Irodalmi Jelen
 • Cseke Péter

  Az önmagát szelídítő ember

  90 éve született Páskándi Géza

  Nem készültem Páskándi-kutatónak. A Szatmárnémetiben tartott Páskándi Napok avattak azzá. Előadásaimat egyrészt az EMKE-életműdíjjal kitüntetett Muzsnay Árpád kollégám szíves meghívásainak köszönhetem, másrészt a Kriterion kolozsvári irattárát őrző Szabédi Emlékháznak.

 • Cseke Péter

  A tű foka

  Páskándi Géza költészete a kortársak és saját szemével

  Alábbi tanulmányával köszöntjük a 2022. január 30-án 77 éves Cseke Péter irodalomtörténészt.

   

  Páskándi a vers igeszerűségéről

  1.

 • Irodalmi Jelen

  Az alkotás gúzsbakötöttsége és szabadsága – Páskándi Géza megélt és megírt börtönélményei

  „Születésének 65. évfordulóján különös aktualitása van annak a könyvnek, amely Páskándi Géza utolsó – immár csak halála után napvilágot látott – könyve, s amelynek címe Begyűjtött vallomásaim.” – Részlet Dávid Gyula: 1956 Erdélyben című kötetéből, amely a Nap Kiadó gondozásában jelent meg.

 • Irodalmi Jelen

  R-ősz – „Obszcén Ocsmányságok Tára” – Corpus, Flamma, Morbus animi

  A síma fejű kígyó, aki megkísértette Évát a Paradicsom kertjében, valószínűleg ugyancsak kalbász alakú jelenség volt. Nincs nő, ki ellent tud állni ennek a kígyónak, legyen hurka, kalbász avagy szafaládé formája. (Faludy György: Pantagrüel)

 • Irodalmi Jelen

  Páskándi Géza képversei

  Páskándi Géza képversei

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Május

  Irodalmi személyek

 • Onagy Zoltán

  Páskándi Géza

  (1933. május 18.–1995. május 15.)

  Árulja el nekem valaki, ilyen életút mellett, ennyi visszakereshető dolgozat után miképpen lehetséges, hogy száz emberből egy sem ismeri a nevét, ezerből egynek rémlik valami, tízezerből egy azt is tudja, valami "kommunista" íróféle volt, ötvenezerből egy ismeri a nevét, olvasott tőle, százezerből egy azt is tudja, honnan érkezett, merre távozott. Súgja meg valaki, ilyen kondíciók mellett szabad irodalomba ölni az életet? Nem túl nagy a kockázat?

 • Onagy Zoltán

  Szilágyi Domokos 1938–1976

  (1938. július 2.–1976. november 2.)

  Az ember már nem kapkodja a fejét, szeme nem tikkel, hangja nem csuklik. Belefásult. Elég. Már minden elég. A komenista kom-jánál végigszánt gerincén a jól ismert gyomorfordító kíváncsiság, ugyan most kit nyírnak ki másodszor, harmadszor, ötödször? Már azt se kérdezi meg, mikor lesz ennek vége? Hogyan lesz vége ennek a mocsoknak?