Irodalmi Jelen
 • Mohai V. Lajos

  Mészöly Miklós szenvedélye

  A Magyar novella és vidéke

  „A Mészölytől idegenkedők (és a kultúrpolitika meghatározó erői) magától értetődően vonták kétségbe a mű eredetiségét, és az írót a francia új regény utánzásával vádolták, öncélú kísérletezéssel. Ezen az attitűdön azonban szerencsésen túllépett az idő.”

 • Onagy Zoltán

  Mészöly Miklós

  (1921. január 19.–2001. július 22.)

  A program irodalmi és politikai pletykák. Nem tudom, mi még. Próbálom kötni a történeteket, de mert a kisebb, de pillanatnyilag meghatározó hatalmú kultpolitkusok nevét sem ismerem, az írókét sem – Erdélytől Londonig – alig, hallgatok, mint a sült hal. De jó ott lenni.

 • Mányoki Endre

  Leütés 8. – Helybőltávol – Mányoki Endre tárcanovellája

  ​​​​​​​– Mondj egy sort!
  Elég hülyén nézhetek ki, mert a belső zsebébe kotor, kivesz egy újságot. Óvatosan széthajtogatja.
  – Perjés – Bárczi – Kotanek... Látod? – valami régi sportrovat villan meg az orrom előtt. Világos!
  – Varga – Albert – Fenyvesi!
  – Jobbat!
  – Zámbó – Dunai II – Bene.
  – Piti. És nem sor.
  – Oké. Szenczi – Molnár – Albert.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Cseres és a vérbosszú

  A művelet első mozzanataként hasra fektetik, ha másként nem megy, hasra teperik az "embert", s vállára, farára lépnek, hogy ne mozduljon. Ezután mindkét bokájára hurkot vetnek, s két segítő hóhér a hurkolt lábakat kétfelé húzza. Maga a hóhér éles késsel az ember lába közé guggol, s éles késével a nadrág posztóját s a gatya vásznát combközépen kimetszi, utat biztosítva a karónak. Ilyenkor már az eleven hússal sem kíméletes. Ezután a szétvont talpak előtt két-három kerek dorongot tesznek keresztbe, s hogy jól gördüljön, azokra illesztik, célozva,az olajozott végű karót.