Irodalmi Jelen
 • Könyvheti újdonságok – Frideczky Katalin: Újratervezés. Trió

  Frideczky Katalin az Ünnepi Könyvhéten az Irodalmi Jelen (K 11-es) standjánál szeptember 4-én, szombaton, 16 órakor dedikál.

 • Frideczky Katalin

  Árulás

  Zsuzsa az Új-Lipótváros gazdag polgárleánya, míg Márti Angyalföld munkás-szülötte volt. Máshonnan jöttek, más körökben mozogtak, de az egyetem összehozta őket, és a legjobb barátnők lettek. A társadalmi és kulturális különbségek egészen addig nem is ütköztek ki, amíg kölcsönösen meg nem látogatták egymást.

 • Handó Péter

  Sodrásban sodrás van

  Az Újratervezés befogadása során elsődleges fontosságú, mi és hogyan illeszkedik össze, rétegződik egymásra, milyen kapcsolódási pontok, kapcsolatok, kötőanyagok tartják egyben a szöveget. E bizonyos szőttes megalkotásához az egyik legfontosabb eszköz a motívumok visszatérése, megismétlődése új kontextusban: a szerző azonos témájú szövegeket szerkeszt egymás közelébe.

 • Kendőzetlenül, de nem szemérmetlenül

  A zeneiség Frideczky Katalin legújabb kötetének is jellemzője – egy „triót” vehet kézbe az olvasó. Az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában megjelent, Újratervezés című prózagyűjteményről az Írók Boltjában beszélgetett a szerzővel Laik Eszter szerkesztő.

 • Frideczky Katalin könyvbemutatója az Írók Boltjában

  Frideczky Katalin frissen megjelent, Újratervezés című kötetéről beszélget a szerzővel Laik Eszter az Írók Boltjában március 4-én.

 • Levelek Adynak az Irodalmi Jelen szerzőitől

  „Dermedett álom minden tettünk
  S minden álmunk egy dermedett tett.”

 • Frideczky Katalin

  Second Hand; Mindenütt jó, de legjobb otthon

  Asszonyom, a kávéfőzője döntött. Haza akar menni. Azt állítja, nem élhet az Ön konyhája nélkül, a kakaót iszogató kisgyermeket pedig egyenesen imádja. Szelídségi fogadalmat tett. Duruzsolása ezentúl muzsika lesz a füleknek, esze ágában sincs fortyogni, fröcsögni többet. Mindent megígért, csak eresszük haza. Nem tarthatjuk itt akarata ellenére. Megilletik a kávéfőzők jogai.

 • Aki mindenkihez szól, az megszólíthatatlan

  Frideczky Katalin és Pataki Tamás írásai

  Az a gyanúm, hogy amikor Adyhoz készülnék levelet írni, a „magok” eleve meg vannak főzve, ki sem kelhetnek. Tatjána sem vívódhatott hosszabban nálam, mielőtt megírta levelét, de a megszólításig ő sem jutott el. Semmi „Kedves Eugén”, vagy ilyesmi. Egyszerűen csak: Én írok Önnek…

 • Frideczky Katalin felolvas
  Frideczky Katalin

  Hangok, színek

  Frideczky Katalin olvas fel novelláiból
 • Frideczky Katalin: Rekviem
  Irodalmi Jelen

  Frideczky Katalin: Rekviem

  Olyan árván üldögélt ott, a konyha sarkában, hogy megesett rajta a szívem.

  A könnyem is kifolyt volna, ha rég el nem apadt volna.

  Frissen mosott, szép szőke haja megcsillant a lámpafényben.

  Szelíden, megadóan nézett maga elé.

  Már csak ez a kis terület maradt a látószögében: a konyha sarka.

  Lassú és hosszú visszavonulás vezetett idáig.

  Nem volt ez mindig így.

   

  Felsejlik egy mese a fiúról, aki tág horizontok mezejéről indult.

  Szilaj sztyeppék lovasa ő.

  Beláthatatlan távolságok szabad gyermeke.

 • Frideczky Katalin

  „Minden velem történik” – Beszélgetés Frideczky Katalinnal

  Az Irodalmi Jelen idei prózadíját Frideczky Katalin vehette át. A zeneművész-író azt vallja, ugyanaz a titka mindkét művészeti ág magas szintű művelésének: a tiszta hang. A hamisság kiszűréséről, gyerekkorról, a párválasztás buktatóiról, a csattanósan tömör novellák titkáról kérdeztük Frideczky Katalint.

 • Irodalmi Jelen

  Az Álomszőttes szálai – beszélgetés Frideczky Katalinnal – videó

  Frideczky Katalinnal még az idei Könyvhéten beszélgettünk alkotásmódról, haikukról, zenéről, játékosságról, és többek között az Irodalmi Jelen gondozásában megjelent Fehér árnyék című novelláskötetéről.

 • Irodalmi Jelen

  Valóságátvitel

  "Frideczky Katalin elsősorban az emberi viszonyok mesteri ábrázolója, de emellett fogékony az abszurdra is. Egy teljesen hétköznapi eseménynek, cselekvéssornak a végén képes megdöbbentő fordulattal előállni – már-már örkényi módon érkeztetve a csattanót." – Frideczky Katalin Fehér árnyék című kötetét Handó Péter értékeli.

 • Irodalmi Jelen

  Az író fehér árnyéka – videó Frideczky Katalin könyvbemutatójáról

  Az Írók Boltjában mutattuk be szerzőnk, Frideczky Katalin Fehér árnyék című novelláskötetét, amely az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában jelent meg. A beszélgetésen szó esett a zongoraművész-író zenéhez való viszonyáról, a barátságokról, a rövidpróza erejéről, vagy a rengeteg olvasót elért Haláljel című novella hátteréről. – Az Írók Boltja videofelvétele.

 • Irodalmi Jelen

  Frideczky Katalin Fehér árnyék című kötetének bemutatója

  Az Írók Boltjában mutatjuk be szerzőnk új novelláskötetét, február 3-án, pénteken.
  „Mi legyen a villámokkal a viharos Balaton partján? Kell, vagy bírod nélkülözni?
  Viheted a villámokat, nekem csak a féktelen, őrült kacagásod kell, ahogy szaladtunk az esőben a ház felé. Odaadjam ráadásnak a rettegésem felét?

 • Irodalmi Jelen

  Kortárs irodalom Bach-zenére

  Az Irodalmi Jelen lapszámbemutatóval egybekötött budapesti estjén elválaszthatatlan testvérként karolt egymásba klasszikus zene és kortárs szépirodalom, háttérben – képzőművészeti aláfestésként – a TAT Galéria legújabb műalkotásaival.

 • Irodalmi Jelen

  Zenés folyóiratest az Irodalmi Jelennel

  Szeretettel várjuk olvasóinkat, szerzőinket, barátainkat szeptember 30-án a Belvárosi Művészeti Napok keretében rendezendő folyóiratestünkre a TAT Galériába!

 • Frideczky Katalin

  Haláljel

  „A lányom nem hagy békén. Azt hiszi, örökké fogok élni. Nem akarok csalódást okozni neki, ezért már elég régóta mondogatom, hogy felkészítsem rá, nincs már sok hátra, érzem.
  Ő ilyenkor csak legyint, tréfásan megfenyeget, és azt mondja:
  – Ha megtudom, hogy meghalsz, agyoncsaplak!” – Friedeczky Katalin novellája.