Irodalmi Jelen
 • Nem könnyű szeretni – de a könyvet igen

  Márciusban rendezte a Parnasszus Kiadó és a Magyar PEN Club Abafáy Deák Csillag Nem könnyű szeretni című kötetének bemutatóját. A szerzőt, aki az Irodalmi Jelen állandó szerzője is, Izsó Zita éa Turczi István faggatták. Képes összeállítás és videó az estről.

 • Alfonsina Storni

  „A fiatalok bolond szíve Tell Vilmos almájává változik...”

  Izsó Zita fordításai

  Tíz centavóért vettem a sarkon,
  egy ügyetlen kis angyal adta el nekem,
  hegyezni-faragni kezdte nyomban,
  és máris láttam, milyen erős fegyver.

 • Irodalmi Jelen

  Utazás belső tengereken

  Négy költőnő, egy zenész – a Belső tenger című sorozat estje a Nyitott Műhelyben ismét rejtelmes tájakra repítette a hallgatóságot, akár megtalálhatók azok térképen, akár a lélek mélyében keresendők. Izsó Zita, Nagy Hajnal Csilla, Simon Bettina és Terék Anna felolvasását Meggyesházi Éda kísérte énekével és cimbalommal.

 • Irodalmi Jelen

  A tenger nem motívum

  Egy késő nyári délutánon kifejezetten jó program, ha hűsítő verseket olvas fel négy bájos nő. A Közös tenger című felolvasás narratíváját a négy szerző alakította ki. A víz motívumától eljutnak az absztrakt képződményekig, miközben Jankovic-Izsó Nóra és Csüllög Anna egyedi, hullámok morajlását idéző dalátiratai adják a zenei aláfestést – Nagypál István beszámolója.

 • Irodalmi Jelen

  „Én egy olyan magyar költő vagyok akinek van tengere”

  Május 6-án, a Zuglói Európa-nap rendezvénysorozat keretében került sor a Közös tenger című verses felolvasóestre, melynek alkalmával Fenyvesi Orsolya, Izsó Zita, Simon Bettina és Terék Anna olvasta fel szövegeit.

 • Irodalmi Jelen

  A kortárs író karácsonyi levele – I.

  Milyen levelet írna a Jézuskának/Angyalnak a kortárs szerző, milyen könyveket ajánlana háziolvasmányként, illetve karácsonyi ajándékként azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik eltávolodtak az irodalomtól – lapunk szerzői válaszolnak ünnepi körkérdéseinkre.

 • Irodalmi Jelen

  Állatok téli ködben – Izsó Zita versei

  néha felpróbálja az útra kelők lábnyomait,
  mint a kisgyerek az anyja cipőit.

 • Irodalmi Jelen

  Dark líra, halk olvasat

  Izsó Zita Gérecz Attila-díjas költőnővel verseinek egyediségéről, a költőházasság hatásairól, generációs összetartozásról beszélgetett a Bookta kávéházban Boldogh Dezső.

 • Irodalmi Jelen

  Gordiuszi csomó és erdélyi mentalitás

  Az augusztus 19–25. között megrendezett 4. Kolozsvári Magyar Napok irodalmi programjainak zöme a Bulgakov teraszán zajlott, részben az irodalmi kávézó, részben pedig az Erdélyi Magyar Írók Ligájának szervezésében.

 • Boldog Zoltán

  Egy szépségverseny eredményei

  Túl bátrak voltunk? Vagy csak eléggé? Megbolygattuk az állóvizet? Mit értünk el? A 83. Ünnepi Könyvhét ideje alatt zajló szépségversenyünk eredményhirdetése és tanulságai.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Zoom 9. – A Tengerlakóról

  Az Irodalmi Jelen videokritika-sorozatot indított Zoom címmel. A közönséget és a szakmát megosztó kötetekről beszélnek szerkesztők, újságírók, kritikusok, költők, tanárok, egyetemisták. Ezúttal Izsó Zita Tengerlakóját értékelte Balogh Orsolya, Borsik Miklós és Molnár H. Magor.