• Bukovenszki-Nagy Eszter

  Finom kis kapocs egy öröklött ruhán

  Bali Anikó debütáló verseskötete 2023-ban jelent meg Ha megérkezel címmel a Parnasszus Kiadó gondozásában és szellemi műhelyében. Bevallom, nagyon vártam már, és nem túlzás azt állítani, hogy megérte a várakozást.

 • Parnasszusi pillanatok

  Lapszám- és könyvbemutatót is tartott a Parnasszus folyóirat és kiadó az Ünnepi Könyvhét előtt. A két, nagy érdeklődés mellett zajló eseményről Payer Imre és Gulisio Tímea tudósított.

   

 • Oláh-Kátai Kinga

  Kapufélfa, kapaszkodónak

  Várnagy Márta első kötetét, a Kapuzábét kíváncsian vettem a kezembe, mivel a címben szereplő szóval még nem találkoztam (megkockáztatom, hogy ezzel nem vagyok egyedül). Az internetnek köszönhetően egy percbe sem telt megtudni, hogy a kapuzábé jelentése: kapufélfa. Ettől még kíváncsibb lettem, mert mégis, mit lehet kihozni ebből a címből?

 • Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Elvonási tünetek – A szerelmes nő mítosza

  A szerző a szerelmes nő fájdalommal teli mítoszát írja meg. Nem istennőt állít elénk, alakja sem drámai alak, mégis Anna Karenina élete ott lappang a démoni szenvedélyt kifejező verssorokban.

 • Nem könnyű szeretni – de a könyvet igen

  Márciusban rendezte a Parnasszus Kiadó és a Magyar PEN Club Abafáy Deák Csillag Nem könnyű szeretni című kötetének bemutatóját. A szerzőt, aki az Irodalmi Jelen állandó szerzője is, Izsó Zita éa Turczi István faggatták. Képes összeállítás és videó az estről.

 • Rimóczi László

  Sylvia Plath és Virginia Woolf találkozása

  A kötet száz százalékig mai írásokat tartalmaz. Nem törekszik tökéletességre, nem akar senkit sem megmenteni. A néha fojtogató helyzeteket leíró novellákat a mesélés ősi ösztöne kapcsolja össze.

 • Irodalmi Jelen

  „Nekem a múlt, jelen, jövő egyazon tartomány”

  Szepesi Attila Medvecukor című kötete egy Kárpátaljáról induló élettörténet szálait fejti fel. Bakó Annamária, az estnek helyt adó Lítea könyvszalon vezetője medvecukorral kedveskedett a szerzőnek és beszélgetőtársának, Száraz Miklós Györgynek, valamint a kiadó Turczi Istvánnak.