• Izer Janka

  „mikor vagyok tinta, üres felület vagy egy jel a papiroson”

  Egerházi Attila és L. Simon László "Idézőjelek" című előadásáról
  A Bethlen Téri Színház 9. alkalommal rendezte meg a SŐT7 fesztivált, avagy a Sissi Őszi Tánchetet. E programsorozat keretein belül került sor a Székesfehérvári Balett Színház "Idézőjelek" című előadására is, Egerházi Attila koreográfus rendezésében. Különlegessége az, hogy a tánc és a zene mellett versszövegek is elhangoztak Sarádi Zsolt színművész (Vörösmarty Színház) előadásában. A verseket L. Simon László A háromlábú lovat etető lány című kötetéből válogatták az alkotók.
 • Félem / Remény

  Csütörtökön kezdetét veszi az Interferenciák 8. kiadása
  A fesztivál nyitóelőadása a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet produkciója Tompa Gábor rendezésben. Azért is esett a választás erre az előadásra, mert az idén fennállásának 230. évfordulóját ünneplő kolozsvári színház történetében William Shakespeare világhírű tragédiájának mindig hangsúlyos szerepe volt.
 • Polcz Alaine életéről szóló előadóest a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

  November 1-jén, kedden este 7 órától Gubás Gabi magyarországi színművész Teljes lényeddel: Polcz Alaine élete című előadóestjét láthatja a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében. Színpadra alkalmazta és rendezte B. Török Fruzsina.

 • Félelem. Remény – elindult a jegyértékesítés a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál előadásaira 

  Nyilvános a Kolozsvári Állami Magyar Színház által kétévente szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál programja. Az idén november 17-27. között nyolcadik alkalommal sorra kerülő találkozóra kilenc országból tizennégy meghívott társulat érkezik Kolozsvárra. A fesztivál idei kiadásának alcíme Félelem / Remény.
 • Laik Eszter

  Megtalált aranykor

  Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című drámakötetét mutatták be a Nemzeti Színházban, ám ezúttal sokkal többről szólt az esemény, mint a szokásos könyvpremierek: rengeteg izgalmas információ hangzott el a műből készülő folkoperáról, valamint az ősi magyar mesekincs titkairól.

 • Pusztai Ilona

  Színház az egész világ

  „Almási Miklós könyvében első ránézésre néhol egészen meghökkentő nézőpontokat tár elénk Shakespeare és követői darabjairól, melyek révén sok esetben kizökkent komfortzónánkból.” – Pusztai Ilona kritikája.
 • Lázár Emese

  Szívből kacagó gyermekeket akarok látni

  Szabadúszó előadóművész, szabad lélek. Nem várt mástól segítséget a járvány idején sem, inkább „jól megtámogatta” önmagát, és abból teremtett szép, új világot, amit a több mint húszéves színészi pályája és a karantén ideje alatt menedéket nyújtó apró falu, Papolc adott. Zorkóczy Zenóbiával az újrakezdés elviselhetetlen könnyűségéről beszélgetett Lázár Emese.

 • Törőcsik Mari is közreműködik a Sztalker Csoport első önálló előadásában

  Törőcsik Mari hangja is megszólal a fiatal színészekből álló Sztalker Csoport első önálló előadásában, amelynek premierje a kedden kezdődő Ördögkatlan fesztiválon lesz. A darab születéséről ifj. Vidnyánszky Attila, a darab rendezője beszélt az MTI-nek.

 • Irodalmi Jelen

  Egyszerre kevés és sok: a fel nem hozott bányavirág

  A Nagyváradi Szigligeti Színház vendégjátékát láthatta a közönség a Magyarság Házában a magyar kultúra napja alkalmából – Székely Csaba Bányavirág című drámája került színre Hunyadi István rendezésében.

 • Irodalmi Jelen

  Dallal, versben, bábbal – Beszélgetés Lovászi Edinával

  Lovászi Edina dalszerző, énekes, színész és bábszínész. Nevére akkor figyeltek fel az irodalomban, amikor a 2016-os Versmaratonon Papp-Für János megzenésített versével második helyezést nyert. Tavaly Terék Anna versének énekes adaptációjáért és a Gyurkovics Tibor országos versmegzenésítési versenyen díjazták. Novemberben gyerekversekből rendezett jótékonysági bábkoncertet zenekarával.

 • Irodalmi Jelen

  Vastaps a verseknek – Anyám tyúkja 2.

  Az Örkény Színház egyik rendhagyó előadásának szerzői a legnagyobb magyar költők, és úgy tűnik, sikerük felülmúlja a repertoáron lévő legnépszerűbb darabokét is. Mint a színlapon írják: az első „Tyúknál” az volt a kérdés, érdekli-e nézőket, ha a színészek verset mondanak. A másodiknál az a tét, hogy ne ugyanazt a bőrt húzzák le másodszor is a rókáról.

 • Irodalmi Jelen

  „Játszani akarok mostan”

  A Rózsavölgyi Szalon zenés kamaradarabjai már több író-költősorsot elevenítettek fel, most Szép Ernő szerelmes történetei révén ismerhetjük meg a költő hatalmas szívét és az emberiségbe vetett kifogyhatatlan hitét. A Kérem, én még nem játszottam című előadásban a költőt Trill Zsolt, szerelmeit Bíró Eszter kelti életre.

 • Irodalmi Jelen

  „Te roma vagy?” „Hát az apám és az anyám azok.”

  Románia magyarországi nagykövete nyitotta meg a Független Színház szervezte I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált, és egyben annak mottóját is megfogalmazta. Az előadások súlyos témákat feszegettek, ám szerencsére nem nélkülözték a humort sem.

 • Irodalmi Jelen

  Nem kicsinység – színházcsinálás kicsiben

  Egy maroknyi tizenéves színházat csinál hétről hétre a nyári kánikulában: a Penna Írósuliból kinőtt Budai Drámaíró-színjátszó Tábor előadását néztük meg a Tranzit Café hűs szelekkel átjárt teraszán.

 • Irodalmi Jelen

  Bűnös vagy ártatlan?

  Együttműködhet-e nagy hatású művész véres politikai rendszerekkel? Akár a náci Németországban, akár bárhol a világon. Meddig terjed a művészi felelősség? A Szembesítés fontos kérdései a Karinthy Színházban, Fráter Zoltán kritikája.

 • Irodalmi Jelen

  Ha a profil életre kel

  Mit kezd egy „se nem lúzer, se nem menő” kamasz a Facebookon, ha meg kell alkotnia profilját, de vállalhatatlannak tartja önmagát? Benedek Albert darabja, a B32 Kultúrtérben bemutatott Profil húsbavágó kérdésekkel szembesíti nézőit – nemcsak a kamaszokat.

 • Irodalmi Jelen

  Disznóvágás a Nádor utcában – Molnár Ferenc hírlapi írásai színpadon

  „Szülőfalum, Pest” címmel látható a Rózsavölgyi Szalonban Fesztbaum Béla Molnár Ferenc-estje, ahol az író publicisztikájából összeállított színpadi játékban életre kel a humoros, a tragikus, a moralizáló, a komédiázó, az aggódó és a felszabadult Molnár.

 • Irodalmi Jelen

  Augusztusi Nézőtér

  Színházkedvelő olvasóink nyáron is találhatnak izgalmas színpadi produkciókat. Augusztusi ajánlónkban a Kárpát-medence prózai- és zenés színházainak nyári műsorából szemezgettünk a szinház.hu, a port.hu portálok és a szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyagok felhasználásával.

 • Irodalmi Jelen

  Színházi előadásban alázták meg a Délmagyarország kritikusát

  A Délmagyarország kritikusa elment az egyik előadásra, és meglepetten tapasztalta, hogy közvetetten szerepel a darabban némi testváladék kíséretében.

 • Irodalmi Jelen

  Ványa bácsi és az anyafarkas

  Székely Csaba drámáit elismerés fogadta Magyarországon és Európában is. Toroczkay András recenzióját olvashatják a három darabot tartalmazó Bányavidékről.