• A tus útja

  Anna Pantsireva kiállítása

  Hogyan kel életre a különleges, növényi eredetű, ébenfekete vagy vérvörös tinta a rizspapíron, és hogyan kezd párbeszédbe a Tao-te-king a tusrajzokkal – többek között ezt is láthatta az Országos Idegennyelvű Könyvtár közönsége Anna Pantsireva festőművész kiállításán, mindezt a koto nevű, lenyűgöző kínai hangszer dallamától kísérve.

 • Irodalmi Jelen

  Egy kiállítás margójára és Uri Asaf „A rózsa türelme” című kötetének bemutatójához

  Kiállításmegnyitóval egybekötött könyvbemutatót tartottak az Izraeli Kulturális Intézetben: Uri Asaf A rózsa türelme című verseskötete mellett festményeit is megismerhette a közönség. Illés Andrea, a Scolar Kiadó főszerkesztőjének kiállításmegnyitó-beszéde.

 • Irodalmi Jelen

  „Ahogy öregedett, úgy lett egyre szebb”

  A nyár első igazán forró napján nézhettünk be az „írói kincsesládák” közé a PIM-ben, a kedden megnyílt Szabó Magda-kiállítás színfalai mögé. Háy János az írónőnél tett látogatása humoros és tanulságos pillanatait idézte fel, Für Anikótól Szabó Magda-művekből hallhattunk részleteket, Hauser Adrienne a zongoránál kápráztatta el a közönséget.

 • Irodalmi Jelen

  Szekáry Zsuzsanna párhuzamos világai

  A budapesti Restro Puskin szolgál otthonául Szekáry Zsuzsanna Párhuzamos világok című festménykiállításának, melyet május 24-én nyitott meg Kovács-Tóth Noémi. A rendezvényen felolvasott Nagy Koppány Zsolt, Lőrincz P. Gabriella és Pál Dániel Levente. – Képes riport a helyszínről.

 • Irodalmi Jelen

  Nézz bele Kossuth szemébe!

  Két szenzáció értékű műtárgyat mutatott be a március 15-i ünnep alkalmából a Nemzeti Múzeum: Kossuth Lajos eddig sosem látott dagerrotípiáját, valamint egy faragott poharat, amelynek keletkezési históriája maga a történelem.

 • Irodalmi Jelen

  Erdélyi magyar művészsorsok – kiállításmegmegnyitó beszéd

  A Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása „Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956” címmel azoknak az erdélyi művészeknek állít emléket, akik megszenvedték az 1956-os forradalom megtorlásait. – Szőcs Géza kiállításmegnyitó beszédét közöljük.

 • Irodalmi Jelen

  „Lebomló tükrei az emlékezetnek”

  A magyar kultúra napja előestéjén nyitotta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítását Szőcs Géza. A „Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956” című tárlat erdélyi művészek, tudósok és 1956 kapcsolatát mutatja be.

 • Irodalmi Jelen

  Írótekintetek – Megnyílt a Janus Galéria

  Kertész Dániel íróportréival nyílt meg Budapesten a Janus Galéria, a Magyar PEN Club kiállítóhelye. A Kossuth térre néző tágas és világos termek rendezvényhelyszínként is szolgálnak majd; a cél, hogy összekapcsolják az irodalmat és a képzőművészetet – mondta Szőcs Géza a megnyitón.

 • Irodalmi Jelen

  Szurcsik József: Turczi István versei és Für Emil grafikái elé

  Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Turczi István A fázisrajzoló átmeneti gyötrelmei című verseskönyve Für Emil rajzaival. A képzőművészeti alkotásokból performansz-kiállítás is nyílt Nulla-egész-hulla címmel az Újlipótvárosi Galériában. Szurcsik József megnyitóbeszédét közöljük.

 • Irodalmi Jelen

  Picasso és Pogi néni: megelevenedő képek

  Kettős élményt nyújtott a Kieselbach Galéria Kép/Hang/Szó című rendezvénye: egy páratlan értékű magyar festészeti tárlaton Garaczi László, Parti Nagy Lajos és Tóth Krisztina képekre komponált írásait hallgathattuk meg.

 • Irodalmi Jelen

  Kerámiaművészeti pillanatkép Pécsről

  Kettős tárlat nyílt Pécsett: Nagy Márta (60+) és kerámia szakos tanítványai diploma-kiállítása (+5) a Nádor Szállóban tekinthető meg. – Gilbert Edit a megnyitón járt.

 • Irodalmi Jelen

  Hasítható remény

  A Galéria IX-ben január 30-ától Herbert Aniko művei láthatók, melyeket Szabó Imola Julianna Varratok címmel megjelent prózaversei ihlettek. A „Szándékos vakság – szerelem” című tárlatot a költő nyitotta meg, Szombathy Bálint verseket olvasott, a ritmust a Váczy Eszter kvartett adta.

 • Irodalmi Jelen

  Húsvéti rügyek „Gdanskban”

  Helyszín: a Gdansk Könyvesbolt és Büfé. Nagy Zopán bemutatja Húsvétra készült fotómontázsát. A rá jellemző szűkszavúsággal. Majd felolvasások következnek. Ismét csak az ünnep és a tavasz jegyében

 • Irodalmi Jelen

  A kortalan könyv

  Papp Anikó Míra illusztrátor munkáiból nyílt kiállítás a Lítea Könyvesboltban a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe hétvégéjének előestéjén. A rendezvény középpontjában idén a gyermekirodalom áll majd, melynek apropóját a Weöres-centenárium is adta.