• „Ültessünk fákat az erődök helyén”

  Janus Pannonius-díjátadó ünnepségek Szigetváron, Pécsett és Budapesten

  Még kulturális eseményeken is ritkán hallhatunk idegen ajkú nagykövetet verset mondani, hát még úgy, hogy maga is költő. A 2019-es Janus Pannonius Költészeti Díj átadásán ebben az élményben is részünk lehetett, de megnézhettük Clara Janés Nadal nagydíjas költőnő videóüzenetét, és megismerhettük a társdíjak idei nyerteseit is.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Janus Pannonius díjazott utódai, 2018

  Átadták az idei Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat, valamint a műfordítóknak – egy magyar és egy külföldi alkotónak – járó elismeréseket. Yang Lian kínai és Clive Wilmer angol költő akár találkozhattak is volna korábban Londonban, emelte ki Szőcs Géza, ám erre most Magyarországon adódott alkalmuk. – Összeállításunk a pécsi és a budapesti eseményekről, gazdag képanyaggal.

  „A költészet egy és egyetlen anyanyelvünk”

 • Irodalmi Jelen

  Szavak-dolgok feszültsége időben és térben – Augusto de Campos beszéde

  „Újra életet leheltünk a Mallarmé által bevezetett új költészetbe, és igyekeztünk újra kinyitni a nyelv számára a nemzetköziség kapuját” – Augusto de Campos beszéde a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj átvételekor.

 • Irodalmi Jelen

  Hang(s)zóköltészet Brazíliából

  Augusto de Campos brazil költő, fordító, vizuális művész vehette át a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat szombaton Pécsett. Az eseménysorozat Budapesten folytatódott vasárnap, ahol két kiemelkedő műfordítót jutalmaztak, és a díjátadót szó szerint színes előadások, performanszok kísérték.

 • Irodalmi Jelen

  Ötéves a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj

  Csütörtökön Villányban adták át a Filius Ursae-díjat. Pénteken Pécsett adták át, majd megünnepelték Budapesten az idén 5. évfordulójához érkezett Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat, valamint kihirdették a műfordítói díjak nyerteseit is. Az ünnepség különleges koncerttel zárult.

 • Irodalmi Jelen

  A Költészeti Nobel-díjas provokatőr versei magyarul

  A Beomlott mondatok című kötet az egyik legmarkánsabb amerikai avantgárd-posztmodern költő, Charles Bernstein verseit gyűjtötte össze. A könyv a fordításokon kívül is számos meglepetést tartogat. Cristian Réka Mónika írását olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  Janus Pannonius Költészeti Nagydíj – a jelöltek 2015-ben

  Giuseppe Conte, Charles Bernstein, Christian Bök, Leonard Norman Cohen, Giancarlo Majorino, Tom Raworth, Tom Raworth

 • Irodalmi Jelen

  Janus Pannonius Költészeti Nagydíj Charles Bernsteinnek és Giuseppe Conténak

  A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított, 50 ezer euróval, oklevéllel és egy Janus Pannonius-szoborral járó Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat idén Charles Bernstein amerikai és Giuseppe Conte olasz költő kapta.