Ugrás a tartalomra

A Darabokra tépett táj-pódiumműsor Székesfehérváron

Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is.

Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.

Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs

Székesfehérvár, június 13. – 18. óra, Igéző, Basa utca 1.

A műsorban elhangzik:

 

Mezey Katalin: Két part

Petőcz András: Anyám szökik a határon

Hegedű

Rakovszky Zsuzsa: A régi város

Fenyvesi Ottó: trianon

Lőrincz P. Gabriella: Kegyelem

Lennert-Móger Tímea: Trianon-triatlon

Száraz Miklós György: Repeszek

Oláh András: halálod után tizenöt évvel

Boldog Zoltán: A kocsma

Jász Attila: A bölények kipusztulása

Hegedű

Noszlopi Botond: Csonka számadás

Lázár Balázs: Trianon-ecloga

Viola Szandra: Trianon 

Zsidó Ferenc: Négy nap

Iancu Laura: Este a faluban

Böszörményi Zoltán: Megtaláltalak

 

 

S odalent a folyóvíz halad,

hátán visz egy nehéz vonalat.

 

(Mezey Katalin: Két part)

 

ezeréves vágy kúszik az égbolt

testére

liliomszínű ragyogásban

lépteimet írom

a darabokra tépett

tájra

 

(Böszörményi Zoltán: Darabokra tépett táj)

 

Az Irodalmi Jelen 2020-as, júniusi Trianon-emlékszáma több mint 60 szerzőt vonultat fel a Kárpát-medence minden szegletéből Kolozsvártól Budapesten át Munkácsig, Dunaszerdahelyig, Elzászig és Szabadkáig. A közismert költők és írók mellett az irodalom legfiatalabb képviselőit is megtalálhatják a lapszámban, akik korukat meghazudtoló érettséggel és szívbemarkoló sorokkal közelítették meg a témát. A műfajilag is változatos összeállítást, amely fiktív levelet, elbeszélést, novellát, esszét, tárcanovellát, személyes hangú verseket, eklogát, balladát, szabadverset tartalmaz, nagy sajtóvisszhang övezte. A Kossuth Rádióban három műsort készítettek a folyóirat emlékszámáról, a Kolozsvári Rádióban és a Karc FM-en egyórás adást, az Állami Román Televízió magyar adásában pedig egy szintén hosszabb műsor erejéig mutatták be az összeállítást.

A tavalyi Tokaji Írótáborban a jelen előadás színművészei, Tallián Mariann és Lázár Balázs, már felléptek egy rövidebb, fél órás pódiumműsorral, amely a tábor egyik legnépszerűbb programpontja volt. Az Irodalmi Jelen szerkesztősége a sikeren felbuzdulván úgy gondolta, a Trianon-emlékszámot elviszi más településekre is, elsősorban vidéki városokba, hogy a fővároson túl is megismerhesse a közönség, hogyan látják kortárs íróink, költőink Trianont.

 Az Irodalmi Jelen ötállomásos Trianon-turnéjának érdekessége, hogy a színművészek minden helyszínen más-más előadással lepik meg a közönséget, így a lapszámot majdnem teljes egészében színházi előadássá alakítják. Az igen változatos előadássor elképzelt leveleket mutat be a Trianoni békediktátum aláíróitól, családtörténeteket, fiktív naplókat és valós cselekményre, tragédiákra épülő beszámolókat, fájdalmas vagy éppen ironikus verseket, továbblépésre buzdító, a nemzeti traumánkat feldolgozó költeményeket.  Az emlékszám három klasszikus művet (Kosztolányi Dezső Rapszódia, Karinthy Frigyes Levél kisfiamnak és József Attila Nem! Nem! Soha!) tartalmaz, ez helyezi keretbe a szépirodalmi tartalmakat. Ki kell emelnünk a számból és a pódiumműsorból Bogdán László, Oláh János és Szőcs Géza nevét, akik már nincsenek közöttünk, de gazdag életművük által örökké velünk maradnak.

 

A pódiumműsort a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Az előadásokon tisztelettel kérjük a kedves nézőket, tartsák be a járványügyi előírásokat és hozzák magukkal a védettségi igazolványukat!

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.