • Hamismások és sütőpapírok

  Berka Attila beszélgetése Vass Tiborral

  Ratkó Józseftől jutott el Tandori Dezsőig, a népművelés szakon a bábkészítés- és mozgatás művészete bűvölte el, később gyerekrajzokon figyelte meg a formanyelv és rajznyelv alakulását, s míg költői univerzumában semmi sem lehetetlen, képzőművészként és fotósként mindig más-más színben látja a világot. – Vass Tibort szerkesztője, munkatársa, életműve egyik legjobb ismerője, Berka Attila kérdezte.

 • Irodalmi Jelen

  Ady maszkjában

  Az Irodalmi Jelen tavalyi versösszeállításának felelevenítésével zárja az Ady-évet.

  Ezer este múlik ezer estre,
  a vérem csak hull, hull, egyre hull,
  különös fantommal csatázom,
  orvul gyilkol és kegyetlenül:
  a láthatatlan Nagyúr.

 • Bánkövi Dorottya, Berka Attila, Eszteró István

  Ady, a tizenegyedik parancsolat

  A nincsen himnusza – kortárs versek Ady Endre halálának századik évfordulójára

  Hullámzik bennem a százéves csend.
  Soha nem múló ima vagy. Mindig lobogó kiáltvány.
  Dogma. A tizenegyedik parancsolat.

 • Irodalmi Jelen

  „Az üdvözítés hétköznapi létélményét a barátság adja meg” – Beszélgetés Berka Attilával

  Videóinterjúnkban az Irodalmi Jelen-díjjal is kitüntetett szerzőnk, Berka Attila többek között a folyóiratban folytatásokban megjelent "zombiregényéről" mesél, és még kisfia is véleményt mond a könyvheti forgatagról.

 • Irodalmi Jelen

  Zászlók, jelszavak, robbantások: „Semmi hatalmat senkinek!”

  „Ha ez a regény ásvány lenne, obszidián lenne, ha állat, csörgőkígyó, ha ital, ír kávé lenne, ha ruha, kocsma cserzette bőrkabát, ha jármű, vigyorgó hűtőrácsú fagylaltos kocsi. Azon túl, hogy minden érzékre hat, a sorokon néha átsejlik a háttérben fújtató punk is, aki a pörgés ellenére betartja saját szabályait.” – Berka Attila apokalipszisregényét Rimóczi László olvasta, és írt róla nekünk.

 • Irodalmi Jelen

  A Gutenberg-galaxis köszöni szépen, él és virul

  Könyvheti filmes körképünk újabb részében Payer Imre optimistán nyilatkozik a nyomtatott világ jövőjéről; Bak Rita sokakkal egész évben csak a Vörösmarty téren tud összefutni, ami így a közösségi élet fontos színtere; Szappanos Gábor mennybéli ügyekben utazik, és Berka Attila kisfia elárulja, szívesen felülne-e az óriáskerékre.

 • Irodalmi Jelen

  Díjátadó felhőszakadás után

  Az idei Könyvhéten is megrendeztük az Irodalmi Jelen díjátadóját, ahol vers, próza és esszé kategóriában vehették át a tavalyi év legjobbnak ítélt szerzői az elismeréseket. A baráti hangulatú díjátadó ezúttal nemcsak az irodalmi élet viharai, de a valóságos felhőszakadás elől is menedéket adott.

 • Irodalmi Jelen

  Berka Attila: Anómia VIII/1–3.

  Szinte a földre lökve engedtem el, ő meg azonnal átkarolta a lábamat és a térdemet kezdte csókolgatni. Harsány röhögést hallottam, aztán a művház ajtajának csapódását.

 • Irodalmi Jelen

  Amit sosem mertél megkérdezni – Irodalmi Jelen-est, videó

  Az Irodalmi Jelen januári lapszámbemutatójának vendége Berka Attila volt. Szerzőnknek feltettük többek között azt a kérdést is, ami minden olvasóját foglalkoztatja az Anómia című sorozat indulása óta. – Videó az estről.

 • Irodalmi Jelen

  Berka Attila: Anómia VII/4–6.

  „– Amióta ismerlek, még nem sikerült rájönnöm, mi a szakmád, a munkád, hogy miből élsz. Akármennyit is vagyunk együtt, akármennyit beszélgetünk, eddig nem derült ki, ki és mi vagy te valójában. – Jelentőségteljesen körbe-, aztán a szemembe nézett. – Még a rendes nevedet sem tudom, Hús.
  Ó, hát tényleg, a rendes nevem.
  – Olyanom nekem nincs – mondtam mosolyogva –, amúgy meg éppen eleget tudsz rólam.”

 • Irodalmi Jelen

  Irodalmi Jelen-est Berka Attilával

  Január 21-én, csütörtökön 18 órakor a TAT Galériában az Irodalmi Jelen lapszámbemutató estjének vendége Berka Attila lesz. Gitáron közreműködik Hegyi Botos Attila. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 • Irodalmi Jelen

  Berka Attila: Anómia VII/1–3.

  „A majdnem szemből sütő nap miatt pontosan nem láttam az elejét, csak azt vettem észre, hogy hirtelen viszonylag sötét van felettünk...”

 • Irodalmi Jelen

  Berka Attila: Anómia VI/4–6.

  „Egyszer minden játék véget ér, így mi is beragadtunk egy nagyobb társaság mögé. Nem csüggedtünk, hanem totyogni kezdtünk, mint a pingvinek, talán még csücsörítettünk is. Aztán az előttem lépdelő nő lába mellé esett valami. Lendületből lehajoltam érte, és abban a pillanatban éreztem, hogy baj van.”

 • Irodalmi Jelen

  Berka Attila: Anómia VI/1–3.

  „– Azt ott, ugye, nem akarod itt használni? – kérdezte Roland, a Lék tulaja a pult mögül. Láthatóan nem várt választ, folytatta a kiszolgálást, a Lék közönsége azonban mereven bámulta a kamerást. Aki mögött érkezett egy nő is, és most gyors megbeszélést tartottak.”

 • Irodalmi Jelen

  Berka Attila: Anómia V/4–6.

  „A maradék pálinkát még gyorsan leküldtem, mert sajnáltam volna elveszejteni egyetlen cseppjét is. Így viszont ugorhattam ki jobbra, és csaphattam halántékon az egyik okost, a másik még be is segített azzal, hogy előre lépett, vagyis felkínálta a nyakát, amin végig is húztam az üvegcsonkot.”

 • Irodalmi Jelen

  Berka Attila: Anómia V/1–3.

  „Nekem még egy kicsit korán volt, azt hiszem. Meg végül is annyi idő után épp csak véget vetettem az absztinenciának. Jó volt csak egyszerűen szétcsúszni, szétbomlani, ez a nulla befektetéssel belengő numeralehetőség kinyitotta az atyaeget, hogy akkor most mi legyen.”

 • Irodalmi Jelen

  Berka Attila: Anómia IV/4–6

  „A hosszú utazás jót tett nekünk. Kivált nekem, mivel volt időm átgondolni a dolgokat. Mert végül is át kellett gondolnom, hogy például elég régen utaztam családi bemutatásra, és annak akkor következménye is volt. Tehát ennek is lehet.” – Berka Attila regénye