• Irodalmi Jelen
  Borcsa Imola

  Erőszak és mcdonaldizált irodalom

   

  Térerő itt sincs, fák bőven, a mogyoróhegyi kilátás felülmúlhatatlan, de ott van kárpótlásul a medence – hasonlítgatom egy veterán rutinjával a két helyszín közti különbségeket, pedig ez még csak a második FISZ-táborom. Idén a Szokolya melletti Királyréten, július 18–22. között.

 • Irodalmi Jelen

  Török Sophie levele a FISZ-táborból

  Az idei FISZ-táborból nem kisebb literátus személyiség tudósítja olvasóinkat, mint Török Sophie. Aki civilben az Irodalmi Jelen friss díjazottja, Borcsa Imola neve mögött bújik meg.

 • Irodalmi Jelen

  Levelek a FISZ-táborból 3. – búcsú

  „Valóban vannak olyan karót nyelt emberek, akik a komolytalanságot betegségként kezelik, és küzdenek ellene. Főként, ha szépirodalomról van szó. Pedig Cserna-Szabó András szerint is az a legmagasabb rendű művészet, ahol sírás és nevetés arányosan oszlik meg.” – Sárkány Tímea levéljegyzetei, befejező rész.

 • Irodalmi Jelen

  Levelek a FISZ-táborból, 2.

  „Hashtagekkel összeköthetőek a műhelyekben felmerülő problematikák: forma, téma, címadás, nyelvi regiszter, kritika, önreflexivitás, vonatkoztathatóság, gondolatvezetés, esztétika, képalkotás. Egymás szövegeiben bogarászunk, szikével próbáljuk felfejteni a kitint, kikaparni a gyulladást, és hagyjuk beforrni.” – Sárkány Tímea levéljegyzetei, 2. rész.

 • Irodalmi Jelen

  Levelek a FISZ-táborból, 1.

  „Évadnyitó beszédét Kollár Árpád, a FISZ elnöke veszteséglisták sorolásával kezdte ezen a szomorú szerdán. Te voltál az első, aki ma délután nem lehet fizikai valójában köztünk, majd a puccs miatt otthonragadó török vendégek következtek a sorban, a magyar–török műfordító szeminárium meghívottjai, és végül Kollár ellopott bográcsa, ami nélkül nem lesz az elkövetkezőkben se gasztroirodalmi program, se ebéd.” – Sárkány Tímea levéljegyzetei, első rész.

 • Irodalmi Jelen

  Fogyasztói regény Berzsenyivel, versek iniciáléval

  Farkas Arnold Levente és Szendi Nóra alkotói világát, legújabb köteteit ismerhették meg a kolozsvári bölcsészek a Láthatatlan Kollégium Kritika és bölcsészet a gyakorlatban című beszélgető estjén Babeş–Bolyai Tudományegyetemen.

 • Irodalmi Jelen

  Muszáj a hatalmi helyzetekről írni – Beszélgetés Dragomán Györggyel

  Dragomán György ellátogatott a Fiatal Írók Szövetségének visegrádi táborába, ahol többek között A fehér királyból készülő filmről és új könyvéről is beszélt, valamint műhelytitkokat is megosztott a leendő írókkal.

 • Irodalmi Jelen

  Lehet, hogy nincs is szabadvers – VIDEÓ

  Markó Bélával a Fiatal Írók Szövetségének visegrádi táborában Elek Tibor beszélgetett. Az erről készült videófelvételt láthatják.

 • Irodalmi Jelen

  Az első modern magyar értelmiségi: Kazinczy Ferenc – INTERJÚ és VIDEÓ

  Aegon-díjas regénye, a Kitömött barbár a negyedik kiadásnál tart, szakmai elismerés mellett jelentős közönségsiker is, már készül német és lengyel fordítása. – Péterfy Gergellyel arról is beszélgettünk, miért időszerűek a felvilágosodás kérdései. Az interjú végén pedig a Fiatal Írók Szövetségében készített videó látható, amelyben újabb műhelytitkok derülnek ki a regényről.

 • Irodalmi Jelen

  FISZ-mix két percben

  Két percben megpróbáltuk összegyűjteni kedvenc hangulatképeinket a Fiatal Írók Szövetségének Visegrádon rendezett táboráról. Naplemente, olvasás, sport, kisgyerek, kutya, híres író – minden van benne, ami egy jó videóhoz és egy jó rendezvényhez kell.

 • Irodalmi Jelen

  Az irodalmat szorongatják a sorozatok és a lektűrök – VIDEÓ

  Szilasi László író beszélt a Fiatal Írók Szövetségének visegrádi táborában betegségéről, az ötvenéves kor feletti kihívásokról, a szépirodalmat fenyegető veszélyekről és arról, hogy hamarosan film készülhet A harmadik híd című regényéből. Kameránkkal a helyszínen jártunk.

 • Irodalmi Jelen

  Ezt az 5 irodalmi programot ne hagyd ki a nyáron!

  A FISZ-tábor medvékkel támad, az ország legjobb hóhéra ellátogat az Ördögkatlanba, miközben a magyar nyelvű plakátjai miatt feljelentett Gombaszögi Nyári Tábor rontott szlováksággal várja a felvidéki hagyományok iránt érdeklődőket. Nyári kulturális fesztiválajánlónk.

 • Irodalmi Jelen

  Titkos tudósítónk a FISZ-táborból 3.

  A mogyoróhegyi kempingben pénteken és szombaton megfordult többek között Grendel Lajos és Tolnai Ottó, életre kelt Faust, összehasonlíthattuk a fiatal lengyel irodalmat a hazaival, és egy hosszúra nyúló éjszaka után végül hazaszállingóztak a táborlakók.

 • Irodalmi Jelen

  Titkos tudósítónk a FISZ-táborból 2.

  Programok terén csütörtökön se mondott csütörtököt a FISZ-tábor. A felszabadult légkör ellenére a beszélgetések, műhelyek mindig pontosan kezdődtek, a résztvevők pedig lelkiismeretesen végezték a műhelyvezetők által megadott feladatokat.

 • Irodalmi Jelen

  Titkos tudósítónk a FISZ-táborból 1.

  A Fiatal Írók Szövetségének visegrádi táborában tartózkodó titkos tudósítónk rövid összefoglalókkal és pikírt képregénnyel jelentkezik a helyszínről. Lássuk, hogy mulat a fiatal magyar irodalom!