Irodalmi Jelen
 • Tinkó Máté

  Eldobható mankók

  Szabó Fanni Paraszomnia című, ígéretes debütáló kötete valahol félúton maradt a jó versek felmutatása és egy későbbi hommage-kötet terve között; bosszantó, hogy a költőnek semmi szüksége nem lett volna ezekre a támaszokra, de ha felismeri ezt, a mankókat a jövőben bármikor újra előveheti, vagy még inkább jó messzire hajíthatja.
 • Szabó Fanni

  Fölöttünk vadászgépek

  csak a szemét lőtték, mélyebbek lettek az árkok, ráncaiban golyók mélyültek.
 • Trianon-pódiumműsor fiatal alkotók műveivel

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is.
  Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.
  Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs
  Szeged, június 3. – 11. óra Somogyi-könyvtár, Dóm tér 1–4.

 • Irodalmi Jelen
  Szabó Fanni

  Lakótelepi trambulin

  Szabó Fanni felolvas
 • Szabó Fanni, Erdősi Martin Zsolt, Ilyés Krisztinka, Bodon Gergely Dávid, Szeder H. Réka, Nagy Milán László, Lévai Alíz

  A négy elem

  Fiatal szerzőinket arra kértük fel, hogy olyan témát járjanak körül, amelyek segítenek elrugaszkodni a mindennapi rutintól, kizökkentenek a fásultságból, derűre sarkallnak, elfeledtetik a bezártságot, a tragikus életeseményeket, oldják a szorongást. 
  A négy elemről – földről, vízről, tűzről és levegőről – olvashatnak verseket tehetséges pályainduló és jó szakmai visszhangnak örvendő, elsőkötetes költőktől. 

 • Kopriva Nikolett, Nagy Lea, Szabó Fanni, Csornyij Dávid, Kemény Gabriella, Kovács Újszászy Péter, Farkas Kriszta, Ilyés Krisztinka, Szabados Attila, Fehér Enikő, Magyar Eszter Csenge, Szeder H. Réka, Törteli Réka, Lázár Kinga

  Cinegék az arcodon

  „A Nagy Medve az égben,
  egy szív-báli barátom
  sorsom egy csillagképből
  követi messzelátón.”

 • Lőrincz P. Gabriella, Viola Szandra, Kopriva Nikolett, Kertész Dávid, Izer Janka, Kovács Újszászy Péter, Szabó Fanni, Juhász Kristóf, Polgár Kristóf, Károly Dorina

  A hídon túl is magyarok laknak

  Szemelvények az Irodalmi Jelen Trianon-számából
  Ha elfogynak majd a földi határok, Csak a kegyelem, csupán az marad.
 • Szabó Fanni

  Kötetajánló: Paraszomnia

  Szabó Fanni költészete elvont és furcsa, nehéz és zavartkeltő. Megosztó, mint az igazi ínyencségek. Ám akit magával ragad, annak rendhagyó élményei lesznek, egy egzotikus filozófiai és érzelmi világutazás. Tudatos fürdőzés a kollektív tudattalanban. Meghökkentő, hogy milyen témákat talál magának a költő, és miként kivitelezi azokat. Bámulatos szinte felelőtlen, merész alternativitása, ahogy pengeélen táncol, ahogy mindig úgy csűri-csavarja a gondolatokat és a nyelvet, ahogy mi nem tennénk.
  Umami. Az ötödik íz.

 • Szabó Fanni

  Bőrbe szegelt gólyaláb

  A hegy lábáról omló kavicsok
  fejen találják azt, akin az isten át akar lépni.

 • Kopriva Nikolett, Szabó Fanni, Vesztergom Andrea

  Négyüregű a szív mindenki testében

  Várhegy mögé zuhan a gömb,
  valahol ott lakom, homályosan látok,
  fekete ruháim elfüstölnek,
  mire hazaérek.

 • Robert Capa Eyemo filmfelvevővel (fotó: Gerda Taro, 1937)
  Szabó Fanni

  A milicista halála című fényképfelvétel és a versírás kapcsolata

  Pilinszky János A „teremtő képzelet” sorsa korunkban c. esszéjének kontextusában

  Robert Capa 1936-ban publikált fényképe, A milicista halála körül sok kérdés felvetődik. Dokumentumkép vagy beállított, mesterséges megszerkesztése a spanyol polgárháború, ezáltal a háború szubjektív borzalmainak. Egyéni levetítése mindannak, ami a hétköznapi ember döntéskörén kívül esve, nem általa alakított, világi események nagy halmazának részhalmazába esik, az ő életének értéke, értékének csökkenése, majd elveszítése.