Irodalmi Jelen
 • Rónai-Balázs Zoltán

  Anzix egy pultosnő dekoltázsáról

  És most itt állok ez alatt a közhelyes, ám hatalmas, kék tükörtojás alatt, ami felé nevetségesen és hiába nyújtózkodnak a tízemeletes panelházak,
 • Szabó Fruzsina

  Lődörgés a világegyetemben

  Rónai Balázs Zoltán történetei tele vannak abszurd fordulatokkal, humorosan fanyar kiszólásokkal, és Woodstock hangulatát idéző politoxikomán élménykereséssel – igaz, a háttérben nem Jimi Hendrix szól, hanem az AC-DC, de ez már részletkérdés. Szóval olyasmi az egész, mintha Hajnóczy szövegeit egy London Dry Gin-es palackon keresztül próbálnánk olvasni varázslósipkában és Batman-köpenyben. Rendkívül egyedi szövegek.

 • Könyvheti újdonságok – Rónai-Balázs Zoltán: A vascsöves atya legendáriuma

  Rónai-Balázs Zoltán az Ünnepi Könyvhéten az Irodalmi Jelen (K 11-es) standjánál szeptember 4-én, szombaton, 15 órakor dedikál.

 • Mélyből az angyal

  Az Irodalmi Jelen versösszeállítása ‘89 karácsonyának emlékére

  Az Irodalmi Jelen versösszeállítása ‘89 karácsonyának emlékére.

 • Rónai-Balázs Zoltán

  A legyőzhetetlen

  Csak ekkor jutott eszébe, hogy oldalra nézzen. Pedig az ilyesmi ilyenkor tanácsos. Hogy ki van még ott, az ágyban. Mert az nem mindegy. Látott egy másik takarót. Az erősen domborodott. Na, ki lehet? − vetődött fel benne, de úgy vélte, hogy ennyi információ jelenleg elég. Ő most egy Amundsen, egy Kolombusz, neki fel kell fedeznie a retyót. Ami ott lapul az ismeretlenben. Csak ne legyenek benne bennszülöttek. Az most nem lenne szerencsés.

 • Rónai-Balázs Zoltán

  Kacorbicskák, üszküpülés, oroszhegyi háziszőttes

  „Vagy itt vannak a Hófehérnépecske című parafrázisban a törpék (töpörcsegek), akik az egy szál, de nem éppen szálas (a népszerű Trónok harca tévésorozatból „kölcsönzött”) Tyrion Lannistert kivéve nem mások, mint Fekete Vince, egy bizonyos „György Úr” (akinek személyében György Attilát gyanítom), Lázár László, Molnár Vilmos, Muszka Sándor és Sántha Attila. Nyilván afféle baráti fricskázás ez, mert ha a székely ember arra született, hogy állandóan csak bosszantsa a felebarátját, az írók sem lehetnek ez alól kivételek.” – Rónai-Balázs Zoltán olvasónaplója Orbán János Dénes Véres képeslap Erdélyből című kötetéről.

 • Kántás Balázs

  Ó, hová levél, képviseletiség, személyesség és jelentés?

  Szubjektív esszé a vitaindítás szándékával a képviseleti költészetről – vagy éppen annak hiányáról a kortárs magyar irodalomban

  Jelen esszében olyan reprezentatív kortárs magyar költők verseit fogom vizsgálni, mint Kemény István, Géher István, Bíró József, Nádasdy Ádám, Jónás Tamás, Rónai-Balázs Zoltán, Böszörményi Zoltán vagy Payer Imre. Lírai beszédmódjuk látszólag teljesen eltérő, mégis mindegyikük költészetében – elsősorban inkább tematikai-motivikus szinten, semmint az elsődleges lírai beszédmód szintjén – felfedezhetők hasonló törekvések és üzenetek, már amennyiben a kortárs magyar költészet kapcsán szabad az értelmezőnek az „üzenet”/„jelentés” terminusokat használnia.

 • Anabázis a végtelenbe – Rónai-Balázs Zoltán novellája
  Rónai-Balázs Zoltán

  Anabázis a végtelenbe

  Lajos, a Kőszikla, mint eleven képzavar, enyhén imbolyogva megindult, és mindenki remélte, hogy tényleg vesz töltött káposztákat, nem pedig leakad a Lillában. Kolbi hitt neki. Ezt onnan tudtam, hogy láttam, amint megnyalja a szája szélét. Ez hit! Ez a hit! Mi is hittünk: bevertünk egy aperitifet. Aztán még egyet. Aztán kértünk sört is. Teóriák születtek arról, hogy csak egy mikró van, lassan melegszik az a sok téká. Lassan. De majd milyen jó lesz! Ha megjön! Megjön?

 • Rónai-Balázs Zoltán – Lócipő

  Önzés, kapzsiság, röhögés. Patakvér meg Minden. Felhőtlen szórakozás a Negatív Gömbön innen és túl, miközben horkolnak az istenek....
  Megdöbbentő, dögletes humorú fantasy-paródia. Vigyázva olvassák! Sosem tudhatják, mi vár önökre a következő oldalon. Főhősei megbízhatatlan, pitiáner, csetlő-botló csalók, a mellékszereplők egy kicsivel sem különbek, az elbeszélő pedig annyira rosszindulatú és cinikus, hogy csak mély megvetéssel szólhatunk róla. Egy rakás handabandázó széltoló valószínűtlen kalandjai!

 • Laik Eszter

  Maraton költőkkel

  Idén is megrendezték a költészet napi Versmaratont, amelyet a Magyar Rádión keresztül a távolból is figyelemmel kísérhettek az érdeklődők. Az év versei 2017 antológia szerzői egyórás szekciókban váltották egymást az Akvárium Klubban, és nemcsak felolvasott verseiket ismerhettük meg, de önmagukról, ihlető forrásaikról és terveikről is beszéltek.

 • Irodalmi Jelen

  Különféle vadonok

  „Látni kell, hogy Murányi nem vándorol, mint Ábel, hanem egy posztmodern ingázásban él, mindkét helyen, a városban és az erdőn, pestiek és erdélyi falusiak között is megtalálva kényelmét és kényelmetlenségét, hogy vágyjon oda, és elmenni akarjon onnan.” Murányi Sándor Olivér Medvenézőjét Rónai-Balázs Zoltán olvasta és elemzi.

 • Irodalmi Jelen

  "Az élet prózai dolgai lenyirbálják a szellem szárnyát" – videó

  Rónai-Balázs Zoltánnal Varga Melinda beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  Amíg alszik – Jakatics-Szabó Veronika Amíg alszik című festménysorozata Botondkáról

  Jakatics-Szabó Veronika festménysorozata az alvó Botondkát jeleníti meg. A kis múzsa lénye A hónap alkotója rovatunkban Rónai-Balázs Zolán verseit fűzi egybe.

 • Irodalmi Jelen

  A sejthalál technikusai bütykölnek rajtunk – Rónai-Balázs Zoltán

  Az én űrhajómban már rövidülnek nappalok,
  a sejthalál kis technikusai bütykölgetnek rajtuk,
  bizonytalan határidővel, és mégis,
  mintha minden évvel egyre
  gyorsabban járna a kezük.

 • Irodalmi Jelen

  Rónai-Balázs Zoltán – Botondkák

  Így megy a világ is előre,
  tanulván új s új korszakot.
  Nem tudva mi lesz, és nem tudva, hogy lesz,
  igyekszik, időnként lerogy.

 • Irodalmi Jelen

  Babakarám – Rónai-Balázs Zoltán költeményei Botondkának

  A költemények eszenciája, szómágiájának alapja nem más, mint a szeretet, ezért egyetemes, bárki számára kódolható lírává tud válni. Az első ’botondka’ az Irodalmi Jelen nyári képeslapblokkjában látott napvilágot, a költőt lapunk motiválta a folytatásra. Januárban A hónap alkotója rovatunkban ezt a folyamatot követhetik nyomon.

 • Irodalmi Jelen

  Képeslapok a nyári fényfalakra – az Irodalmi Jelen lapszámbemutatóval egybekötött rendhagyó estje

  Az Irodalmi Jelen rendhagyó lapszámbemutatójára szeptember 29-én este nyolc órától kerül sor a Nyitott Műhelyben.

 • Irodalmi Jelen

  Rónai-Balázs Zoltán – Képeslap Botondkának, aki lassan három hónapos

  az első nyarunkat írom meg neked,
  amelyben te, akár benned a jövő,
  cseppnyi vagy még csak és csemcsegő,
  pedig már kétszer hasadról hátra
  fordultál, és nevettél apádra,

  anyádra is, aki lélekre nőtt,

  alakra meg, mint szülés előtt,

 • Irodalmi Jelen

  Kirándulás nagyon messzire, az ittnél is közelebbre

  „Ilyen Acsai egész költészete. Úgy is mondhatnám, otthonos. Csak mintha valaki felkapcsolt volna egy varázslámpát, varázsnapot vagy -holdat, amitől észrevesszük, amit amúgy nem. Észrevesszük a láthatatlant a részletekben, apró kis történésekben, tárgyainkban, melyek egy érintéstől átlényegülnek.” – Acsai Roland Szellemkócsagok című könyvéről Rónai-Balázs Zoltán írt.

 • Irodalmi Jelen

  Miami naplemente – Rónai-Balázs Zoltán floridai verses útinaplója

  Milyen kár, szól egyikünk, szól másikunk, milyen kár,
  hogy az ég felhős ma, így nem lesz naplemente!
  Pedig az gyönyörű itt, ahogy fellángol Miami
  a túloldalt, és vörösbe borul a víz!