Irodalmi Jelen
 • Az utolsó beatfazonok egyike: A. D. Winans

  Turczi István versfordításai

  „nehezebben jönnek a szavak / a saját iramukat futják / akár az előfutó ló / néha belelendülnek mint a vadnyúl” – A. D. Winans versei Turczi István fordításában

 • Turczi István

  Az utolsó utáni szó jogán

  A naptűz párás higanyában derengő reggel
  kétes rutinjával kár fejtegetni a Titoktalant

 • Nem könnyű szeretni – de a könyvet igen

  Márciusban rendezte a Parnasszus Kiadó és a Magyar PEN Club Abafáy Deák Csillag Nem könnyű szeretni című kötetének bemutatóját. A szerzőt, aki az Irodalmi Jelen állandó szerzője is, Izsó Zita éa Turczi István faggatták. Képes összeállítás és videó az estről.

 • Tandori Dezső, Turczi István

  Dobszerda jött – Turczi István emlékezik Tandori Dezsőre

  Ha szerencsénk van, suttogták,
  innen is látszik, ami túl van.
  Vagy nincs, de visszaragyog,
  és kedvére tovább tandorol.

 • Turczi István

  Tempo delicato: TD 80

  A 80 éves Tandori Dezsőt Turczi István versével köszöntjük

 • Irodalmi Jelen
  Király Farkas

  Kevin Hart versei – Turczi István fordításában

  A horizont
  The Horizon

  Minden lépésednél
  ott vagyok vezetlek vonzom tekinteted
  hajnalban itt lesem
  a misére siető öreg papot
  vérem ajándékával köszöntöm.

  Mily könnyen levetem az álruhát
  mit rám próbáltok adni
  mert nem bírjátok nézni igaz valómat
  fáitokra hegyeitekre házaitokra nincs időm.

  Itt voltam már
  mielőtt a kő kemény lett,
  egész világunk meg sem foganhatott volna
  gondolatom nélkül.

 • Irodalmi Jelen

  Üveghíd hegyek és szívek között

  Haim Dotan Kínában felavatott, lenyűgöző üveghídjának csodájára járnak a világ minden tájáról. Talán nem is tudják, hogy az üvegcsoda alkotója költő is, aki verseiben a természet harmóniáját szólaltatja meg. A Sanghajban élő izraeli költő Budapesten vendégeskedett, és a Magyar PEN Club estjén bemutatták kétnyelvű verseskötetét is.

 • Irodalmi Jelen

  Húszévesen elmenni, nyolcvanévesen hazajönni

  A Magyar Írószövetségben rendezett februári Parnasszus-est vendége Makkai Ádám volt, a költészeti folyóirat friss számában megjelent Centrumban blokk főszereplője. Kevés hozzá hasonlóan sokoldalú, kalandos életű és jól mesélő tudós-költő létezik – most is regényes történetek sokaságával szórakoztatta hallgatóságát, és még Hawaiira is elkalandoztunk a zord télben.

 • Irodalmi Jelen

  Rímcsere és támadás – Szonettpárbaj vér nélkül

  A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából különleges eseményre toborozták össze a költőket a József Attila Emlékhelyen: Illyés és József Attila versengését felelevenítve szonettpárbajban csaptak össze a lírikusok. A jeles költőkből álló zsűri mellett a közönség is szavazhatott a nyertesre. Bak Rita maga is részt vett a versengésben, élménybeszámolójából megtudhatjuk, kik nyerték a babérokat.

 • Irodalmi Jelen

  „Akit nem szidnak, vagy nem dicsérnek, az nincs is”

  Bár a hazai irodalmi közélet jó ideje tartós feszültségi állapottal jellemezhető, abban hiszek, hogy hosszú távon a magyar irodalom egy és oszthatatlan” – a kerek születésnapját ünneplő Turczi Istvánnal beszélgetett Simon Adri.

 • Irodalmi Jelen

  Vakmerő szubsztancia – Turczi István versei

  A lelkekben csigalépcsőn száll alá a vágy, s istent
  káromló csend honol.

 • Irodalmi Jelen

  Rivaldafény a főtéren

  „Egyébként olyan volt az egész, mint egy alternatív színház: Tokaj főterén felállítottak egy pódiumot, reflektorok világítottak meg minket a sötétben, néhányan – köztük én is – lámpalázasak is voltak mindettől. De nem volt rossz, sőt zsírszuper!” – Folytatódik Simon Adri minden formalitástól mentes élménybeszámolója Tokajból, sok fotóval!

 • Irodalmi Jelen

  Kitölteni az űrt

  "Hatvannyolc oldalon keresztül verselni az ürességről legalább olyan trouvaille, akarom írni, lelemény, mint nagyesszét körmölni a semmiről. Mindkét téma az ókortól foglalkoztatja az emberiséget. És a tisztelt emberiség általában mindkét fogalomtól irtózik." – Turczi István könyvéről Zsille Gábor írta meg gondolatait.

 • Irodalmi Jelen

  Soha nem – Turczi István verse Dukay Nagy Ádámnak

  Az egész létet a játék és
  az érintés nélküli szeretkezések
  értelmének ajánljuk.

 • Irodalmi Jelen

  A kettős életű író – Hekl Kriszta és a Szabadulójáték

  Ray Bradbury miatt lett először sci-fi-író, aztán Turczi István „térítette el” a szépirodalom felé. Maradt is hű tanítványa évekig, s az eredmény egy frissen megjelent novelláskötet. Ígéretes bemutatkozást láthattunk a FUGA Építészeti Központ tágas kiállítóterében, zenei aláfestéssel.

 • Irodalmi Jelen

  Növekvő dinamizmus – megtartotta éves közgyűlését a Magyar PEN Club

  Örvendetesen növekszik a nemzetközi írószervezet hazai tagozatának kulturális aktivitása: könyvészeti remekművek, újonnan megnyílt galéria, a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj nemzetközi elismertségének növekedése, és még sok pozitív hozadék jellemzi a Magyar PEN Club 2016-os tevékenységét.

 • Irodalmi Jelen

  ÉpPEN 90

  Kerek születésnapot ünnepelt a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Magyar PEN Club – az eseményen számos külföldi testvérszervezet képviselője is köszöntötte a kilencedik évtizedét záró PEN-t. Az alkalomból egy kétkötetes, hatalmas munka is megjelent a múltról, Csapody Miklós tollából.

 • Irodalmi Jelen

  Állatkerti történet – Dorothy Hewett versei Turczi István fordításában

  Elképzelem magam
  százévesen:
  ráncos krokodil, aki bárokban találkozik veled
  szomorú hétvégék
  lila fényében,
  fejemet a válladra hajtom,
  és vég nélkül vitatkozunk,
  én a szigonyommal,
  te a toldozott hálóddal.

 • Irodalmi Jelen

  Parnasszus a Balaton partján

  A Parnasszus folyóirat tizedik alkalommal rendezte meg nyári irodalmi táborát Balatonszemesen, amelybe idén az Irodalmi Jelen is bekapcsolódott. A Turczi István szervezte prózaszemináriumokat akár írómaratonnak, irodalmi kiképzőtábornak is lehetne nevezni, a kőkemény munka alól az átmulatott éjszakák sem mentették fel a műhelyek résztvevőit.

 • Irodalmi Jelen

  Szurcsik József: Turczi István versei és Für Emil grafikái elé

  Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Turczi István A fázisrajzoló átmeneti gyötrelmei című verseskönyve Für Emil rajzaival. A képzőművészeti alkotásokból performansz-kiállítás is nyílt Nulla-egész-hulla címmel az Újlipótvárosi Galériában. Szurcsik József megnyitóbeszédét közöljük.