Irodalmi Jelen
 • Józef Tischner

  Felkutatott gondolatok – az új esztendőre

  Zsille Gábor fordítása

  „Nincs értelme azt kérdezni, hogy a rossz létezik-e. Nincs értelme azt kérdezni, hogy a rossz nem létezik-e. Nem az a lényeges, hogy miként létezik a rossz, hanem az, hogy mit akar.” – Józef Tischner megszívlelendő és elgondolkodtató aforizmái az új esztendőre, Zsille Gábor fordításában.

 • Zsille Gábor

  Badacsonyi borversek

  lassan termel bort az író: lábjegyzettel, novellával házasítja a rizlinget, keze alatt átlényegül a szikes föld, a szűk égbolt.
 • Adam Zagajewski

  A versnek jobban kell végződnie, ​​​​​​​mint az életnek

  A kortárs világirodalom egyik legfontosabb szerzője, Adam Zagajewski (1945, Lwów) lengyel költő március 21-én, vasárnap este Krakkóban elhunyt. Itt olvasható versei a 2011-ben megjelent, A láthatatlan kéz című kötetéből valók, és most először jelennek meg magyar nyelven. (Zs. G.)

 • Irodalmi Jelen

  Ady maszkjában

  Az Irodalmi Jelen tavalyi versösszeállításának felelevenítésével zárja az Ady-évet.

  Ezer este múlik ezer estre,
  a vérem csak hull, hull, egyre hull,
  különös fantommal csatázom,
  orvul gyilkol és kegyetlenül:
  a láthatatlan Nagyúr.

 • Karnyújtásnyira az elérhetetlentől

  Ötvenéves az Elérhetetlen föld, a Kilencek költőcsoport legendás antológiája. A jubileumi alkalomból a Kilencek irodalomtörténeti jelentőségére emlékeztek és az ötvenéves évfordulóra kiadott antológiát mutatták be irodalomtörténészek, költők és maguk az érintettek a budapesti Polgárok Házában.

 • Maraton reggeltől éjjelig

  A 2019-es Versmaratont a költők és a közönség dicséretes kitartásán túl még egy program is nevezetessé teszi: idén először adta át a Magyar Írószövetség a Debüt-díjakat. Három kiemelkedően tehetséges fiatal vehette át az elismerést, akiket Petőcz András, Smid Róbert és Nagy Koppány Zsolt méltattak.

 • A nincsen himnusza – Ady Endre 100, első verskör

  Megölök egy pillangót

  Az Irodalmi Jelen januári száma vers - és prózaösszeállítással tiszteleg Ady Endre halálának századik évfordulójára. Elsőként Lackfi János és Zsille Gábor verseit olvashatják.

 • Zsille Gábor      

  A fölfedezés öröme

  "Bálint Tamás költészetében a fő hangsúly a piktúrával szemben a narratívára helyeződik – más szóval: alapvetően intellektuális lírát kapunk. A költő a műfaj természetéből fakadóan megpendít egy-egy érzelmi húrt, de nem negédeskedi túl a témáit, és véleményem szerint ezt nagyon helyesen teszi." – Zsille Gábor recenziója a Hibalistáról.

 • Laik Eszter

  Díjakat hozott a Mikulás

  A Magyar Művészeti Akadémia Élőfolyóirat-estjén átadták az Év Legjobb Könyve Díját és a Könyv Nívódíjakat. Ez utóbbi egyik jutalmazottja az Irodalmi Jelen szerkesztője, Király Farkas, mellette Csender Levente részesült elismerésben. A fődíj Kontra Ferencet illette.

 • TOP 10 – 2018. szeptember

  Az Irodalmi Jelen szeptemberi TOP10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

 • TOP10 augusztus

  TOP10 – augusztus 2018.

  Az Irodalmi Jelen augusztusi TOP10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

 • duna
  Varga Melinda

  A folyó már nem jelkép – Nagy Lea és Zsille Gábor versei

  Zsille Gábor

  Nem a folyó

   

  Korunk embere a tavakért rajong,

  nem a hömpölygő folyókért, nem az

  örvénylő, kavargó, tovatűnő vízért.

  A Dunából csak egy holtágért.

  A folyó már nem jelkép, nem útvonal,

  remekül megvan nélküle a kereskedelem.

  A tétlenség bűvöl el minket,

  nem a mozgalmasság. A Balaton kell

  és a tenger, a Balaton, mellyel

  kilencszáz évig semmit sem kezdtünk,

  majd száz évvel ezelőtt felparcelláztuk,

  a Balaton, bekrémezve heverni

 • Irodalmi Jelen
  Simon Adri

  Könyvek nyárra dióhéjban 2.

  "Az életművész szó hallatán egy léha, felelőtlen szerencselovagot képzelünk magunk elé, aki az élet nyílt vizén sodródik, meglovagolva egy-egy ígéretesebb hullámot. Zsille Gábor azonban nem ilyen: ő a szó legletisztultabb értelmében művésze életének, sorsa alakításának." – Nyári sorozatunkban a délutáni kávészünet perceire ajánljuk rövid könyvismertetőinket könyvheti és akörül megjelent könyvekről. Ma Simon Adri írásait közöljük Csillag Tamás, Zsille Gábor és Paládi Zsolt új kötetéről.

 • Irodalmi Jelen

  Édesvízbe csurogni

  „A nő és a férfi folynak a szobában, a duplaablak közötti részben folyamatosan hempergőznek, s légzáró réteget képeznek a valóság és az álmuk között. Máskor a nő kiszáll a férfi alól, és iszik csapja poharából. Megint máskor a nő a férfi mögé kerül, és addig csókolja, míg sósak nem lesznek.” Székelyhidi Zsolt csuromszerelem kötetében Zsille Gábor evezett ki a nyílt vízre.

 • Irodalmi Jelen

  Húszévesen elmenni, nyolcvanévesen hazajönni

  A Magyar Írószövetségben rendezett februári Parnasszus-est vendége Makkai Ádám volt, a költészeti folyóirat friss számában megjelent Centrumban blokk főszereplője. Kevés hozzá hasonlóan sokoldalú, kalandos életű és jól mesélő tudós-költő létezik – most is regényes történetek sokaságával szórakoztatta hallgatóságát, és még Hawaiira is elkalandoztunk a zord télben.

 • Laik Eszter

  János, legyen… – Arany a TAT-ban

  Álmos biztos nem lett volna, ha részt vesz az Irodalmi Jelen januári lapszámbemutatóján: annyiféleképp idézték meg a költők Arany Jánost, hogy csak úgy sziporkáztak az ötletes és lírai megoldások. Böszörményi Zoltán és Varga Melinda műsorvezetése mellett még sok személyes történet is előkerült a felolvasóktól.

 • Irodalmi Jelen

  „A magyar kultúra: mi magunk vagyunk”

  A magyar kultúra napját ünnepelte a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó egy különleges kiadvánnyal: „az antológiák antológiájában” felvonul új századelőnk szerzőinek színe-java. Az esten ízelítőt kaphattunk A századelő versei/novellái/esszéi című kötetekből, a szerkesztők pedig a válogatás szempontjairól, a munka szépségeiről és nehézségeiről meséltek.

 • Irodalmi Jelen

  Az időkben csupa romlás – Zsille Gábor verse

  Az idők erkölcse bűzlik,
  Az emberen nincs már szűz lik;
  Ledér klubokban tesped:
  Mindene csupa testnedv.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvjelző Varieté irodalmi estek – Simon Adri és Zsille Gábor

  Könyvjelző Varieté irodalmi estek – Simon Adri és Zsille Gábor.