• Kovács Újszászy Péter

  A pusztulás alternatívái

  A közös hűlés úgy szemlélteti a világ árnyékos oldalát, hogy nem veszi védelmébe az áldozatokat, és nem ítélkezik a „gonosz” felett. Serestély Zalán legújabb kötete szembesítő útra hív, és olyan szemszögből láttatja velünk az elmúlás fokozatait, amilyenből még aligha nyílt alkalmunk látni azt.

 • Lakatos-Fleisz Katalin

  Hajótörött Kolozsvár főterén

  A kötet egyetlen, a kolozsváriak számára nagyon is kultikus helyet idéz meg: Kolozsvár belvárosát, a Főteret, valamint annak környező utcáit, méghozzá egy merész metaforával tenger képében. És ha már tenger, akkor a tengeri tehenek, azaz a lamantinok, és persze az elmaradhatatlan sirályok – melyek mindig a fejünk fölött köröznek – gazdag képi világba burkolóznak.

 • Kovács Újszászy Péter

  A hanyatlás esztétikája

  Lassú betegeskedés a világ sorsa. Sánta Miriám kötete arra a méreganyagra fókuszál, amit a mindenség szervezetébe fecskendeztek be. A véráramban felszívódó szérum halált okoz, Sánta pedig kiforrott részletességgel világít rá a pusztulás folyamatára.

 • Mózes Attila: Foglaló

  Ajánló Mózes Attila Foglaló című novelláskötetéből.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvajánló Láng Orsolya Bordaköz című verseskötetéből

  a vállalkozás eleve megalkuvás.
  A kétszeres áttétel a felismerhetetlenségig gyúrja az anyagot,
  hazugságok a hitelesség szolgálatában.

 • Irodalmi Jelen

  „Aki egyenarcú és szervilis, az nem is számít írónak”

  „Nem lesz itt addig egy objektívebb, széles körű, normálisabb kánon, amíg ilyen megosztottság van, amíg párhuzamos szakmák vannak és nem szakma, amíg az ideológiák belerondítanak alkotók és művek megítélésébe” – Orbán János Dénessel legújabb regényéről, a 20 éves Előretolt Helyőrségről, az olvasóközpontú literatúráról és az utóbbi időben sokat vitatott Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft.-ről beszélgettünk.

 • Irodalmi Jelen

  A gyerekkor véget ért

  A Tejszobor kisregény, bár a fiatal írónak eddig több verse jelent meg, mint prózája, sőt rajzolt is, tehát kísérletező fajta, de most olyan témát talált, ami egyértelműen prózai formát kívánt. Láng Orsolya könyvét az Írók Boltjában mutatták be. – Szarka Károly tudósítása.

 • Irodalmi Jelen

  A kompozició poetikája – Láng Orsolya verse

  Szavakkal felcserélni a látványt legalábbis szemfényvesztés.
  Fényből vetített fehér szavak kavarogtak a talpunk alatt.

 • Irodalmi Jelen

  Kortárs irodalmi kikötő a Bulgakovban

  Ha a médium átalakul, az irodalmi szöveg is megváltozik, asszociatívabbá válik – hangzott el a hét végén Kolozsvárott az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi estjén, ahol kiosztották az idei Méhes György-díjakat is; Egyed Péter a nagydíjat, Láng Orsolya pedig a debütdíjat vihette haza.

 • Irodalmi Jelen

  Román szépanyámról – Sántha Attila verse

  „Egyszer az ősöket is elosztjuk,
  te vigyázod ezt, én azt, magától kialakul”.

 • Irodalmi Jelen

  Mi elől futsz? – Ármos Lóránd verse

  "Az arany vidéket végül megtaláltad?
  Van hely, ahol nem kötelező
  megfelelni nappal, s éjjelente
  arra riadni, hogy nincs levegő?"