Irodalmi Jelen
 • Varga Melinda

  Az a nap, amikor nem írok, elpazarolt nap

  Csornyij Dávid nemrég az Irodalmi Jelen debütdíját vehette át az Aradon tartott díjkiosztó gálán. Az elsőkötetes költő felkavaró verseiről, az álmokról és a nehezen visszahozható gyerekkori emlékekről, az Istennel folytatott versdialógusáról, Beregszászról és olyan fontos hobbiról, mint a főzés vallott Varga Melindának.

 • Juhász Kristóf

  Titkos testrészek tablója

  A Deák tér mellett keressük a Zsimbi Stúdió Galériát, egy régi, gangos bérház udvarán meg is találjuk: aprócska lakás, amit a hangversenyzongora és a kötetbemutatóval kombinált kiállításmegnyitóra összegyűlt kultúrnép még szűkebbre formál. Úgy zsugorodunk bele a térbe, ahogyan napjaink értelmiségi diskurzusa, az egész kultúremberi létezés horizontja zsugorodik össze a magaskultúra fennhordott tornyaiból az ilyen zugszalonokba. A tovatűnt polgári létezés éthosza és mítosza, több egykori úri szalonra való szellemiség sűrűl egybe meghitt házibulinyi agóra-buborékunkban.

 • Varga Melinda

  Azoknak a nőknek, kik élték a háborút

  Gyalog megy hazáig, román vidéken át.
 • Sanyi ökológiai lábnyomot hagy

  Az Irodalmi Jelen díjkiosztó gálája (II. rész) – Humoreszkek

  Én magácskát okos és alapos embernek ismertem. Ezt a témát már réges-régen lezárták a délibábosan kikapart barguzini zsidó női csontvázzal. Ne terjesszen téveszméket, ez méltatlan magácskához. Inkább olvassa el Illyés Petőfijét. És fogadja el az MTA értékelését. Mi történne a világgal, ha  mindent újra és újra elővennénk? Mikor lenne időnk előre menni? Mit gondol, mindenki azt kutat, amit akar? Hát nem: tanulja meg egyszer végre, a jó todós az, aki azt kutat, amit szabad! Az ember szabad, tehát azt tesz, amit szabad!

 • Találkozás a halhatatlansággal

  Az Irodalmi Jelen díjkiosztó gálája (I. rész) – Versműsor

  Hát méges van Isten, nyugtázta a pap,
  s úgy tűnt az őszi melegben,
  Pókahalma régi helyén
  az ősi nyíres fái is látszottak.

 • Érzelmes lírai költemények, humoreszkek és operett

  Megtartotta díjátadó gáláját az Irodalmi Jelen

  Az elmúlt év kimagasló alkotóinak adományoz díjat minden évben az Irodalmi Jelen. A díjátadóval egybekötött irodalmi estet idén szeptember 15-én délután tartották Aradon, a Jelen Házban.

 • Irodalmi Jelen
  Pethő Lorand

  Nyelvalatti őszbe, földalatti nyárba

  Őszi versvideónk már elérhető a film-hangrovatra kattintva!
 • Csornyij Dávid, Varga Melinda

  Szeretem a boszorkányos öregasszonyokat

  Viola Szandrát a boszorkányos öregasszonyokról és első meseregényéről kérdeztük.
 • Csornyij Dávid, Varga Melinda

  Van hatása a kortárs szépirodalomnak a háborúra?

  A nyári olvasmányélményektől a háborúig.
 • Csornyij Dávid , Varga Melinda

  Erős olvasmányélményem a Biblia

  Szélyes-Pál Dánielt a traumafeldolgozás és szépirodalom viszonyáról, fontos olvasmányélményeiről, a kortárs fiatalabb irodalomról kérdeztük.
 • Irodalmi Jelen
  Csornyij Dávid, Varga Melinda

  Az ifjúsági irodalom és a puzséri optimizmus

  Mit olvasott Puzsér Róbert gyerek- és kamaszkorában? Van jövője az ifjúsági irodalomnak? 
 • Csornyij Dávid, Varga Melinda

  Hangulat- és pillanatfoszlányok a 94. Ünnepi Könyvhéten

  Így érezte magát az Irodalmi Jelen szerkesztősége és állandó szerzői a 94. Ünnepi Könyvhéten.
 • Ajánló idei könyvheti kínálatunkból – Varga Melinda: Hullócsillagoknak buknak alá a tóba

  Új, kétnyelvű verseskötete jelent meg Varga Melinda József Attila-díjas, Térey János-ösztöndíjas költőnek, az Irodalmi Jelen szerkesztőjének és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatójának.  
  A Hullócsillagoknak buknak alá a tóba – aus meinem schoß / entfaltet sich dein duft című kötet Varga Melinda erotikus lírájának legszebb darabjait adja közre, a verseket Hans-Henning Paetzke ültette át német nyelvre, a kötethez Böszörményi Zoltán írt utószót.  

 • Ajánló idei könyvheti kínálatunkból – Pethő Lorand: Távolodó ország

  Pethő Lorand 1983-ban született Bánffyhunyadon. Költő, műfordító. 2003-tól publikál verseket, műfordításokat a jelentősebb erdélyi és külföldi kulturális lapokban, román nyelven is ír.
  Középiskolai tanulmányait Szilágysomlyón végezte. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán, Színháztudomány szakon szerzett egyetemi oklevelet 2006-ban.
  2006–2014 között a Kolozsvári Puck Bábszínház magyar társulatának az irodalmi titkára és vezetője volt.
  2007–2009 között a Bretter György Irodalmi Kör elnöke volt.

 • Székely agora a Vörösmarty téren

  Mi köti össze az aradi anzikszot a hepehupás Szilágysággal, a szerelmi-erotikus lírát az erdélyi tájjal, Ady Endrét Villonnal, Szőcs Gézát Lászlóffy Aladárral és François Brédával, a kaszáló színésznőt miért nézik ufónak Székelyföldön, és hogyan lesz a pálinkafőzdéből agora – pálinkakóstolóval, székely humoreszkekkel és érzelmes lírai művekkel készül az Irodalmi Jelen folyóirat a Könyvek Éjszakájára.

  Fellépnek:

 • Varga Melinda

  Húsvét utáni séta

  Imádság fonala tartja ég és föld között a várost, a felhőkből istenarcú  magány nyújtja ki karját, ölébe vesz,  ringat a kegyelem.
 • Varga Melinda

  A székely fehérnépek Pestre keverednek a koronavírus üdején

  Zorkóczy Zenóbiának, a kaszáló színésznőnek, akit ufónak néztek emiatt Székelyföldön

  Történt az Úrnak 2021-es esztendejében, az anyamagyar fővárosnak a szűvében, pontosan abban az évben, amikor az egész világ majdnem megkrepált egy hitván vírusban, s akik megmaradtak, azok úgy meg vótak jedve, hogy házból egy kerek évig ki se búttak.

 • Tamási Orosz János, Varga Melinda

  Egy könyv, két olvasat: szabadság, álom, határ

  A felkavaró művek alakítanak, formálnak, hogy legyünk bátrak, az irodalom segítségével megbontott komfortzóna a személyiségünket építi, bölcsebbé, spirituálisabbá és nem utolsósorban erősebbé tesz.

 • Varga Melinda

  A nők bíborvirága

  A tűlevelekből kinőtt a tenger, az ég felé hullámzott, ringatott, elsodort, ringatott és elsodort. 
 • "Csend van, a föld sárláztól lüktet"

  Varga András képriportja a Nulla fok című kísérleti felolvasásról

  A hétvégén az Irodalmi Jelen és a Magyar PEN Club szervezésében megnéztük, hogyan működik nulla fok környékén, az erdő sűrűjében a kortárs magyar líra. A rendhagyó felolvasást és a hangulatot Varga András zenész, lapunk olvasója, a természet és művészetek együttállásának alapos ismerője fényképezte. A képriportot a felolvasók és a közönségben soraiban ülő, de a performanszba aktívan bekapcsolódó költők és prózaírók verseivel "illusztráltuk".