Ugrás a tartalomra

Tűz van! + Videók

Budapest hatodik kerületi vezetősége be akarja zárni március végén a Tűzraktér kulturális műhelyt. Mint mondják: minden okuk megvan rá, elvégre a kultúrintézmény csak jelképes összeget fizet az elhagyott iskolaépületért, ráadásul büfét is működtetett (ez időközben megszűnt) – ami aztán végképp felháborító. Az épület – mint oly sok értékes ingatlan a városban –, ha ezek a fiatalok nem költöztek volna bele és hoztak volna létre benne színházat, zenekari próbatermet, „374 alkotón túl évi 5-10 ezer magyar és külföldi látogató” számára kulturális központot, teljesen üresen az enyészetnek lenne kitéve. Mindez mellékes. Ez nem GDP, nem valós (vagy nem „nem-valós”) pénz az önkormányzati zsebeknek – hárommillió forintot kéne a fiataloknak az általuk részben már felújított épületért fizetniük. Mindezt részletesen megírta a Magyar Narancs és mások is. A március 25-én a kulturális központ megmaradásáért rendezett tüntetéshez a HVG „csaknem hétezer ember csatlakozott”. Hány üres szarkofágként kongó szocreál művelődési házat zártak be az utóbbi két évtizedben vagy tartanak lélegeztető gépen? És hány kulturális központ nőtt ki csak úgy a földből? Önszorgalomból? Fiatalok keze munkája által?

A tüntetők az önkormányzat épületénél azt kérték, hogy az ottani vezetők is „vegyenek részt az általunk kezdeményezett, a kormány, a főváros, a kerület és a Tűzraktér közötti négyoldalú megállapodás létrehozásában, és segítsék a kormány ígért támogatásának és közreműködésének megvalósulását! Vonják vissza az (...) épületre kiírt ingatlanhasznosítási pályázatot, és adjanak lehetőséget a Tűzraktérre kidolgozott, hosszú távú működési- és gazdálkodási koncepciónk ismertetésére, hogy minél hamarabb, mindenki számára kedvező megállapodás születhessen!"
Vagyis arra kérték a tisztelt vezetőket, hogy kezdjék el a valódi párbeszédet, hogy együtt mentsék meg a Tűzrakteret!  Jelen helyzetben a budapesti fiatalok többségének úgy tűnik, hogy a „démoni” hivatalnokok megint bezárnak valamit, amit ők szeretnek, sokra tartanak, becsülnek, és ami kimondottan fontos számukra. A Tűzraktér tudniillik lehetőséget és teret teremt számukra az önkifejezésre, az alkotására. Igaz, maguk között csak játszótérnek nevezik, ám ezek után az egész városháza nevezhető sokkal sötétebb játékok terének – ami egyáltalán nem vicces. A fiatalok, akik ezt a „játszóteret” használják, a szabadságukat élik meg, a lehetőséget, hogy az alkotás, a művészet által szabad felnőtté, értékes tagjaivá váljanak a társadalomnak. Más országokban odaadják nekik az egész épületet és örülnek, hogy nem az aluljárókban és nem drogozással töltik idejüket. Volt-e vajon a városvezetők bármelyike is egyetlenegy Tűzrakteres színdarabon? Az Oberon világain vagy a Zabhegyezőn? Tudják-e, miről van itt szó?

Tulajdonképpen most még nyerhetne is a hatodik kerület. Ma még a pesti lányok és srácok ezrei úgy gondolják, hogy megint igazságtalanságot követnek el velük szemben. Ezen fiatalok nagy részének már van, vagy hamarosan lesz szavazójoga! Nem mellékes ezen eltűnődni! De ami ennél is fontosabb: alkotni akarnak az életben, mert tudják, hogy „az élet csak akkor magasrendű, ha művészi”(Hamvas). A tisztelt hatodik kerületi városvezetők a saját javukra fordíthatják az eseményeket, ha bölcsen döntenek. Szerezzék meg hosszú évekre ennek a több ezer fiatalnak a bizalmát, mutassák meg, hogy jobbak, mint elődeik. Lássák be, hogy többről van itt szó, mint pár millió forintról. A pénz csak eszköz az élethez, a művészethez, a Tűzraktérhez. Álljanak a Tűzraktér mellé, segítsék felelős vezetőként, hogy minél jobb legyen, és többet tudjon adni! A kicsinyes és szövevényes személyes érdekek helyett álljanak a közösség mögé, legyenek azok, akiknek mondják magukat, és akiknek megválasztották őket!


Kapcsolódó: 

Az utolsó műélvező – A Tűzraktér alkotóinak
Törékeny Oberon – A Radikális Szabadidő Színház Oberon világai című premierjéről

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.