Ugrás a tartalomra

Salamander

Ki az, aki kezében tartja az ügyet „föntről”? P. úr, az Állami Főügyész.

Nemrégiben arról számoltam be az Irodalmi Jelenben, hogy nagy sikere van Angliában egy dán politikai sorozatnak, a „Borgen”-nek. Most a BBC4 egy újabb sorozattal rukkolt elő, amely történetesen belga.  Ez a műsor, a „Salamander” is figyelemre méltó, bár kicsit másképp, mint a koppenhágai sorozat.Mindenesetre két nyelven beszél, felváltva franciául és flamandul, ettől igazán „belga”.

Kezdődik az egész azzal, hogy kirabolnak egy bankot Brüsszelben. Igen ám, de a betörők nem fúrtak meg minden széfet, csak egyes, előre megjelölteket (amihez  belső segítség kellett!), pontosan 66 emberét. Értéktárgyakat is vittek el, de főleg a széfekben talált dokumentumokat. Ez tehát egy politikai bankrablás, amely le akar buktatni 66 embert, akik (mint ez később kiderül) valamennyien egy titkos társaság, ha úgy tetszik, maffia tagjai. Ez a „Salamander” mozgatja Belgiumot, a politikai elit fele (vagy kétharmada?) tagja, illetve támogatottja a maffiának.

Emiatt egyelőre hivatalosan eltussolják a bankrablást, bár következményei azért vannak: például egy szép napon minden előzetes bejelentés nélkül lemond a (megzsarolt) belügyminiszter. A Jonkhere Bank egyik alkalmazottja öngyilkos lesz. Egy besúgót, aki túl sokat tudott a bankrablás körülményeiről, „véletlenül” elüt egy autó. Mindez alaposan felizgatja a rendőrség Gerardi nevű nyomozóját, aki végére akar járni a dolognak. Amelyről nagyon magas szinten hallgatnak, tehát Gerardit, így vagy úgy, semlegesíteni kell.

Ki az, aki kezében tartja az ügyet „föntről”? P. úr, az Állami Főügyész. Róla nem tudunk meg sokat, például hogy hol szerezte jogi diplomáját, Brüsszelben vagy előkelőbb helyeken, mondjuk Strasbourgban vagy Hágában. Biztosan jó ügyvéd, aki ugyanakkor magát jó hazafinak is tartja, hiszen „szeretem a hazámat, ezért védelmében néha olyan eszközöket kell használnom, amiket egyébként nem tartok erkölcsösnek”. Kiderül, hogy állását ő is a titkos társaság összekötetéseinek  köszönheti. Lényegében  egyetlen ember, Gerardi harcol a hatvanhat fejű sárkány, pardon, a Szalamander ellen.  Az az érzésem, itt egy szívós kis ember és az opportunista Főügyész küzdelmét fogjuk látni heteken át – remélem, a harcból a detektív fog győztesen kikerülni. Egyelőre nem volt még nála házkutatás, nem foglalták le az iratait, bár a Főügyész rendeletére hivatalából már menesztették, és nagyon valószínű, hogy megpróbálják eltenni láb alól.

Milyen izgalmasan időszerű ez a Szalamander! Alig várom a szombat estéket, amikor tovább nézhetem ezt a kitűnő krimit az állami tévé négyes csatornáján.

Utóirat: Tegnap drámai fordulat állt be a „Salamander”-ben. Mivel P. úr, a Főügyész több botrány és gyilkosság után hajlandó karrierjét kockára tenni azért, hogy az ügy végére járjon, a titkos társaság emberei először megfenyegetik, majd őt is meggyilkolják. A detektív elleni hadjáratot pedig most átvette a Miniszterelnöki Hivatal új tanácsadója, egy teljesen gátlástalan gazember, akitől még az „öreg” szalamandristák is félnek. Mégis-mégis remélem, hogy Gerardi fog győzni, végül is ez nem a „Való Világ” sorozat része, hanem egy merőben fiktív alakokkal benépesített krimi.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.