Ugrás a tartalomra

Janus Pannonius Költészeti Nagydíj – a jelöltek 2015-ben

Díjazottak

Giuseppe Conte

Charles Bernstein


 

Jelöltek

 

Christian Bök

Christian Bök (1966, Toronto) az experimentális költészetéről híres alkotó. A húszas évei elején kezdett el komolyabban foglalkozni az írással, miután befejezte egyetemi tanulmányait Ottawában és hazatért Torontóba (1990). Kezdetben a York egyetemen doktori disszertációjához az angol irodalmat tanulmányozta. 2005-től a Calgary egyetemen tanít. 1994-ben jelent meg első kötete Krisztallográfia címmel, ami tulajdonképpen egy a kísérleti költészet nyelvén íródott természettani enciklopédia. Leghíresebb kötetét hét éven át írta (Eunoia, 2001). Az öt részes könyv kuriózum: minden fejezetében csupán egyetlen magánhangzót használ. Bök ezzel a kötetével bizonyította az angol nyelv rugalmasságát. 2002-ben kanadai költészeti díjat kapott érte (Griffin Poetry Prize), és a valaha írt legjobb és legsikeresebb kanadai verskötetek egyikének tartják.


Leonard Norman Cohen

Leonard Norman Cohen (1934, Montréal) kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró. 1951-ben beiratkozott a McGill Egyetemre, ahol a McGilli Szónoki Egyesület elnöke lett. Első verseskötete még egyetemi évei alatt, 1956-ban jelent meg Let Us Compare Mythologies címmel. 1961-ben kiadott második kötete, a The Spice-Box of Earth tette ismertté nevét irodalmi körökben. A hatvanas években verseket és prózát is írt, visszavonultan élt. Egy görög szigetre, Idrára költözött, itt írta Flowers for Hitler című verseskötetét (1964), valamint a The Favourite Game (1963) és Beautiful Losers (1966) című regényeit, amelyek azóta magyarul is megjelentek. A kedvenc játék egy önéletrajzi tárgyú nevelési regény egy fiatalemberről, aki az írásban találja meg önmagát. A Szépséges lúzerek pedig a szentet a profánnal, a vallást a szexualitással vegyítve vizsgálja a főszereplők önazonosságát.


Giancarlo Majorino

Giancarlo Majorino (1928, Milano) költő, kritikus, a milánói Casa della Poesia elnöke, a milánói NABA – Nuova Accademia di Belle Arti – tanára. Társalapítója és felelős szerkesztője az Il Corpo, a Manocomete és az Incognita című folyóiratoknak. Művei angol, francia, orosz és spanyol fordításban jelentek meg, számos antológiában is helyet kaptak. Megjelent művei közt található életrajzi antológiája Autoantologia (1999) címmel, illetve kritikai írásait összefogó, háromkötetes munkája, a Poesie e realtá ’45-’75 (1977), Centanni di letteratura (1984) és a Poesie e realtá 1945-2000, valamint az 1984-ben megjelent Passaggi critici (Kritikus ösvények) című kötete.


Tom Raworth

Tom Raworth (1938, London), angol költő, képzőművész, lap- és könyvkiadó, aki több mint 40 könyvet publikált, verset és prózát egyaránt. Első könyve (The Relation Ship, 1966) elnyerte az Alice Hunt Bartlett-díjat. Írásait számos nyelvre lefordították. Raworthot az angol költészet újjászületésének kulcsfigurájának tartják. Az 1960-as években indítottta el az Outburst nevű irodalmi lapot, amelyben angol és amerikai költők – köztük Pete Brown, Charles Olson, Ed Dorn, Allen Ginsberg és LeRoi Jones – verseit adta ki. Hasonló küldetést vállalt a Goliard Press kiadó megalapításával is: az amerikai Black Mountain nemzedék költőinek angliai bemutatását. Angolra fordította Vicente Huidoboro és más latin-amerikai költők munkáit. Az 1970-es években az Egyesült Államokban és Mexikóban dolgozott, tanított az Ohiói, a Chicagói és a Texasi Egyetemeken, később pedig San Fransiscóban élt. 2007-ben elnyerte az Antonio Delfini-életműdíjat. Brightonban él. – Magyar kötete nem jelent meg.


Yang Lian

Yang Lian (1955, Bern) költő. Pekingben nőtt fel. Neve szorosan összekapcsolódott a Misty Poets nevű csoporttal, amely a költészet eszközeivel lépett fel a szólásszabadság korlátozása ellen. A Tienanmen téri vérfürdő után száműzetésbe vonult, egy ideig Ausztráliában és Új-Zélandon, majd 1997 óta Londonban él. Költészete az 1980-as években vált elismertté Kínában és nemzetközi szinten. Műveiben nem kerüli meg a politizálást, állandó témái a világirodalmi, politikai és művészeti kérdések. Egyik legismertebb munkáját, az önéletrajzi The Narrative Poemet (Elbeszélő költemény) a kínai hatóságok bevonták és bezúzták az 1989-es Tienanmen téri vérengzést felidéző részlet miatt. Vers- és prózakötetei mellett egy esszéválogatást is publikált, műveit több mint húsz nyelvre fordították le.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.