Ugrás a tartalomra

Szekáry Zsuzsanna párhuzamos világai

A budapesti Restro Puskin szolgál otthonául Szekáry Zsuzsanna Párhuzamos világok című festménykiállításának, melyet május 24-én nyitott meg Kovács-Tóth Noémi. A rendezvényen felolvasott Nagy Koppány Zsolt, Lőrincz P. Gabriella és Pál Dániel Levente. – Képes riport a helyszínről.

 

Szekáry Zsuzsanna Budapesten született 1986-ban. Már gyerekkora óta érdeklődik a művészetek iránt.

Az üde hangulatú rendezvény kellemes vegyüléke volt egy művészeti kiállításnak és egy felolvasóestnek. Annak ellenére, hogy nem volt szoros kapcsolat a felolvasott szövegek és a festmények között, azok mégis tökéletesen kiegészítették egymást. A Restro Puskin egyedi hangulatával és kialakításával jó helyszínéül szolgált a képzőművészet és irodalom találkozásának. A közönségben fiatalok és idősek, írók és informatikusok is jól megfértek egymás mellett, és együtt élvezhették az eseményt.

Kovács-Tóth Noémi blogger és újságíró felidézte megismerkedésük történetét a művésznővel, beszélt annak életútjáról. Ezután a kiállított 16 festményt mutatta be Szekáry Zsuzsanna. A képek többsége vászonra, akril festékkel készült, de néha farostlemezt is használt a művész. Elmondása szerint nagy hatással volt rá az ókori egyiptomi képzőművészet, a középkori freskófestészet, az impresszionizmus és a különböző népek mitológiai történetei.

Egyes festmények Pollock és Edvard Munch előtt tisztelegnek, mások visszatérnek az ókori görög mitológiához. A művésznőre jellemző az élénk metálszínek használata, amelyek különleges mágikus hatást, plusz dimenziót adnak a képekhez.

Lőrincz P. Gabriella több verset is felolvasott készülő Átszállás előtt című kötetéből. A magával ragadó stílusú kárpátaljai költőnő most is elkápráztatta és elgondolkoztatta a közönséget.

Nagy Koppány Zsolttól A róka szól című novelláját hallhattuk a Nagyapám tudott repülni című novelláskötetéből, amin keresztül a népmesék rókáját ismerhettük meg egy nem szokványos szemszögből. A jól ismert történet átiratából ráeszmélhettünk, hogy népmesei rókának lenni sem leányálom. A vicces történet az eseményhez és magához Szekáry Zsuzsannához is jól illet, hiszen a művész totemállata a róka.

A felolvasásokat Pál Dániel Levente zárta Miért ne írjak verset és Ki viszi át a geekeketcímű verseivel, az utóbbi Nagy László Ki viszi át a szerelmet című költeménye kreatív átirata. Ezután a látogatók bor és pogácsa mellett kötetlenül elbeszélgethettek.

Szekáry Zsuzsanna Párhuzamos világok című festménykiállításának meglátogatására mindenkit csak buzdítani tudok, kicsiket és nagyokat, műértőket és laikusokat. A kiállítás június 7-éig látogatható.

 

Bese Detti

 

További képek a galériában!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.