Bene Zoltán – Fotó: PIÜ KMI

  1973-ban született, Szegeden él. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett művelődésszervezés-média, könyvtár- és andragógia-diplomákat. A doktori képzést ugyancsak a szegedi egyetemen végezte, jelenleg doktorjelölt.
  1997-től kezdve két évtizedig dolgozott könyvtárosként és művelődésszervezőként. 2006 tavaszától 2017. augusztus végéig a Szeged melletti Algyő faluházának intézményvezetője volt, közben 2011 és 2017 között a SzegediLap.hu kulturális portál egyik szerkesztőjeként is tevékenykedett. 2017 júliusa óta a Szeged várostörténeti és kulturális folyóirat főszerkesztője. Ugyancsak 2017 óta vezeti a Pannon Tükör, 2019. augusztus 1-jétől pedig az Irodalmi Jelen prózarovatát. Emellett a Károli Gáspár Református Egyetemen tanít óraadóként és a TiszapART Televízió szerkesztő-gyártásvezetője.
  Irodalommal hivatásszerűen 2001 óta foglalkozik. Azóta jelennek meg rendszeresen novellái, esszéi, publicisztikái, recenziói, kritikái Kárpát-medencei magyar folyóiratokban, illetve antológiákban.
  Több irodalmi társaságnak is tagja. 2012 végétől tölti be a Madách Irodalmi Társaság elnöki tisztét. A Magyar Írószövetség 2011-ben újraalakult Csongrád megyei Írócsoportjának először titkárává, majd 2013-ban elnökévé választották. 2014-től a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának titkára.
  Számos díjban és elismerésben részesült, elnyerte többek között a Bethlen Gábor Alapítvány Teleki Pál Érdemérmét (2013) és Szeged Város kulturális elismerését, a Kölcsey-érmet (2014). 2017-ben Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjaiért az Év Könyve Szeged díjat vehette át. 2019 óta a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj Programjának ösztöndíjában részesül (2022-ig).
  Legutóbb megjelent kötete az Isten, ítélet című regény (Kortárs Kiadó, 2020); a Mandola története folytatásokban olvasható az Irodalmi Jelenben, és a 2021-es év folyamán várhatóan kötet formájában is megjelenik az Irodalmi Jelen Könyvek között. A Sarki fény című regény megjelenése 2021 elején várható az Orpheusz Kiadónál.


  Fotó: PIÜ KMI
 • Sanyi ökológiai lábnyomot hagy

  Az Irodalmi Jelen díjkiosztó gálája (II. rész) – Humoreszkek

  Én magácskát okos és alapos embernek ismertem. Ezt a témát már réges-régen lezárták a délibábosan kikapart barguzini zsidó női csontvázzal. Ne terjesszen téveszméket, ez méltatlan magácskához. Inkább olvassa el Illyés Petőfijét. És fogadja el az MTA értékelését. Mi történne a világgal, ha  mindent újra és újra elővennénk? Mikor lenne időnk előre menni? Mit gondol, mindenki azt kutat, amit akar? Hát nem: tanulja meg egyszer végre, a jó todós az, aki azt kutat, amit szabad! Az ember szabad, tehát azt tesz, amit szabad!

 • Érzelmes lírai költemények, humoreszkek és operett

  Megtartotta díjátadó gáláját az Irodalmi Jelen

  Az elmúlt év kimagasló alkotóinak adományoz díjat minden évben az Irodalmi Jelen. A díjátadóval egybekötött irodalmi estet idén szeptember 15-én délután tartották Aradon, a Jelen Házban.

 • Viola Szandra

  Sportos irodalom

  Néhány kortárs szerzőt kértem meg, hogy beszéljenek arról, milyen szerepet tölt be életükben a sport, hogyan inspirálja őket az alkotásban.

 • Kiss Norbert

  Hit, tudás, maleficium

  Mindennapok a hódoltságkori Szegeden Bene Zoltán regényei nyomán
  Az Irodalmi Jelen szerkesztősége Kiss Norbert alábbi tanulmányával gratulál a folyóirat
  szerkesztő-munkatársának, Bene Zoltánnak a közelmúltban átvett József Attila-díjához.

  „Kompiláció néhány lehetséges kézirattöredékből”

 • Bene Zoltán

  ,,Ég a földdel össze(f)ér”

  Beszélgetés L. Móger Tímeával

  L. Móger Tímea 1981. május 20-án született Zomborban. Doroszlón, egy vajdasági, nyugat-bácskai szórványtelepülésen él és alkot. Költő, újságíró, művelődésszervező, a Nyugat-Bácska Portál szerkesztője, a Kuckó Gyermeksarok elnöke, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács tagja. Verseit, kisprózáit rendszeresen publikálja vajdasági és Kárpát-medencei irodalmi és művészeti folyóiratokban, társszerzője több antológiának.

 • Bene Zoltán

  Papírok meg glória

  Novellák a kameránál
  Novellák a kameránál címmel új videórovatot indítunk, amelynek első vendége Bene Zoltán, akit nemrég József Attila-díjjal tüntettek ki. Az írót egy különleges fénykép inspirálta, amelyet a felvételen megtekinthetnek.
 • A nyelv égbolt, nem kalitka 

  Az Irodalmi Jelen szerzői, jelenlegi és egykori szerkesztői március 14-én fontos állami kitűntetéseket kaptak. Korábbi, lapunkban megjelent verseikkel, rövidprózáikkal és más anyagokkal ünnepeljük őket. Hamarosan mindeniküktől új műveket is olvashatnak az Irodalmi Jelenen! 

 • Bene Zoltán

  Nincs már sarokkő

  Nem is tudom, mikor találkoztunk először, de bizonyosan valamikor a kilencvenes években, a szüleimnél. 2002-ben vettem részt először Madách Szimpóziumon, amelyet akkor már csaknem egy évtizede szervezett. Balassagyarmat, Csesztve, Alsósztregova, Horpács, Kékkő, Érsekvadkert, az egész történelmi Nógrád megye számomra elsősorban két embert jelent: egyet, aki százötvenkilenc éve, s egyet, aki alig két hónapja halott: Madách Imrét és Andor Csabát. Aligha létezett olyan ember, aki utóbbinál többet tudott volna előbbiről. És aligha fog létezni ilyen a jövőben.

 • Bene Zoltán

  Vívódás

  Gárdonyiról, nőkről, szerelemről, életműről

  Gárdonyit olvasva egy viaskodó ember képzete jelenik meg a szemünk előtt: a hitével, a tehetségével, a nemzete sorsával, a művészettel − de a szerelemmel, a szerelem eszméjével is küzdő, birkózó alak, aki leginkább mégis önnön magát marcangolja. − A ma épppen 100 éve elhunyt Gárdonyi Gézára emlékezünk.

 • Bene Zoltán

  Barbares

  Részlet az Igazak című, készülő regényből

  Albert teljes erőből gyomorszájon vágta, aztán elengedte a szpáhit, aki menten összegörnyedt, és a fogát csikorgatta. A másik férfi, akivel verekedett még mindig a szemét fogva jajgatott. Igaz Gerő ekkor fölismerte: Majer úr volt, a hentes a Szabadkai sugárútról. Ahogyan Balog és Albert, szintén egy ébredő magyar…

 • Farkas Nikolett

  „Rejtelmek, ha zengenek...”

  A könyv 27 rövid fejezetből áll össze, ugrálva az idősíkok között, ám ez mégsem zavaró, a szöveg koherens marad. A narrátor egyes szám harmadik személyű, mindentudó elbeszélő, aki még azt is elárulja, milyen történelmi események zajlottak a kilencvenes években, miközben P. és Mandola mit sem törődött a külvilággal. Bene Zoltán remek érzékkel ragadja meg azt a lélektani folyamatot, amelyen keresztülmehet egy ilyen veszteséggel együtt élő, bomlásnak indult elméjű ember.

 • Bene Zoltán

  Esküvő

  Részlet az Igazak című, készülő regényből

  Igaz Gergely fülig vörösödött, és olyan fájdalom hasított a bordái közé, mintha egy kés pengéje hatolt volna a húsába. Csaknem összegörnyedt, de minden erejét megfeszítve úrrá lett a kínon. A gyötrelem ködén át a Rottyantós Bözske ábrázatát látta maga előtt, és egy édeskés, kellemetlen szag tolult az orrába. Ugyanaz, amely a ringyó odúját lengte be. Sosem hitte, hogy szagokat is képes fölidézni az emlékezet. Kis híján öklendezni kezdett.

 • Bene Zoltán

  Misztikus realizmus

  Száraz Miklós Györgyről

  Száraz Miklós György prózájában a sorok között bújik meg ez a tapasztalat. Nem konkrétan, nem harsányan, inkább olyan finoman, ahogyan a panteisták vélik fölfedezni a mindenségben a Mindenhatót, s ezáltal szakrálissá nemesítik a kézzelfoghatót és a megmagyarázhatatlant egyaránt. Az Ezüst Macskát úgy itatja át a misztika, ahogyan az üvegbe növesztett körtét a ráöntött pálinka.

 • Bene Zoltán

  Az írás ereje

  Beszélgetés Száraz Miklós Györggyel

  Száraz Miklós György 1958-ban született Budapesten, többek között József Attila- és Babérkoszorú-díjas, Térey-ösztöndíjas író, nem mellesleg a Székely Bicskarend „lovagja”. 1984-ben végzett az ELTE történelem és levéltár szakán, dolgozott a KSH-nál, majd üzemi lapok újságírójaként. 1989-től 1991-ig a Juhász Ferenc szerkesztette Új Írás rovatvezetője volt, később több könyvkiadó irodalmi vezetőjeként tevékenykedett. Évtizedek óta szabad foglalkozású író, emellett hosszabb-rövidebb ideig számos lap és nem egy kiadó munkatársa. − Irodalomról, írásról, családról, nemzetről, otthonról, otthonosságról és sok minden egyébről beszélgettünk.

 • Betekintés a kulisszák mögé – villáminterjú az IJ szerkesztőivel, I. rész

  Különleges négylábú asszisztensei segítik az alkotói és szerkesztői munkájában, az íráshoz sok kávé és egy dolgozószoba szükséges, a munka akkor megy a legjobban, ha  felesége, Virág  a vele szemközti asztalnál dolgozik, a fiataloknak azt üzeni: „olvassanak többet, mint amennyit írnak”. – villáminterjú Bene Zoltánnal, az Irodalmi Jelen prózaszerkesztőjével.

 • Bene Zoltán

  Elhibázott

  És most a félelem síkos felületén csúszom lefelé a gép szárnyán, nem bírok fékezni, bele fogok zuhanni a zavaros, iszapos vízbe. Kellett nekem kíváncsiskodni, cikázik át rajtam, de közben már placcsanok, a koszos, büdös, állott víz az arcomba fröccsen. A nadrágom átázott, meg is ütöttem magam. Összességében azért jobban féltem, mint amekkora bajba kerültem. Úgyhogy vissza is kapaszkodom.

 • Bene Zoltán

  Van ilyen

  A gimnáziumi osztályfőnökünk utolsó osztálya voltunk. A rendszerváltás éveiben, 1987-től 1991-ig. Kevés fiú, sok lány, rengeteg probléma (főleg velünk, fiúkkal). Sokat köszönhetünk neki. Ő nekünk talán néhány ősz hajszálat. Persze, ez alighanem túlzás. Nálunk sokkal rosszabbat is megélt.

 • Bene Zoltán

  Vakcsapda

  A vakokra egy újfajta veszedelem fenekedik: az elektromos bérrollerek. És még csak nem is a hangtalanul, suhanó szellemként száguldozó példányaik, sokkal inkább a mozdulatlanok.

 • Könyvheti újdonságok: Mandola története

  A camera obscura, más néven lyukkamera egy lencse nélküli optikai eszköz. Valójában egy minden oldalról fénytől védett doboz – de akár szoba vagy autó is lehet (a német szocialista ipar emblematikus furgonjából, a Barkasból is készítettek már ilyet) −, amelybe a fény egy apró lyukon keresztül hatol be, s ez a behatoló fény a külvilág fordított állású képét rajzolja ki a camera obscurán belül, a réssel ellentétes oldalon. P. középiskolás korában, osztálykiránduláson járt Egerben, ahol egy ablaktalan szobában, egy asztal lapján bámulta elképedve a város valós idejű látképét. A líceum kupolájának két oldalán hengeres formájú szerkezeteket helyeztek el az építők, így az északi forgó hengerbe szerelt tükör és lencse segítségével az alatta lévő szinten található kis, besötétített szoba közepén álló fehér asztalon megjelenhetett Eger panorámája. Habár ez a szerkezet némiképp bonyolultabb, mint az átlagos lyukkamerák (tükröt és lencsét is használtak hozzá), mégis lenyűgözően egyszerű.

 • Bene Zoltán, Kovács Újszászy Péter

  Mint kötéltáncos a kötélen – Magánnyomozás magántörténetekben

  Egy kötet, két olvasat

  Oberczián Géza hátsó szoba című kötetében sok az ismerős elem. Sorsok, események, cselekedetek, okok és okozatok, életek és halálok, előzmények és következmények, találkozási pontok, döntések és sodródások. Az olvasó érzi, hogy köze van mindhez, hiszen volt része hasonlóban, ugyanakkor érzi az egyedi ízt is, az egyszerit, ami pontosan így biztosan nem történt meg, és megismételhetetlen.