Ugrás a tartalomra

Lassú levegőelszívás - Kulturális hadsereg a Tűzraktérben

Az éjszaka folyamán az a hír terjedt el Budapesten, hogy rendőrök szállták meg a Tűzraktér Hegedű utcai épületét. Az Irodalmi Jelen szerkesztői utánajártak, hogy mi történt valójában.

Néhány nappal ezelőtt a Könyvhét egyik videómontázsában az Irodalmi Jelen szerkesztői azon élcelődtek, hogy a rendezvényt megnyitó, egyenruhába öltözött fúvószenekar valójában kulturális hadsereg. 2011. június 10-én este 10 órakor új értelmet nyert a fogalom, amikor a Tűzraktér épületét két önkormányzati hivatalnok és az őket kísérő két rendőr kiürítette.
A Tűzraktér Független Kulturális Központ 2005 júniusában alakult. A Hegedű utcában lévő épület a legkülönbözőbb kulturális eseményeknek adott otthont: képzőművészeti kiállításoknak, galériáknak, és próbatermek is működtek benne. 2010-ben a hely megkapta a Pro Urbe Budapest Díjat. 2011 februárjától a Tűzraktér kiürítését kezdeményezte az önkormányzat, az ügy tegnap újabb szakaszába lépett.

Az elmúlt estén a Kreatív Magazin fiatal dizájnereknek szóló éves díjátadója zajlott. A rendezvényt félbeszakítva érkezett az önkormányzat kereskedelmi osztályának két alkalmazottja az őket kísérő két rendőrrel. A díjátadó felfüggesztésének legfőbb indoka az volt, hogy az épületben kereskedelmi tevékenység folyik, ezt pedig a Tűzraktér jelenlegi működésénél nem engedélyezte az önkormányzat. Amint azt az intézkedésnél jelen lévő Pokorny Szilárdtól, a Tűzraktér tagjától (az esten portásként dolgozott) megtudtuk, a Kreatív Magazin díjátadóját egy fogadás követte volna. Itt ingyenesen, azaz a kereskedelmi tevékenységet teljesen kizárva lehetett volna szendvicseket, italokat fogyasztani. A két önkormányzati küldött ennek ellenére a helyszínen kereskedelmi tevékenységnek minősítette a helyzetet, holott erre való bizonyítékokat nem tudtak megnevezni. A rendezvény folytatását megakadályozták, a helyiségek kiürítését kezdeményezték. A jelen lévő rendőrök Pokorny Szilárd kérésére közölték, hogy önkormányzati kérés alapján intézkednek (más, meg nem erősíttett információk szerint lakossági bejelentés alapján). A hatóság emberei a helyszínre érkezve négy oldalas dokumentumban sorolták fel a kiürítés okait.

Az önkormányzat precizitását tükrözi az is, hogy éppen akkor kezdték meg az intézkedést, amikor a Tűzraktér Egyesület vezetői egy külföldi kulturális rendezvényen képviselik Magyarországot. Az előre megfogalmazott vádpontok (ti. vélelmezték, hogy az esten kereskedelmi tevékenységet folytatnak majd), az időzítés (a Kreatív Magazin díjátadója, a vezetők külföldi szereplése) és a rendőri fellépés arra engednek következtetni, hogy mindez annak a módszeres ellehetetlenítésnek a folyamatába tartozik, amely néhány hónapja vette kezdetét a Tűzraktér ellen.

A néhány órás procedúra eredménye az lett, hogy a valójában kereskedelmi tevékenységet a tiltás óta nem folytató kávézó helyiségét hatóságilag lezárták. Így az eddig is csak a hatóság által vizionált tiltott tevékenység mától szünetel. Vajon a Tűzraktér is kiürül, ahogy a romkocsmák és egyéb klubok (l. Zöld Pardon) is, a hivatalnoki precizitás és a kulturális hadsereg összehangolt éjjeli bevetéseinek köszönhetően?


Kapcsolódó:

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.