Irodalmi Jelen
 • A lusta dög

  A lusta dög

  0 Ft

  Muszka Sándor új könyvében korábbi prózakötetének, a „székely egyperceseket” tartalmazó Sanyi bának az előtörténetét ismerhetjük meg. Szilveszter Dániel flekkenfalvi költő rájön, hogy a nép nyelvén kell szólnia, ezért elkezdi megírni humoros írásait. 

 • Muszka Sándor

  Szégyen

  Ki akarunk jutni a fényre,
  gyümölcsök ízét, virágok illatát,
  a napot akarjuk, emberek voltunk,
  és nem változtat semmi ezen.

 • TOP 10 – 2018. szeptember

  Az Irodalmi Jelen szeptemberi TOP10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvajánló – Muszka Sándor: Szégyen

  Egy napra még visszatér a nyár,
  végigbiceg a kórházfolyosón,
  csattog a mankó, ahogy elhalad,
  mit kerestek itt,
  hol a madár se jár.

 • Szente Anita

  Olvasson élő székely írókat, ne várja meg, míg megbicskázzák őket!

  Szente Anita jegyzete Muszka Sándor és Orbán János Dénes humorestjéről – és az estről készült videófelvétel is megtekinthető.

 • Irodalmi Jelen

  Sanyi bá visszatért

  „Olyan kötetet vehetünk a kezünkbe, amely olvastatja magát, s érdemes megfigyelni azt, hogy a szerző finom szociológiai megfigyelései hogyan csapnak át karikatúrába, paródiába, szatírába, görbe tükörrel bemutatandó a könyvet is inspiráló közösséget.” – Muszka Sándor A lusta dög című könyvét Molnár Dávid elemzi.

 • Irodalmi Jelen

  A Három testőr punkbandát alapít

  Varga Melinda verses beszámolója Demeter Szilárd, Muszka Sándor és Kubiszyn Viktor kolozsvári kötetbemutatójáról

 • Irodalmi Jelen

  Írj és olvass hedonistaként! – Képes beszámoló a Kolozsvári Magyar Napokról

  Miért kell Kukorelly Endre szerint élvezettel olvasnunk; a székely humoreszk; mágikus realizmus és képlékeny valóság; Bartis Attila és az írói szabadság; igazságos volt-e Mátyás király, s milyennek látta őt Janus Pannonius; álarcok, maszkok és literatúra – az idei Kolozsvári Magyar Napokon hedonistaként vetettük bele magunkat a kulturális-művészeti és irodalmi programokba.

 • Irodalmi Jelen

  Próza és tangó

  Könyvheti körképünknek a harmadik részéből megtudhatják, hogyan dedikáltak szerzőink, Muszka Sándor, Pál Dániel Levente és Varga Melinda az Irodalmi Jelen standjánál, milyen izgalmakat tartogat Kiss Judit Ágnes új nagyregénye, illetve hogyan kötődik a próza a tangóhoz.

 • Muszka Sándor: A lusta dög

  Muszka Sándor A lusta dög című kötetéből közlünk egy részletet. A kötet a 88. Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában.

 • Irodalmi Jelen

  Vodka és vonat – Muszka Sándor versei

  az asztalra szórta nyugtatóit
  ez szilva
  ez körte
  ez barack
  ez málna
  ez virágoskert
  ez a gyerekkor

 • Irodalmi Jelen

  „Megkerülhetetlenek vagyunk!”

  Az Irodalmi Jelen csapata október 4-én, népes közönségével együtt ünnepelte 15. születésnapját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Komoly és vidám felolvasások, slam és vetítés, ünnepi falatok – beszámolónk a helyszínről, sok képpel.

 • Irodalmi Jelen

  A flekkenfalvi lírikus és hajnali énekek

  Muszka Sándor és az Evilági Együttes Hajnali énekek című zenés irodalmi műsorával erdélyi körútra indult, többek között Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen, Gyulafehérváron, Nagyszebenben léptek föl. A líra és a dal különleges randevúja Kolozsvárott is megvalósult, és megismerhettük a költő új humoreszkhősét, Szilveszter Dánielt, a nehéz anyagi körülmények között tengődő flekkenfalvi költőt.

 • Irodalmi Jelen

  Muszka Sándor: Modern művészet

  Egy táblára felírtam, hogy Transparenci egyenlő átláthatóság. Ezzel is jeleztem, hogy az én életem mostantól egy nyitott könyv. Persze, hogy sikere volt, ott volt tévé, újság, minden, vagy három pszichológus is nyilatkozott a témában. – Muszka Sándor szilveszteri novellája.

 • Irodalmi Jelen

  Ajánló – Muszka Sándor: Magányos nőknek, bukott fiúknak

  Hazamész hát egymagadban idegen / Tehervonat robog át a szíveden / Lefekszel és melléd bújik a hideg / Megöleled nem kell ő sem senkinek

 • Irodalmi Jelen

  Az erdélyi punkpoéta

  A székelyudvarhelyi G. Caféban Muszka Sándor mindkét arcát megmutatta a közönségnek: a nevető és a síró bohócét is. A kacagtató, vaskos székely humor mellett a közélet égető problémái is szóba kerültek a Murányi Sándor Olivér vezette beszélgetésen.

 • Irodalmi Jelen

  Magik nem es tudják – Muszka Sándor novellái

  Aszongya, nincs semmi baj met ejszen nem emlékszel, de én voltam az orvos akinél megszülettél. Édesanyádból én segítettelek vót a világra. Há mondom én aztot magának erősen köszönöm doktor úr, s ha így van, jöjjék, valahol egy decit igyunk meg.

 • Irodalmi Jelen

  A huszonegyedik századi góbé

  KritX

  Muszka Sándor Sanyi bá című kötete székely egypercesek gyűjteménye, amely az illusztrációkkal és a hozzá tartozó cédével a szórakoztató próza egy sajátos típusát teremtette meg.
   
   

 • Irodalmi Jelen

  Az irodalom nem való mindenkinek – Beszélgetés Muszka Sándorral

  Nem hiszem, hogy jó lenne, ha én kezdeném magam jellemezni, vagy arról beszélni, mit gondolok a saját költészetemről, már csak azért sem, mert ezt nagyban befolyásolná a napszak, amikor ezt teszem. Biztos vagyok benne, hogy reggel nyolckor egészen mást mondanék, mint mondjuk este hétkor. – Beszélgetés Muszka Sándorral