Irodalmi Jelen
 • Novák Valentin

  Addig jár…

  Mert a fentit mindig lenn kerestük! Semmi-hitekért tettünk esküt… Eldobozolt gerenda alatti csodákra legyintve; kacat-hit;
 • Novák Valentin

  Küldjük nektek speciálba!

  Hé, fiúk, lőjétek már le azt a barnamedvét, mert meghekkeli a műsort. A bocsokat tartsuk meg! Jók lesznek, mert felturbózhatom a megmentő imidzsem. Nevemre veszem valamennyit, Kicsi Laci, Nagy Laci és Maci Laci. Aztán beadom őket a medvemenhelyre. Jó kis kampányriport lesz belőle!

 • Novák Valentin

  Viselje el, fiam!

  (A költő és a terapeuta találkozása)

  Arra kéri majd Róheimet, hogy foglalkozzon vele. Pedig ő mindent ért, az egész élete foglalkozás önmagával, önmaga részeivel, ő a szómágus, az öngyógyító, az önfelgyújtó és önreflexió-feljegyző, a nagy ön, amely hol rávetül a világegészre, hol csíra kicsinységűvé roskad. Mint mikor a homokot nagy igyekezettel próbálja összetapasztani a gyermek, de ahogy tenyerét elveszi a formától, az elkezd az itt-ott orvul meglapuló száraz homoktelérek mentén darabjaira hullani.

 • Novák Valentin

  Futás!

  amelyben a Körút színeváltozik, és az ÁVH is bekopog egy literatúrai divatbemutatóra…

  Késő délutánba lovalta bele magát Budapest. Mindenki késett valahonnan, mert a pontosság úri szokása kiveszett a fővárosiakból. Föld fölött, föld alatt, a perisztaltikákban is hömpölygött a tömeg. Ősz végére járt. Még ha színesben is pompáztak volna a dámák, a nyákos, szutykos köd egyenszürkére mázolt volna mindent rajtuk. Egy szürke massza tulajdonképp. Ez volt a november közepi, pesti divat.

 • Rimóczi László

  Zenzációs mesterfogás

  „A könyv határozottan újraolvasós, aki csak kölcsönkéri, utólag úgyis beszerzi majd, hogy legyen egy saját, amit bármikor lekaphat a polcról, bárhol felütheti, ha hirtelen bölcsességre és útmutatásra szomjazik, netán szellemi székrekedés uralkodna el rajta. Ez a kötet működik, és talán így összegezhetnénk lényegét: a keleti filozófia találkozása a magyar virtussal.” Novák Valentin "lemondóembere", Maj Om Ce mester kalandjait Rimóczi László követte nyomon.

 • Irodalmi Jelen

  Novák Valentin: Álomtourbina – Részlet az Ünnepi Könyvhétre megjelenő regényből

  Szilágyi Szilamér (Sziszi), a hajdani versenyző és futár a barátok unszolására rááll egy fogadásra, s megmutatja, tíz év után képes még feltekerni Dobogókőre. Egyebek mellett szenvedéseiről, vízióiról, álmairól, életéről, szabadság és szabadosság problémaköréről szól ez a regény. S mivel a Pilisben van Mexikó is, ellátogathat a tisztelt olvasó egy Moctezuma idejebeli kerékpáros-futball mérkőzésre is… – Ajánló Novák Valentin Könyvhétre megjelenő regényéből.

 • Irodalmi Jelen

  Novák Valentin: Kripli Love

  „Igyekezett kívánatosan tekergőzni súlyom alatt, igaz, könyökömre támaszkodtam könyörületességből, de valahogy a legingerlőbb féregmozgása is heves utálkozást váltott ki belőlem. Hiányzott a lábmunka. Mintha egy kétkarú polipon feküdnék.” – Részlet Novák Valentin Sziszi című kerékpáros regényéből.

 • Irodalmi Jelen

  Szavakból építkezni – Tízéves a Kelemen Kör

  „Többedmagunkkal könnyebb felrakni, újraépíteni várunk falát, ha azt lerontják a rossz viszonyok, csillagállások, szándékok, vagy mi magunk hibázzuk el a mérnöki munkát” – vallják magukról a kelemeni alkotók. Összeállításunkban az idén tízéves csoport „törzstagjai” műveiből válogattunk, Klement Zoltán képeivel, a Lost Sync Band zenéjével.

 • Irodalmi Jelen

  Maj Om Ce mester és a térhajlítás

  „Egyszer felkérte Maj Om Ce mestert a helyi közlekedési bizottság, hogy hajlítsa meg a teret Tan Tao tartományban, mert annyira rosszak az utak, napokig tart A pontból eljutni B pontba. Mivel Maj Om Ce mester még sohasem tett ehhez hasonlót, és nem is értette tulajdonképp, miért őt látták a legalkalmasabbnak erre a feladatra; időt kért.” – Novák Valentin taoista kisprózái

 • Irodalmi Jelen

  „Sokszor a csend és a szelídség a válasz”

  Csepcsányi Éva, a fiatal költő- és írónemzedék Prima Primissima Junior-díjas alkotója, az Irodalmi Jelen állandó szerzője a Nádor Kávéházban mesélt Novák Valentinnek arról, meddig jutott az „egri leányka” irodalmi pályafutása kezdeti éveitől.

 • Csepcsányi Éva

  „Alkatilag nem vagyok tankhadosztály”

  Október 24-én a Nádor Kávézóban Novák Valentin, a Kelemen Kör vezetője beszélgetett Debreczeny György költővel idén megjelent, Nincs karácsony című kötetéről.

 • Irodalmi Jelen

  Kelemenek kabát nélkül

  A júliusi szombat esti városi nyüzsgésben a Nádor kávéházat céloztuk meg, amely a nyárközép ellenére szépen megtelt a Kelemen Kör felolvasása alkalmából. Megnéztük, kik is a Kelemenek.