Weiner Sennyey Tibor

  Weiner Sennyey Tibor (Eger, 1981. május 10. –) magyar költő, író, műfordító, szerkesztő és utazó. Több verses-, esszé-, novelláskötet, kisregény és dráma szerzője. Békássy Ferenc írásainak egybegyűjtője és életrajzának írója. A DRÓT főszerkesztője, ahol rendszeresen publikál közéleti, művészeti és irodalmi tárgyú cikkeket, ugyanott videó-blogot vezet.

 • BÉKÁSSY FERENC egybegyűjtött írásai

  Békássy Ferenc egybegyűjtött írásai

  0 Ft

  Békássy Ferenc (Zsennye, 1893. április 7.–Dobronuc, 1915. június 25.) magyar költő, író, esszéista. Írt és publikált angol nyelven is. A fiatal költő, miután befejezte angliai tanulmányait a Cambridge-i egyetemen, az első világháború kitörésének hírére hazatért, bevonult huszárönkéntesnek, és hősi halált halt a keleti fronton. Akárcsak Magyarországon Babits, Kosztolányi, Tóth Árpád, Schöpflin, úgy Angliában a híres írónő Virginia Woolf, a közgazdász Lord Keynes, és az esztéta Lucas egyaránt meggyászolták az ifjú tehetséget, és a nagy és elmulasztott lehetőséget siratták.

 • Weiner Sennyey Tibor - A vándorló királyság

  A vándorló királyság

  0 Ft

  – Jáva és Bali – Útirajz, esszék, versek 

 • Weiner Sennyey Tibor: A tengerszint feletti magasság meghatározása

  A tengerszint feletti magasság meghatározása

  0 Ft

  A felnőtt férfi korba érve elindulunk az eleven erdőbe, hogy miután visszaemlékezvén az ifjúkor tombolására mégis elhelyezzük mérőeszközeink, s vállalva a lélek sötét éjszakájának beköszöntét – szembenézzünk saját magunkkal, s végre megmérjük szívünk tengerszint feletti magasságát. Megerősödve és felépülve tengernyi tisztásra jutunk, hol a kegyelem vár. A kötethez csatolt Adriatica, amolyan „úti-vers-napló”. A szerző személyes élményét meséli el, amely a verseskönyv létrehozásának ideje alatt zajlott vele és benne. A kötetet Szarka Fedor Guido illusztrálta.

 • Weiner Sennyey Tibor: Versek a kisházból

  Versek a kisházból

  0 Ft

  „A zsennyei ismét szerepverseket ír. Önmagát játssza benne. Igen jól (teszi). Őszinte kitárulkozása, naplószerű versei, érzéseinek és gondolatainak labirintusai hívogatóan meggyőzőek. Meggyőzően hívogatóak. Élvezettel engedtem neki, s bolyongtam vele…” írja Jász Attila a Versek a kisházból című kötet hátoldalán.

 • Irodalmi Jelen

  Prózai rögtönzések Jókaival – Gálaest a Magyar Széppróza Napján

  A Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Magyar Széppróza Napja gálaestjén öt, Jókaira „hangszerelt” témában írhattak novellát a prózaírói rögtönzőverseny résztvevői, de ezen kívül bejelentették egy új irodalmi oldal elindulását, valamint novellaíró-pályázatot is hirdettek. – Csanda Mária tudósítása az ünnepi estről.

 • Weiner Sennyey Tibor

  A magyar Osszián

  Fábián Gáborról

  "2007 környékén lehetett, hogy napfelkelte előtt ébredtem abban az aradi kora hajnalban, és pontosan emlékszem, hogy különös álom gyötört, amikor először kezdett el foglalkoztatni az Osszián-kérdés. Azt álmodtam, hogy mindenből kettő volt. Belőlem is, másokból is, Aradból is." – Weiner Sennyey Tibor esszéje.

 • Irodalmi Jelen

  Százéves szerelem

  Weiner Sennyey Tibor tavaly elkezdett előadássorozata 2014-ben is tovább folytatódik a Művelődési Szinten, közismertebb nevén a „Müsziben.” Ezúttal Békássy Ferencről és egy száz évvel ezelőtti, beteljesületlen szerelem részleteiről tartott előadást a költő.

 • Irodalmi Jelen

  „… a vers csillárja kigyúlt”

  Augusztusban Pécsett vehette át a Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat Szimin Behbaháni, a kortárs perzsa irodalom meghatározó alakja és polgárjogi aktivista. A költőnő verseiből Elhagyott szentély címmel jelent meg magyar nyelvű válogatás, melyet a PEN Club estjén mutattak be.

 • Irodalmi Jelen

  Angol világpolgár, magyar hazafi

  Békássy Ferenc szerelmes levelei címmel jelent meg az Ünnepi Könyvhétre Weiner Sennyey Tibor kutatómunkája nyomán egy különleges kötet. A szerzővel és Balogi Virággal, a kötet fordítójával Szörényi László beszélgetett a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 • Weiner Sennyey Tibor

  Gül Baba

  Részletek

  ​​​​​​​Nem hallgat az ember a Világ hangjára, a Törvényt sértik;
  Csak az ezüstöt, csak az aranyat, csak a harácsot értik.
  Holdarcú lány nézi szomorúan, mint szalad bolygó bele az űrbe,
  Lépte nyomán sok embert elveszejtve ömlik az ár a földre.

 • Irodalmi Jelen
  Sultanus Beatus

  Nincs többé magány

  „Aztán néztük a Nyugiból, hogyan koptatja a feliratot az idő, és egyik nap megjelentek a markolók. Hogy rohadtak volna meg! Eltüntették a betonfalat, vagonszámra vitték szemétnek a múltat, és eltűnt a jelmondatunk is, amit akkor már mindenki ismert.” – Sultanus Beatus szegedi tárcája.

 • Weiner Sennyey Tibor

  Három könyv a túléléshez (Bruce Chatwin: Álomösvény – A Klasszikus Upanisádok – Tillmann J. A.: Más-világi megfigyelések)

  ​​​​​​​Ha valahogy túl lehet élni ezt a gyomorrontásokkal és megfázással terhes időszakot, az egyedül az olvasás. Az alábbi néhány új könyv méltó az érdeklődésre. Nemcsak azért, mert – noha a Nagy Magyar Kánon alig veszi észre őket – ezeket a könyveket olvasni jó, hanem azért is, mert szépek és fontosak, mert jobbak, többek leszünk általuk.

 • Weiner Sennyey Tibor

  Lucalánc – Rabóczky a Karinthy Szalonban

  Rabóczky Judit Karinthy Szalonban megrendezett kiállításának megnyitószövege

 • A humor fátyla
  Weiner Sennyey Tibor

  A humor fátyla – Mészáros Szabolcs képei elé

  Mészáros Szabolcs képei elé

  Mészáros Szabolcs ezeken a képein megmutatja, hogy nem fél. Egy festő, aki nem fél. Érzi, hogy az élet folyam-szerű, áramló, ezért imádja a kis folyókat, ezért imádja az esőt. Talán az esőt szereti a legjobban.

 • Weiner Sennyey Tibor

  Ki az a Tillmann?

  ​​​​​​​Egy alkalommal leültünk a Napvárosban a Grand Caféban és beszélgetni kezdtünk mindezekről. Rögzítettük a beszélgetést, leírtuk és aztán átdolgoztuk. Most közreadjuk, hátha kiderül belőle pontosabban: ki az a Tillmann? Hiszen az én kis levelemből valójában az derült ki, hogy szerintem ki Ő.

 • Weiner Sennyey Tibor

  Menyháza

  Tudta, hogy ahol kapu van a Menny felé, ott kapu van az Alvilág birodalmai felé is, és amikor megmutatták neki a befalazott barlang száját, örömmel sóhajtott. – Weiner Sennyey Tibor vasárnapi levele

 • Weiner Sennyey Tibor

  Kelet az Kelet – Lee Gil Won versei elé

  Lee Gil-Won – koreai költő – Budapestre látogat, magyar nyelvű verseskötetének megjelenésének alkalmából. Költészetéről Weiner Sennyey Tibor írását olvashatják.

 • Weiner Sennyey Tibor

  A nyílegyenes labirintus álma

  ​​​​​​​Novellát álmodtam az éjjel. Talán csak gyerekek értenék meg igazán, célszerű lenne tehát mesének megírnom, de az írásban engem sosem a célszerűség vezényelt. Közrebocsájtom most, hátha valaki, aki nem ismer olyan jól – vagy éppen nagyon is jól ismer –, képes lesz megfejteni a nyílegyenes labirintus álmát. – Weiner Sennyey Tibor vasárnapi levele.

 • Boldog Zoltán és Weiner Sennyey Tibor

  Lassú levegőelszívás - Kulturális hadsereg a Tűzraktérben

  Az éjszaka folyamán az a hír terjedt el Budapesten, hogy rendőrök szállták meg a Tűzraktér Hegedű utcai épületét. Az Irodalmi Jelen szerkesztői utánajártak, hogy mi történt valójában.

 • Laik Eszter

  Provokálom magam nap mint nap

  Böszörményi Zoltánnal a Zsivágóban

  Az Irodalmi Jelen könyvheti rendezvénysorozata záróeseményeként Böszörményi Zoltánt faggatták kollégái, Boldog Zoltán és Weiner Sennyey Tibor, térben és időben túlmutatva Regál című új regényén: rendszeres olvasói előtt is új epizódok tárultak fel az író személyes történeteiből. Az estet megtekinthetik négyrészes videónkon is.