Irodalmi Jelen
 • „Le az esernyőkkel!”

  A régi hagyomány szerint idén is a déli harangszó után csendült fel a Himnusz a Petőfi Irodalmi Múzeum, azaz a Károlyi-palota kertjében, hogy az egybegyűlt írók, költők, olvasók vagy egyszerűen csak érdeklődök megemlékezzenek történelmünk legnevesebb márciusáról. Nagy Koppány Zsolt Mikszáth szavait hívta segítségül, hogy visszarepítse a hallgatóságot a múltba.

 • Nagy Koppány Zsolt: Józefát úr, avagy a regénykedés

  Józefát úr, avagy a regénykedés

  0 Ft

  Bizonyára sokan eljátszadoztak már a regényírás gondolatával. A Nagy Koppány Zsolt által teremtett Jozefát úr addig kacérkodik vele, amíg leül az íróasztalhoz, s körmölés közben megtapasztalja, milyen irgalmatlanul nehéz egy jó, vagy akár csak elfogadható regényt összehozni. Az olvasó pedig lépten-nyomon elismeréssel adózik a szerző fölényes irodalmi műveltségének, élvezi meglátásait és nagyszerűen szórakozik a Jozefát úr… kitűnő humorán.

 • Irodalmi Jelen

  Prózai rögtönzések Jókaival – Gálaest a Magyar Széppróza Napján

  A Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Magyar Széppróza Napja gálaestjén öt, Jókaira „hangszerelt” témában írhattak novellát a prózaírói rögtönzőverseny résztvevői, de ezen kívül bejelentették egy új irodalmi oldal elindulását, valamint novellaíró-pályázatot is hirdettek. – Csanda Mária tudósítása az ünnepi estről.

 • Irodalmi Jelen

  Szekáry Zsuzsanna párhuzamos világai

  A budapesti Restro Puskin szolgál otthonául Szekáry Zsuzsanna Párhuzamos világok című festménykiállításának, melyet május 24-én nyitott meg Kovács-Tóth Noémi. A rendezvényen felolvasott Nagy Koppány Zsolt, Lőrincz P. Gabriella és Pál Dániel Levente. – Képes riport a helyszínről.

 • Ötven szóban – ELTE szövegjátékosai

  Megkérem önöket, hogy éjfél után ne tartózkodjanak a temetőkertben, tekintettel arra, hogy jelenlétükkel zavarják a haláltánc zavartalan lebonyolítását. Kiváltképp vonatkozik ez az alvajárókra, akik valami homályos elképzelés szerint, amelyet holmi szellemhistóriák is táplálnak, nagy előszeretettel flangálnak áttetsző hálóruháikban éjszaka a temetőkertben

 • Irodalmi Jelen

  Aki szétszeretkezte a transzszilván nyavalygást

  Orbán János Dénes könyvbemutatóján jól megfért egymás mellett svéd metafizika és duhaj pornóköltészet, amiképp szó esett még Kolozsvárról, ivászatról, Faustról, kocsmákról és megannyi vonatkozásáról az OJD-univerzumnak. Az írót Nyáry Krisztián kérdezgette, Nagy Koppány Zsolt és Farkas Wellmann Endre parodizálta.

 • Nagy Koppány Zsolt

  Nagy Koppány Zsolt: Illata halleves

  „Asszonyomra kacsintottam, elvégre férfibüszkeség is van a világon, arról nem is beszélve, hogy ez még a gyermekáldás előtti időszak bizonyítós fázisában volt, majd peckesen menni kezdtem a néni után, mintegy leiskolázandó előzésileg. Azonban alighanem Mercedes-motor hajtotta a szívét, mert az én kétütemű dohogómmal nem sikerült utolérnem.” – Nagy Koppány Zsolt tárcája.

 • Irodalmi Jelen

  Nem fogunk beleőszülni

  Nagy Koppány Zsolt Nem kell vala megvénülnöd 2.0 című regénye „szövegirodalmon túl” és világvégén innen mutatja be a vészterhes jövőt, ahol az öregeknek leáldozik a napja. Mindezt azonban sok humorral, groteszk helyzetekkel fűszerezve – derült ki a könyvbemutatón, ahol azt is megtudtuk, miért e különös cím. A szerzővel Turi Tímea beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  „Egyre több író ír filmszerűen”

  Megszületett az első erdélyi közönségfilm? Ráadásul egy novellából? Nagy Koppány Zsoltot, a Személyi figyelő íróját, valamint Lakatos Róbert rendezőt és kollégáját, Bálint Arthurt kérdeztük a megfilmesítésről.

 • Irodalmi Jelen

  „A jövő előttünk romokban hever…”

  Húsz perc késés után otthagyni készültem a Prae lapszámbemutatóját – hiába ígértek Marnó Jánost és beszélgetést az X generációról –, ám ekkor a TreffOrt Kert léhűtői közt terminátorként megjelent a már számtalan irodalmi klubot, túrát, tábort szervezett Bacsó Péter. A haldokló nap fényében beszélgetve könnyebb volt kivárni, míg az Y generációhoz tartozó fiatalurak felfáradtak végre a pódiumra, hogy Couplandet és Ellist magasztalják.