Ugrás a tartalomra

Ezt az 5 irodalmi programot ne hagyd ki a nyáron!

Biztos akadnak olyanok, akik nyáron besokallnak a könnyűzenei fesztiváloktól, és inkább arra vágynak, hogy a koncertek mellett a nagybetűs Kortárs Kultúrát szívják magukba festői-költői környezetben, némi fröccsel és miccsel. Nekik ajánlunk olyan irodalmi programokat, táborokat, ahol csak esténként szabadul el a pokol, nappal pedig az alkotásé, a párbeszédé, a szabadegyetemeké lehet a főszerep, legyen szó Kassák Lajosról, a nemzetpolitikáról vagy éppen a rejtélyes kulturális kaszálófitneszről.

1.       Medvékkel támad a Fiatal Írók Szövetségének tábora

Visegrádon a Mogyoróhegy Kempingben rendezi meg a Fiatal Írók Szövetsége idei táborát július 18-a és 22-e között. Reggel műhelymunkákkal indul a nap, ahol a vers- és prózaírás rejtelmeibe, a műfordítások világába vagy éppen a kritikusi munkába tekinthetnek be a résztvevők, és egy-egy bátor vállalkozó írását a helyszínen vesézi ki a meghívott szemináriumvezető (többek között Bartis Attila). Délutánonként izgalmas előadások, beszélgetések várják az érdeklődőket, ahol például Dragomán Györgyöt lehet kérdezni arról, milyen érzés, amikor megfilmesítik a könyvét. A táborban egyébként nagyon olcsó a fröccs, általában kiváló a DJ, és kényelmes, pihenésre is alkalmas a szállás. Bár a plakáton található medve elég ijesztően hat, bízzunk benne, hogy a felajzott állat kezében lévő tollból nem vér, hanem tinta fröcsög.

Beszámolóink a korábbi táborokról itt érhetők el.

Jelentkezési határidő: június 30.

 

2.       Idén is lesz Kaláka Versudvar a Művészetek Völgyében

A korábbi évekhez hasonlóan ismét kinyit Kapolcson a Kaláka Versudvar július 24-e és augusztus 2-a között. Lackfi János vezetésével minden nap 13 órától versműhely várja az érdeklődőket, akik megtanulhatják, hogyan születik a közösségi líra, amelynek minden rímét, sorát együtt alakíthatják a költőtanoncok. 17.30-tól a zenés versimpró keretében kortárs költők mutatják meg, hogyan megy nekik a rögtönzés. Korábbi összeállításunk a Lackfi János vezette programokról.

Szép számmal találhatunk irodalmi programokat a Harcsa Veronika Udvarban is, ahol többek között egy Kassák-esttel, illetve a Lámpafény című album megzenésített verseivel várják az érdeklődőket. Utóbbi programba például Kulka János is besegít. Harcsa Veronikáról készült anyagaink itt érhetők el.

További információk a Művészetek Völgyéről.

 

3.       A magyar nyelvű plakátjai miatt feljelentett tábor

Aki nem járt még a szlovákiai magyar fiatalok kedvelt nyári táborában, Gombaszögön, az idén kemény kezdésnek nézhet elébe július 14-e és 20-a között. A szervezők a szlovákiai nyelvtörvényre sajátos módon válaszoltak, a fellépők nevét tükörfordítással, szlovákul írták ki a plakátokra, ez pedig sokszor olyan abszurd nyelvi megoldásokat eredményezett, amelyek valójában nem is léteznek. A nyelvi fricska hátterében egy tavalyi ügy áll, amikor a magyar nyelvű hirdetések miatt a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet eljárást indított a nyári tábor ellen.

Bár a rendezvényt főként a könnyűzenei programok uralják, de a szabadegyetem mindig kiemelkedő eseménye Gombaszögnek. Itt mutatkoznak be a felvidéki alkotók, és képet alkothatunk a régió tudományos életéről, hagyományáról is.

További információk itt.

 

4.       Szigorúan korhatáros erdélyi tábor

„Nekünk kő az irodalom!” – ezzel a mottóval rendezi meg az Erdélyi Magyar Írók Ligája július 14-e és 18-a között sátortáborát a Kolozsvártól 14 kilométerre található Magyarvistán. A vers, próza és műfordítás szemináriumokra kizárólag 18 és 25 év közöttieket várnak, akiket Vincze Ferencen, Fekete Vincén és Karácsonyi Zsolton kívül kalotaszegi kőfaragó mesterek vezetik be az irodalmi és nem irodalmi hagyományokba. Aki nem rendelkezik saját sátorral és 1990 utáni születési dátummal, el se induljon! Pedig nagyon érdemes!

További információk itt.

Jelentkezési határidő: június 30.

 

5.       Az ország legjobb hóhéra látogat az Ördögkatlanba

Vannak, akik azt állítják, hogy a Művészetek Völgye tömegrendezvénnyé vált, ezért inkább az Ördögkatlanra mennek. Pedig a két fesztivál között még aludhatnak is egyet, hiszen az utóbbi augusztus 4-től 8-ig tart, és igen nívós programokkal várja az irodalombarátokat. Ott lesz például Szvoren Edina Az ország legjobb hóhérával, a Bölcsész Irodalmi Udvar pedig a holokauszt mellett azzal is foglalkozik, mit és hogyan tanítsunk a klasszikus és a kortárs irodalomból, művészetből. Emellett Csokonaiba próbálnak életet lehelni a szervezők Kemény István, Keresztury Tibor és Víg Mihály segítségével, miközben a Kaszálófitnesz irodalommal című rendezvény a kultúra segítségével ösztönöz testmozgásra.

További információk itt.

Kultúrában tehát nem lesz hiány a nyáron, de aki kifejezetten olvasnivalóra vágyna, annak szól hamarosan megjelenő ajánlónk kifejezetten nyaralásra szánt könyvekkel.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.