Bálint Tamás Székelyudvarhelyen született, a Tamási Áron Gimnázium elvégzése után a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett oklevelet közgazdaságtanból. Írásai 2003 óta jelennek meg erdélyi és magyarországi folyóiratokban, antológiákban. Tagja a Magyar Írószövetségnek, a Román Írószövetségnek, a PEN Clubnak és a Fiatal Írók Szövetségének.

  Első kötete 2007-ben jelent meg a kolozsvári Erdélyi Híradó gondozásában A pap leánya, birtokostul címmel, majd ugyanitt jelent meg 2011-ben a Visszaút a fekete folyón című verseskönyve, melyet a 2015-ben a Lávsztori című könyv követett, szintén az Erdélyi Híradó Kiadónál. 2017-ben a Kárpát-medencei Tehetséggondozó (Előretolt Helyőrség Íróakadémia) kiadásában jelent meg Hibalista című verseskötete, majd 2021-ben ugyancsak itt látott napvilágot a legutóbbi, Szennyes című kiseposza.

  2007-ben Méhes György-debütdíjban és a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjában, 2008-ban a Látó irodalmi folyóirat nívódíjában és a Makói Medáliák nevű, fiatal költőknek járó díjban részesült, 2009-ben elnyerte a Székely János költészeti ösztöndíjat. 2012-ben a Németh Géza Emlékdíjat és a Román Írószövetség kolozsvári fiókjának Szilágyi Domokosról elnevezett költészeti díját kapta meg, a 2014-es Móricz Zsigmond-ösztöndíj díjazottja, 20162018 között pedig a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Íróakadémia ösztöndíjasa. 2024-ben elnyerte Békéscsaba városának irodalmi különdíját, valamint a József Attila-díjat.

 • Dimény H. Árpád

  Megszeretni egy régi költőtárs verseit

  Bálint Tamás, a kolozsvári Előretolt Helyőrség egykori kiskatonája személyében ma már elismert – legutóbb József Attila-díjjal kitüntetett – tisztet ünnepelhetünk. Annak ellenére, hogy a székelyudvarhelyi költő az irodalmi garnizon öreg harcosának számít, hisz első kötete 2007-ben, immár 17 éve jelent meg, nem vádolható azzal, hogy felesleges versekkel, ne adj' isten, verseskötetekkel duzzasztotta volna az amúgy is zubogó kortárs versfolyót.
 • Bene Zoltán

  Betűk és számok egyensúlyában

  Beszélgetés Bálint Tamással

  Bálint Tamás 1985-ben született Székelyudvarhelyen, költő és közgazdász. Öt kötete jelent meg eddig, 2016–17-ben az Előretolt Helyőrség Íróakadémia mentora volt. Számos díjban részesült: 2007-ben Méhes György-debütdíjat, 2008-ban Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjat és Látó-nívódíjat kapott, 2009-ben átvehette a Makói Medáliák díjat, 2009-ben Székely János költészeti ösztöndíj, 2012-ben Németh Géza-emlékdíj kitüntetettje volt, 2014-ben elnyerte a Szilágyi Domokos költészeti díjat és a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat, az idei évben pedig József Attila-díjat kapott.

 • Bálint Tamás

  Máj hagymalekvárral

  A felszín látszólag jóval nyugodtabb, a füttyentés messzeszáll a széllel
 • Üveggolyókkal játszik az ég

  Szemelvények az ünnepi antológiából

  „Lábujjaid újszülött ötösikrek.

  Terrakotta törzsüket csókolom.

  Tükrös gyöngyház-feje van mindegyiknek.

  Hideg patak fut végig combodon.”

  (Faludy György: XXXIV. Fülledt éjszaka, 2)

 • Zsille Gábor      

  A fölfedezés öröme

  "Bálint Tamás költészetében a fő hangsúly a piktúrával szemben a narratívára helyeződik – más szóval: alapvetően intellektuális lírát kapunk. A költő a műfaj természetéből fakadóan megpendít egy-egy érzelmi húrt, de nem negédeskedi túl a témáit, és véleményem szerint ezt nagyon helyesen teszi." – Zsille Gábor recenziója a Hibalistáról.

 • Irodalmi Jelen
  Varga Melinda

  Versnyár az IJ lírikusaival 3.

  Versnyár az IJ lírikusaival 3. 

  Milyen színű a nyár az Irodalmi Jelen lírikusai szerint, milyen SMS-verset írnának az idei évszakra, melyik klasszikus költővel nyaralnának, ha időutazásra lenne alkalmuk – az Irodalmi Jelen nyári körkérdéssorozatának harmadik kiadásában Nagy Lea, Bálint Tamás és Nagy Zopán válaszait olvashatják.

  Ha módodban állna időutazni, melyik klasszikus poétát hívnád meg magaddal nyaralni, hová utaznátok, és miről beszélgetnétek?

 • Irodalmi Jelen

  Könyvajánló – Bálint Tamás: Hibalista

  A fénynek nem számít,
  hogy hol törik meg:
  a sportautó motorháztetőjén,
  a vadászfegyver ravaszán,
  a kedvesnek hitt szemében,
  vagy annak a pohárnak a száján,
  melyet utoljára a szádhoz emelsz.

 • Irodalmi Jelen

  Képeslapok a nyári fényfalakra – az Irodalmi Jelen lapszámbemutatóval egybekötött rendhagyó estje

  Az Irodalmi Jelen rendhagyó lapszámbemutatójára szeptember 29-én este nyolc órától kerül sor a Nyitott Műhelyben.

 • Irodalmi Jelen

  Mielőtt végleg megvakulsz – Bálint Tamás nyári képeslapja Marci kutyájához

  Még egyszer, utoljára gyere, és nézz meg mindent magadnak,
  és nézz meg engem is úgy, mint akik utoljára látják egymást.
  Hopp-hopp.

 • Irodalmi Jelen

  Fiatal irodalom Beregszásztól Kolozsvárig

  Kolozsvári Kikötő – Kárpát-medencei fiatal magyar írók találkozója címmel az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Fővárosa szervezte irodalmi maratonon a magyar nyelvterület minden szegletéből érkező fiatal alkotók olvastak föl a Bulgakov kávézóban – Bogya Éva Tímea ott járt a fedélzeten.

 • Irodalmi Jelen

  Író nők, kritikus férfiak

  Idén Bálint Tamás, Bencsik Orsolya, Farkas Wellmann Éva, Fekete Richárd, Györe Borbála, Kalapos Éva Veronika, Korpa Tamás, Lengyel Imre Zsolt, Mán-Várhegyi Réka, Sirokai Mátyás, Szabó Imola Julianna, Tóth Kinga és Virágh András kapott Móricz Zsigmond-ösztöndíjat. A fiatal irodalmárokkal Péczely Dóra beszélgetett a Műcsarnokban, az estet Sztarkovits Béla gitárjátéka színesítette.

 • Irodalmi Jelen

  Hol nyaral, és mit olvas az író? (4. rész)

  Nyári körkérdésünkben arról faggattunk írókat, költőket, hol töltik a nyarat, és milyen könyvet pakolnak hátizsákjukba. Ezúttal Bálint Tamás, Dobai Bálint, Géczi János, Háy János és Hegedűs Gyöngyi válaszait olvashatják.