Döme Barbara 1973-ban született Debrecenben. Író, újságíró, szerkesztő. Budapesten él. Az Egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, kommunikáció szakon tanult. Diplomamunkáját szociológiából írta. Kreatív írást tanult a Magyar Írószövetség Íróiskolájában. Újságírói munkáját 2011-ben Magyar Toleranciadíjjal ismerték el. Több riportkötet szerzője. A Magyar Írószövetség és Magyar Újságírók Szövetségének tagja.

  Novelláskötetei:

  • A nagymama, aki elfelejtett meghalni (Garbo Kiadó, 2013),
  • Nők a cekkerben (Arany János Alapítvány, 2019).

  Művei több antológiában szerepeltek, legutóbb 2019-ben a Magyar Napló kiadta Év novelláiban jelent meg írása. Rövidprózáit számos irodalmi folyóiratban publikálja. Jelenleg a Hajónapló kulturális portál felelős szerkesztője.

 • Döme Barbara

  Vége

  Egy férfiembert hallucináltam. Ájulásig szerettük egymást. Pár perccel később, ebben a kábulatban szülni készültem.
 • Király Farkas

  Őrültek és angyalok három felvonásban

  Ő lenne egyféle kortárs magyar Sylvia Plath? Jó barátjaként tudom, hogy ez csak narrátori szinten elképzelhető.
 • Döme Barbara

  Telitalálat

  A rendőrök szerint kilencszer gyilkolt. Az orvos szakértő állította, hogy elmebeteg, így nem börtönbe, hanem elmemegfigyelőbe került. Mindez harmincéves történet. Amikor az intézetből szélnek eresztették, azt írták a kartonjára: „pszichés zavarai fennállnak, de már nem veszélyes a környezetére."
 • Varga Melinda

  Egy kövér angyal zoknit stoppol

  „Közhely, de társas magány uralja az emberek életét a XXI. században, a pokoli zűrzavar pedig egyre erősebb, mondom ezt úgy, hogy közben próbálok nem politikai, társadalmi példákat hozni.” – másállapot, őrület az írás, mire képes a magány, az elidegenedés, egy nehezebb életperiódus, egy komoly trauma? Pörgős, feszes történetek poklot megjárt nőkről – Döme Barbarával a Nők a cekkerben című novelláskötetéről beszélgetett Varga Melinda.

 • Döme Barbara

  Bolond futam

  Szerelmes sms-ek egy felfedezetlen férfihoz

  s ha napjaink őszi levele pereg
  ülünk a megkopott szobában
  tenyerembe fogom őszülő fejed
  meghalunk egy táguló világban

 • Döme Barbara

  Szüret

  Előttem fekszik a szőlőtőke alatt a mózeskosárban. Gesztenyebarna haja és pufók arcocskája van. Hat hónapos. Békésen szuszog, de ha ébren lenne, akkor sem láthatna. Nézem, sírhatnékom van, de az angyalok nem tudnak sírni.

 • Irodalmi Jelen
  Döme Barbara

  Abszurd prózavideó a kövér angyalról

  Döme Barbara felolvas a májusi Irodalmi Jelenből.
 • Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Tökéletes áldozat – A lenyomkodott szélű torta

  Döme nem törekszik megkerülni a valóságot, nem nőies író, inkább felforgató. Nem gyárt legendákat, de látnoki módon hatol be az emberek mindennapjaiba, testi-lelki állapotába. Eszméletvesztésük csak átmeneti állapot, hogy egy másik dimenzióba léphessenek. A szerző a rejtélyekkel nem törődve bonyolítja a cselekményeket, egészen a fantasztikum határáig tágítva a szövegeket.

 • Döme Barbara

  Holnap: kicsinálni Szép Klaudiát!

  Margit, neked férjet szereztem, egyedül sosem tudtad volna felszedni azt a jóképű fogorvost. Irén, minden szombaton átmentem hozzád römizni, pedig már nagyon untam hallgatni a siránkozásaidat. Juci, kitettem a házból a részeges fiadat, amikor ki akart forgatni a vagyonodból. Lányok, most ti jöttök, segítsetek megölni Szép Klaudiát!

 • Döme Barbara

  Föld, orgazmus, lapátfém

  Üvegcserép-szőnyeg a konyhakövön,
  talpamon folyik ki a megsavanyodott múlt,
  akár repedt hordóból a bor.

 • Irodalmi Jelen
  Király Farkas

  Kiszámoló – Döme Barbara novellája

  Ásom a sírt, lassan elég mély lesz. A férjemmel tegnap este összevesztem. Az üvöltötte, elmebeteg vagyok, ha tényleg kiásom a sírt. Nem veszed észre, mennyire morbid dologra készülsz, ezzel a hülyeséggel vonzod be anyád halálát, mondta. De engem nem tud eltántorítani a szándékomtól.

 • Irodalmi Jelen

  A kortárs író karácsonyi levele – I.

  Milyen levelet írna a Jézuskának/Angyalnak a kortárs szerző, milyen könyveket ajánlana háziolvasmányként, illetve karácsonyi ajándékként azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik eltávolodtak az irodalomtól – lapunk szerzői válaszolnak ünnepi körkérdéseinkre.

 • Emlékszoba
  Döme Barbara

  Emlékszoba

  „Halála előtt néhány hónappal, amikor még nem tudtuk, hogy beteg, nevetve mondta, kitalált valamit. A legnagyobb higgadtsággal adta elő a Pázmándon létrehozandó Prágai Tamás-emlékszoba ötletét.” – Döme Barbara tárcája a tavaly augusztus 7-én elhunyt Prágai Tamás emlékére.

 • Irodalmi Jelen

  Döme Barbara: Lásó pujaro

  „Arra ébredtem, hogy egy férfi áll mellettem. Rendőrruha volt rajta. Sírni kezdtem, a kövér asszonyt kerestem, de sehol nem láttam. Arra gondoltam, örökre itt ragadtam, nincs, aki hazavezessen.” – Döme Barbara novellája.

 • Irodalmi Jelen

  Döme Barbara: Egyirány

  „Hat vagon pihen meg az állomáson öreges nyikorgással. Egy lakk magassarkú, egy elől lerúgott orrú, egy csámpásan elkoptatott, egy telitalpú, egy nagy sietségben felkapott, egy minden helybéli járdalapot ismerő és egy tornacipő megy fel a vonatlépcsőn.” – Döme Barbara novellája a Debütben.