Ugrás a tartalomra

Kundera 90 – Egy író, két fogadtatástörténet cseh és francia szemmel

Milan Kundera születésének 90. évfordulója alkalmából az Országos Idegennyelvű Könyvtárban rendeztek estet, ahol Karafiáth Judit irodalomtörténész és Vörös István tartottak előadást az író cseh és francia fogadtatástörténetéről. Az esten Bezerédi Zoltán színművész működött közre.

Vörös István arról szól Kundera és a cseh irodalom kapcsán, miért volt népszerű az 50-es évek költője, milyen hatása volt a Tréfa című regényének, és milyen a Prágai Tavasz Kunderája. Az író beszélt arról is, ki Kundera, az ablakmosó és mi a véleményük a cseheknek a francia Kunderáról.

Karafiáth Judit Kundera és a francia irodalom kapcsán a siker útjára tekintett vissza. A Tréfa Louis Aragon lelkes előszavával jelenik meg 1968-ban. A francia íróvá válás útja: Mitterrand elnöktől 1981-ben megkapja a francia állampolgárságot, átdolgozza csehül írt könyveinek francia fordításait (1985-1987), napvilágot lát első franciául írt regénye, a Lassúság (1995), művei még életében bekerülnek a nagy presztízsű Pléiade sorozatba (2011 és 2017). S végül a francia Kundera és a csehek viszonyát érintette az előadó, avagy ismét cseh állampolgár lesz-e Kundera?

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.