Ugrás a tartalomra

Héthatár Irodalmi Fesztivál

Fesztivált szervezni mindig nagy kihívás, főleg akkor, ha nem arra épít az ember, hogy nagy tömegeket mozgasson meg, hanem inkább minőségre törekszik, a kettő ugyanis ritkán jár egy cipőben. Az irodalmi fesztiválok megszervezése helyszíntől függetlenül nehezebb, mint bármilyen más tömegrendezvényé. A Héthatár Irodalmi Fesztiválnak Terény, egy Nógrád megyei falucska adott otthont idén harmadik alkalommal a Guttenberg Pál Népfőiskola szervezésében. 

A szervezők változatos programokkal várták az érdeklődőket: író-olvasó találkozó, zenés előadás, bábszínház, versszínházi előadás váltotta egymást a színpadon. A festői szépségű táj, a minőségi előadások, a kézzel készített ajándék- és használati tárgyak vására emelkedett hangulatot, üdítő jókedvet biztosított, még a környezettudatosságra is figyeltek, a műanyagmentesség jegyében telt a fesztivál. Jó volt látni, hogy nemcsak a közönség, de az előadók közül is többen mezítláb sétáltak a fűben, rengeteg nevetés, tartalmas beszélgetések és átható nyugalom tette idén is felejthetetlenné az eseményt.

Először a Burattínó Bábszínház lépett a szabadtéri színpadra, A három kívánság című előadás nemcsak a legkisebbeket érdekelte, mi, felnőttek is jókat derültünk az ízes mondatok hallatán. Az előadás közben megérkezett a várva várt Csikófogat című antológia, amelyben a legfiatalabb nemzedék írásai olvashatók. Nagy élmény volt látni a fiatalok első dedikációját, a meghatódott tekinteteket mind a mentorok, mind a kis tollforgatók arcán.

A Csikófogat-antológia az Orpheusz Kiadó és a Guttenberg Pál Népfőiskola tavaly meghirdetett, határon túli középiskolásoknak szóló irodalmi pályázatának anyagából állt össze, a legjobbnak ítélt írások kerültek be a könyvbe.

A fesztivál kisszínpadán Rózsássy Barbara és Pánczél András mutatták be Homoki-Nagy István Nádi szélben című könyvét. Nemcsak a kötet munkafolyamatáról, hanem az önéletrajzi vonatkozásokról is hallhattunk érdekességeket a beszélgetés során. Ezt követte Szlama László nagyszínpadi koncertje, majd újra visszatértünk a kisszínpadhoz, ahol Mirtse Zsuzsa és Erős Kinga beszélgetését hallgathattuk meg Mirtse Zsuzsa készülő kötetéről, a felnőtteknek szóló mesékről, a műfaj terápiás jellegéről.

Később a nagyszínpadon Tallián Mariann és Lázár Balázs Ady és a nők című versszínházi előadását tekinthettük meg. A pulzáló, színes, dinamikus színpadi párbeszéd nemcsak a költő közismert műveiből, hanem kevésbé kanonizált költeményeiből is ízelőt nyújtott.

Ezt követően Erős Kinga és Mezey Katalin beszélgetésére került sor. Hatalmas élmény volt hallgatni Mezey Katalin szavait. Nemcsak az írói pályáját mutatta be, a pályakezdés és az alkotói indulás nehézségeit a kommunizmus idején, hanem a Magyar Írószövetség történetébe is beavatta a hallgatóságot. Fontos, hogy a fiatal szerzők egy ilyen őszinte beszélgetésen részt vegyenek, talán ez a legjobb iskola, s az ilyen alkalmak közelebb hozzák az írókat az olvasókhoz. A hangulatot fokozta a nagyszínpadon Szalóki Ági és Bognár Szilvi közös koncertje. A közönség együtt énekelt az előadókkal, néha könnyekig meghatódva, néha mosolyogva. A koncert zenei kíséretét Szlama László és Kerényi Róbert biztosította. Majd szintén a nagyszínpadon a Csikófogat mutatkozott be, a legfiatalabbakkal Erős Kinga beszélgetett. Az ifjak köszöntése és a gratulációk után a Jamese zenekar lépett a színpadra szórakoztatni a nagyérdeműt. A koncert befejeztével Kubiszyn Viktor íróval beszélgetett Erős Kinga az írói pálya fontosabb állomásairól. A fesztivál zárásaként a Szabotázs színház Balfácánok című előadása következett, amelynek központi témája Rejtő Jenő élete volt.

Hálás vagyok a szervezőknek a hatalmas munkáért, a minőségi előadásokért, a csikófogatos fiataloknak pedig azért, hogy energiát, lendületet vittek a mindennapjaimba, az ilyen alkalmak erőt adnak, a fesztivál számomra kicsit a nyár fénypontjává vált.

 

Szöveg: Lőrincz P. Gabriella

Fotó: Csornyij Dávid

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.