• Demeter Zsuzsa

  Változatok halálsikolyra – egy szerenád hangjai

  Részlet Demeter Zsuzsa Sigmond István című monográfiájából

  „Tizenkilenc kötetből mindössze egy hozta meg a sikert és elismerést, egykötetes szerzővé avatva Sigmond Istvánt. Tucatnyi kritika, több interjú, beszámoló az Irodalmi Jelen díjátadójáról őrzi a sikert – magyarországi és erdélyi folyóiratok kritikusai méltatják a szerzőt.” – Demeter Zsuzsa Sigmond Istvánról készült monográfiájából közlünk részletet.

 • Juhász Zsuzsanna

  Az utazó

  Szép lassan kizárta magát mindenhonnan. Kiközösült valahogy, pedig ezt biztosan nem akarta. Ki, mert nem dicsekedhetett, nem büszkélkedhetett semmijével, nem, mert akkor lebukott volna. Senkinek se mondhatta, hogy nekem lányiam futnak. Csak neked mondta el, és neked is csak múlt időben, hogy ez volt. Strici volt.

 • Irodalmi Jelen

  Novák Valentin: Álomtourbina – Részlet az Ünnepi Könyvhétre megjelenő regényből

  Szilágyi Szilamér (Sziszi), a hajdani versenyző és futár a barátok unszolására rááll egy fogadásra, s megmutatja, tíz év után képes még feltekerni Dobogókőre. Egyebek mellett szenvedéseiről, vízióiról, álmairól, életéről, szabadság és szabadosság problémaköréről szól ez a regény. S mivel a Pilisben van Mexikó is, ellátogathat a tisztelt olvasó egy Moctezuma idejebeli kerékpáros-futball mérkőzésre is… – Ajánló Novák Valentin Könyvhétre megjelenő regényéből.

 • Irodalmi Jelen

  Lila csík, fehér csík – Egressy Zoltán regénye (részlet)

  És megy az idő. Sok mindent másképp kellett volna csinálni, de az ember erre későn jön rá. Amikor olyanok is elé kerülnek, akik addig a nyomába sem értek. Akkor egyszerre csak felkapja a fejét.

 • Weiner Sennyey Tibor

  Gül Baba

  Részletek

  ​​​​​​​Nem hallgat az ember a Világ hangjára, a Törvényt sértik;
  Csak az ezüstöt, csak az aranyat, csak a harácsot értik.
  Holdarcú lány nézi szomorúan, mint szalad bolygó bele az űrbe,
  Lépte nyomán sok embert elveszejtve ömlik az ár a földre.

 • Irodalmi Jelen

  Böszörményi Zoltán: Az éj puha teste – részlet

  „Hogyhogy eddig nem figyeltem fel rá?” – korholta magát, s lehajolt a barna fedelű könyvecskéért.
  Szórakozottan nyitotta ki. Nina kézírását első pillantásra felismerte. Elhomályosodott előtte a szoba.
  „Semmire sem leszek jó, ha minden, amihez hozzáérek, s Ninának köze volt, egyszerűen kétségbe ejt, és a rosszullét környékez” – lamentált, majd leült a szemközti fotelbe. A barna fedelű könyvecskét még mindig a kezében tartotta. Mélyet sóhajtott, s újra fellapozta.

 • Irodalmi Jelen

  Böszörményi Zoltán: Az éj puha teste

  Részlet Böszörményi Zoltán Az éj puha teste című regényéből

  Poharának szélén sétáltatta az ujját.
  Sok mindenen töprengett, de a legjobban arra a kérdésére szeretett volna választ kapni: vajon ki lehetett az a nő, aki Viktort éjnek idején a szállodában meglátogatta? – Részlet Böszörményi Zoltán Az éj puha teste című regényéből.