Irodalmi Jelen

Csodát tenni abban a világban, ahol nincsenek csodák

Új helyszínen, a Háló Egyesület közösségi és kulturális központjában került sor az Irodalmi Jelen éves díjátadó műsoros estjére, amely óriási érdeklődés mellett zajlott – az ülőhelyek hamar elfogytak, de az állni kényszerűlők sem adták fel, ugyanis száznál is többen gyűltek össze.. Idén először került sor a nagydíj átadására – Rakovszky Zsuzsa és Nádasdy Ádám vehettek át, de a kritikapályázat fiatal nyerteseit is kihirdették.

Arad fényes napjai színpadon innen és túl

A színház világnapját követően nemcsak a színház, de az irodalom és a tudomány ünnepét is jelentette Az aradi magyar színjátszás 130 éve című könyv második kötetének bemutatója az Országos Széchényi Könyvtárban. Az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában megjelent monumentális munka Piroska Katalin és Piroska István kutatók munkáját dicséri.

Az Irodalmi Jelen legolvasottabb helyszíni tudósításai és tárcái 2017-ben

Idén is rengeteg irodalmi-művészeti eseményről adtunk hírt határon innen és túl – a decemberi olvasottsági mutatók alapján eddig ezekre a tudósításokra figyeltek fel a legtöbben. Tárcarovatunkban szerkesztőink és vendégszerzők írásait olvashatják hétről hétre – ezekből is összeválogattuk a legolvasottabbakat.

Janus arcai, ahogy Gáspár Ferenc látja – videó

Az Irodalmi Jelen novemberi lapszámbemutató estjén Gáspár Ferenc beszélt legújabb történelmi regényéről, amely nem kevés meglepetést tartogat az olvasónak. A történet szerint Janus Pannonius éppen összeesküvést sző Mátyás ellen, miközben barátja, Galeotto Marzio azt kérdezi tőle, miért nem ír verset magyar nyelven... – Videó az Irodalmi Jelen-estről, 2. rész

Debütösök a fedélzeten – Videó

Az Irodalmi Jelen legutóbbi lapszámbemutató estjének első részében Király Farkas két fiatal prózistánkat faggatta, akik feltűnően erős indulással vonták magukra az olvasók és a szerkesztőség figyelmét. Shrek Tímea Beregszászról érkezett, Tóth Viviennek pedig ez volt az első nyilvános felolvasása. – Videó az estről, 1. rész

Az Álomszőttes szálai – beszélgetés Frideczky Katalinnal – videó

Frideczky Katalinnal még az idei Könyvhéten beszélgettünk alkotásmódról, haikukról, zenéről, játékosságról, és többek között az Irodalmi Jelen gondozásában megjelent Fehér árnyék című novelláskötetéről.

Könyv–tér–kép 2. – szombat

Ha szombat, akkor eső – mondja bölcsességgé érett rutinnal a régi Könyvhét-látogató, és ez idén is beigazolódott. De a frissítő zápor gyorsan jött és ment, és újra lehetett böngészni és bóklászni. Este pedig vitorlát bontott a Magyar Napló hajója, bár tényleges vitorla nélkül, és a Dunán könyvhetezhettünk tovább.

Új díjazottak a fedélzeten

Ismét hajóra szállt, azaz a TAT-on találkozott író, költő, olvasó és szerkesztő: az Irodalmi Jelen felolvasóesttel egybekötött díjátadóját a 88. Ünnepi Könyvhét nyitónapján rendezte a szerkesztőség.

Irodalmi Jelen-díjátadó, 2017

Várjuk minden kedves olvasónkat az Ünnepi Könyvhét nyitónapján folyóiratunk estjére, valamint szerzőink dedikálásaira!

Jelen-LEG 2016

Egy különleges válogatásban összegyűjtöttük az Irodalmi Jelen online felületén 2016-ban megjelent, legolvasottabb szépirodalmi műveket. Az olvasottság természetesen csak egy adat, a felsoroltaknál még sokkal több a kiváló mű, de ahhoz egész éves termésünket fel kellene vonultatni. A címekre kattintva máris olvashatók a szövegek.

„Megkerülhetetlenek vagyunk!”

Az Irodalmi Jelen csapata október 4-én, népes közönségével együtt ünnepelte 15. születésnapját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Komoly és vidám felolvasások, slam és vetítés, ünnepi falatok – beszámolónk a helyszínről, sok képpel.

Amit sosem mertél megkérdezni – Irodalmi Jelen-est, videó

Az Irodalmi Jelen januári lapszámbemutatójának vendége Berka Attila volt. Szerzőnknek feltettük többek között azt a kérdést is, ami minden olvasóját foglalkoztatja az Anómia című sorozat indulása óta. – Videó az estről.

Irodalmi Jelen-est Berka Attilával

Január 21-én, csütörtökön 18 órakor a TAT Galériában az Irodalmi Jelen lapszámbemutató estjének vendége Berka Attila lesz. Gitáron közreműködik Hegyi Botos Attila. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Carbonaro a pécsi Alexandra Könyváruházban

Szőcs Géza dedikálja 6–106 Utazás tréfás rímekben Magyarországon és a világ körül című, gyermekeknek és felnőtteknek szóló verseskötetét 2015. december 16-án, 18 órakor Pécsett, az Árkád Alexandra Könyváruházban. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Carbonaro az Örkény István Könyvesboltban Budapesten

Szőcs Géza Carbonaro verseiből olvas fel 2015. december 15-én, kedden, 17 órakor az Örkény István Könyvesboltban, ahol az Irodalmi Jelen bemutatja a költő 6-106 – Utazás tréfás rímekben Magyarországon és a világ körül című verseskötetét.

Oldalak