Bene Zoltán
 • Hitvallás a szabad akarat mellett

  A Szegedi Ünnepi Könyvhét alkalmából rendezték a Somogyi-könyvtárban Bene Zoltán új regényének bemutatóját. Az érdeklődés a maszkok ellenére is jól látszott a közönség arcán, nem véletlenül: az író rendkívül izgalmas témához nyúlt az Isten, ítéletben.

 • Egy sikerregény titkai

  Miskolcon, a Múzsák Kertjében mutatták be Bátorligeti Mária A gondozónő című regényét. Az Irodalmi Jelen Könyvek kiadásában megjelent művet a kritikák az évtized regényének is nevezték. Hogy mitől valóban különleges ez a regény, arról a szerzővel és Bene Zoltánnal Kégl Ildikó beszélgetett.

 • Bene Zoltán

  Mandola története − 7. fejezet

  Fekete humor (2016)

  P. másnap reggelre ki is ábrándult a nagy kezű lányokból, az Éva-jelenség azonban fogva tartotta. Csaknem három hónapig. A szó legszorosabb értelmében tartotta fogva, tudniillik egész egyszerűen nem engedte el. Ha P. egy alkalmas pillanatban mégis kereket oldott, Éva utánaeredt, fölkutatta, megtalálta, begyűjtötte, sóhajtozott, hisztizett, fenyegetőzött és követelőzött. Ha szükségét érezte, keservesen sírt, ha úgy látta jónak, megtépte P. gyérülő hajkoronáját; lapátkezeivel egyszerre fél parókányit képes volt kitépni a fejbőréből. P. vigasztalanná és komorrá vált. – Bene Zoltán kisregényének hetedik fejezete.

 • Bene Zoltán

  Prózaízelítő az Irodalmi Jelen májusi számából Bene Zoltánnal

  Bene Zoltán felolvas a Mandola története című regényéből.
 • Tele vagyunk el nem mondott történetekkel

  Bene Zoltán beszélgetése Bánki Évával

  Bánki Éva 1966-ban, Nagykanizsán született, egy Felvidékről kitelepített családban. Budapesten érettségizett, majd az ELTE magyar–portugál szakán végzett. A diploma megszerzését követően ösztöndíjasként hosszú időt töltött Lisszabonban és Santiago de Compostelában, a spanyolországi Galicia Autonóm Közösség székhelyén. Az első trubadúr, IX. Vilmos aquitániai herceg költészetéről írott PhD-dolgozatát 1996-ban védte meg. A Károli Gáspár Református Egyetem docense, az intézmény kreatív írás specializációjának egyik alapítója és kidolgozója. Szépíróként egy novelláskötete, két regénye és egy regénytrilógiája jelent meg eddig.

 • Bene Zoltán

  Körkörös idő

  Vajon mi a helyes állítás: minden egyes emberi élet szent − vagy a csoport megmaradása számít mindenek fölött? Még ha a faj előbbre való is az egyénnél, igaz ez vajon a faj egy-egy populációjára is? Bánki Éva regényének egyik legfontosabb kérdése pontosan ez: tömeg- vagy bolytársadalom?

 • Bene Zoltán: Áramszünet
  Gáspár Ferenc

  Miért vagyunk a világon?

  "A regény nem csupán swifti utópia, hanem egyfajta énregény is. Különösen úgy, hogy a 2040-ben íródott prológusból kiderül: sok hajdani blogbejegyzést, naplójegyzetet sikerült később „feltámasztani”, megmenteni az enyészettől, s ezek a szintén egyes szám első személyű részletek az általunk jól ismert jelen társadalmának felbomló és széteső részeit mutatják be eleven képekkel." – Bene Zoltán Áramszünet című új regényét Gáspár Ferenc mutatja be.

 • Irodalmi Jelen

  Prózai rögtönzések Jókaival – Gálaest a Magyar Széppróza Napján

  A Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Magyar Széppróza Napja gálaestjén öt, Jókaira „hangszerelt” témában írhattak novellát a prózaírói rögtönzőverseny résztvevői, de ezen kívül bejelentették egy új irodalmi oldal elindulását, valamint novellaíró-pályázatot is hirdettek. – Csanda Mária tudósítása az ünnepi estről.

 • Irodalmi Jelen

  Hasis, Don Quijote és betyárok az Alföldön

  Ebben a könyvben minden benne van: a szögedi betyárvilág, A Gyűrűk Ura, A puszták népe, a Vámpírnaplók, de még Drakula és Kossuth Lajos is. – Bene Zoltán könyvéről, Az érdemes, nemes Rózsasándorról Molnár Dávid írt.

 • Irodalmi Jelen

  Melyik Rózsa Sándorról forgatna Tarantino?

  Bene Zoltán regényt írt Rózsasándorról, aki hasonlít az ismert betyárhoz, mégsem azonosítható vele. A másik Bene Zoli Szegeden antológiával üzenget a másvilágra Tömörkény Istvánnak. A harmadik Bene Zoli a Pannon Tükör szerkesztője lett. A negyedik pedig… Interjúnkból kiderül, hány Bene Zoli és Rózsa Sándor van.

 • Irodalmi Jelen

  A kocka el van vetve – Bene Zoltán novellája

  „− Miért nem árulta el neki, hogy tudja? – firtatja a kötött pulóveres fiatalember, miközben a pultra helyezi a kiürült kávécsészét és a vizespoharat.
  − A férfiak szeretik, ha a nők ostobák. Legalábbis azok, akik ide járnak.” – Bene Zoltán novellája

 • Irodalmi Jelen

  Titkos tudósítónk a FISZ-táborból 3.

  A mogyoróhegyi kempingben pénteken és szombaton megfordult többek között Grendel Lajos és Tolnai Ottó, életre kelt Faust, összehasonlíthattuk a fiatal lengyel irodalmat a hazaival, és egy hosszúra nyúló éjszaka után végül hazaszállingóztak a táborlakók.

 • Törökök, bordélyok, Szeged

  Bene Zoltán Farkascseresznye című Szeged-regényének bemutatóján belepillanthattunk a város 16. századi történelmének mindennapjaiba.

 • Irodalmi Jelen

  „Olyan jó idegenekkel magyarul beszélgetni”

  Népszínház, szórványmagyarság, Teleki Pál Érdemrend, faluház, filozófiai doktorátus, haszontalanság, pestiség és szegediség. Ezen hívószavak mentén beszélgettünk Bene Zoltán íróval, kritikussal, dramaturggal.

 • Irodalmi Jelen

  Szegedhez beszélt ez a faszi

  Boldog Zoltán Kihez beszél ez a faszi? című prózakötetét a szegedi Könyvhét keretében mutatták be. Az estről készült filmfelvételt láthatják.

 • Almádi Róbert

  Napfény, város, effekt

  2012. június 8-án mutatták be a Szeged effekt antológia második részét a szövegeket ihlető Tisza-parti városban. Itt megtudhattuk, hogy harmadik nem lesz, de valami más igen.

 • Irodalmi Jelen

  „Minden irodalmi esemény extrém” – Évértékelő körkérdések 2011/2

  Az Irodalmi Jelen a 2011-es év irodalmi eseményeiről, könyveiről és a közeledő világvégéről kérdezett írókat, költőket, szerkesztőket. Ezúttal Balázs Imre József, Bene Zoltán és Nyerges Gábor Ádám válaszait olvashatják.

 • Irodalmi Jelen
  Bene Zoltán

  Szomorú szegedi játék – Tragédia prózában

  „A 80 éves szabadtéri idei évadjában helyet kapott a Tragédia. Szerencsére. A szervezők figyelmes emberek. Sok esetben ez is szerencse. Olykor kevésbé. »Kulturális szakembereink« minden előadás címe alá műfaji besorolást biggyesztettek, megkönnyítendő a potenciális néző választását.” – Bene Zoltán jegyzete