Irodalmi Jelen
 • Pán fiú a digitális forgatagban

  Sokan Fülöp Gáborként ismerik, de tudjuk, hogy ő Boldogh Dezső – ezen a néven jelent meg új kötete is a Magyar Napló Kiadónál. A Türjei Zoltán vezette esten a társadalomkritikus iróniától a virtuális világtól való idegenkedésig sok minden szóba jött. Kókai János és Varga Zoltán Bachot és Vivaldit játszottak, és még parádés paródiák is színesítették az estét.

 • Rimóczi László

  „Nagypapa fél koponyáját használod merítéshez”

  „A versbeli beszélő rajta tartja tekintetét a világvége folyamatain, de nem elkeseredett, esztétizálja a pusztulás képeit, láttamoz, jegyez; hátradől egy múlt századi karosszékben, és nem nagyon érdeklik a modern költészeti elvárások.” – Boldogh Dezső verseskötete Rimóczi László olvasatában.

 • Boldogh Dezső: Ha megesszük hőseinket

  Ha megesszük hőseinket

  0 Ft

  Recenziók, kritikák, paródiák, egyéb írások

  A könyv két részből áll: recenziókat, kritikákat tartalmaz az egyik, a másik un. „egyéb műveket” – novellaszerű, de mégsem teljes mértékben annak nevezhető írásokat, stílus-paródiákat, különféle – többségükben – élő ill.  klasszikus alkotóktól. A két különálló szövegtartomány között van átfedés is, mivel számos olyan szerző létezik akikről recenzió is és paródiai is született.

 • Irodalmi Jelen

  A döglött hal énekelni kezd

  „A költő mindenesetre főpapja és egyszemélyes gyülekezete is ennek a kollázsoló/montázsoló igyekezetnek, és semmi jel nem mutat arra, hogy a jövőben be szeretné fejezni ez irányú aktivitását.” – Debreczeny György Fáj is meg nem is című kötetében Boldogh Dezső tett szellemi sétát.

 • Irodalmi Jelen

  Rivaldafény a főtéren

  „Egyébként olyan volt az egész, mint egy alternatív színház: Tokaj főterén felállítottak egy pódiumot, reflektorok világítottak meg minket a sötétben, néhányan – köztük én is – lámpalázasak is voltak mindettől. De nem volt rossz, sőt zsírszuper!” – Folytatódik Simon Adri minden formalitástól mentes élménybeszámolója Tokajból, sok fotóval!

 • Irodalmi Jelen

  Szövegdelírium

  „A metaforákat továbbra is kisujjából kirázó alkotó az eltelt évtized alatt megpróbált idomulni, de nem lett belőle textusokat gyártó blogköltő, hanem maradt a maga előtt is szégyellt formaművészetén túllépő, otthontalan lélek, aki bármit csinál, az egyik legjobb a „szakmában”. Az sem probléma, sőt a mélység hatáskeltésének ismérve lehet, hogy a Fantomikerből teljesen eltűnt a játékos humor, ami a korábbi kötetekben itt-ott előcsillant; viszont az addig manírba hajló pesszimizmus és legyintés láthatóan valódi nihilizmussá változott, mint általában a generációjához tartozó költőknél.” – Tolvaj Zoltán kötetében Boldogh Dezső tett hosszabb vándorutat.

 • Irodalmi Jelen

  Vénusz kelepcéi

  „Hekl Krisztina iróniája szinte minden olvasót megérinthet: azt, aki mélyebb irodalmat keres, vagy azt is, aki csak lapozgat a műkörmösnél.” – Hekl Krisztina Szabadulójáték című prózakötetéről Boldogh Dezső írt.

 • Irodalmi Jelen

  Melegítsd életed téli parázson – Boldogh Dezső versei

  nélküled csak a végtelen szebb
  hol az ember magára butulhat

 • Irodalmi Jelen

  Szavakból építkezni – Tízéves a Kelemen Kör

  „Többedmagunkkal könnyebb felrakni, újraépíteni várunk falát, ha azt lerontják a rossz viszonyok, csillagállások, szándékok, vagy mi magunk hibázzuk el a mérnöki munkát” – vallják magukról a kelemeni alkotók. Összeállításunkban az idén tízéves csoport „törzstagjai” műveiből válogattunk, Klement Zoltán képeivel, a Lost Sync Band zenéjével.

 • Irodalmi Jelen

  Boldogh Dezső: A gyermek

  „A gyermek mindenhol talált frontot, mindig mellébeszélt. A tanárait hibáztatta, kritizálta rossz előmenetele miatt”. – Boldogh Dezső novellája.

 • Irodalmi Jelen

  Mire képes egy néma h?

  Boldogh Dezső kétnyelvű kötete a lélek történelmével foglalkozik, így próbálja ráébreszteni az olvasókat arra, hogy lássanak túl saját életükön. A Történelem című verseskönyvet mutatjuk be.

 • Irodalmi Jelen

  Kivárnék – Boldogh Dezső versei

  Az anyakígyó köldökcsakrája a Nazca,
  mondja a boszorkány, és hogy Peruba kerül
  napkeletről a szellemi centrum.

 • Irodalmi Jelen

  Dark líra, halk olvasat

  Izsó Zita Gérecz Attila-díjas költőnővel verseinek egyediségéről, a költőházasság hatásairól, generációs összetartozásról beszélgetett a Bookta kávéházban Boldogh Dezső.

 • Irodalmi Jelen

  Számvetés a pusztulással

  „Böszörményi sokat foglalkozik a magyar múlttal, a hazavesztéssel. Megszólalásain nemcsak az aggodalom hallatszik át, hanem poétikailag szerencsés módon a nyolcvanas évek erdélyi költészete is” – Boldogh Dezső recenziója

 • Irodalmi Jelen

  Vásott és kölcsönzött kölykök

  Nagypál István A fiúkról című kötete három nagy fejlődésregény szereplőit idézi meg, hogy az olvasót sokkolja a pszichére ható líradózissal.

 • Irodalmi Jelen

  Kelemenek kabát nélkül

  A júliusi szombat esti városi nyüzsgésben a Nádor kávéházat céloztuk meg, amely a nyárközép ellenére szépen megtelt a Kelemen Kör felolvasása alkalmából. Megnéztük, kik is a Kelemenek.

 • Irodalmi Jelen

  Az „érdekmentes őrület” versei

  Talán még nem vagyunk felkészülve Zudor János merész költői képzettársításaira, de az is lehet, hogy a versek mögötti embert kellene alaposabban megismernünk. A rusnya valcert Boldogh Dezső mutatja be.