Ugrás a tartalomra

A trollkodás vége?

Karesz5678, Vengéd007, Libafütty88, Anonymbusz, rettegjetek! Az elmúlt hetekben ugyanis feljelentették a Népszava és a Hír24 kommentelőit, ellenük a budapesti, XVI. kerületi rendőrkapitányság megkezdte az eljárást. A napilap jogi segítséget ajánlott fel az érintetteknek abban az esetben, ha kénytelen lenne kiszolgáltatni a róluk szóló információkat.

A feljelentésnek történelmi következményei lehetnek, hiszen a bírósági döntés irányt mutathat a magyar kommentelőknek. Kiderülhet, van-e félnivalója Karesz5678-nak, vagy pedig folytatódhat a webkettes rendszerbe belekódolt szélsőséges véleménynyilvánítás és trollkodás.

Az eset számos tanulsággal szolgál. Például azzal, hogy a komment tényezővé vált a véleményformálás terén. Amiről a posztmodern álmodott a szépirodalomban, hogy nincs többé alá- és fölérendelt szöveg, arra most a publicisztika is ráerősített. A hozzászólás a hír részévé vált, hatása túlnőtt rajta, sőt: maga vált szenzációvá. Azzal együtt talán bűnténnyé is.

Felelős-e egy lap a kommentelőiért, hiszen mégiscsak a felületén ad helyet a véleményeknek? Kiszolgáltatják-e az említett médiumok az olvasóikat? Szükség van-e a trollkodás visszaszorítására? Milyen elvek alapján történjen a moderálás? Bizalmi kérdések a lap és olvasói között, hiszen láthatjuk: aki engedélyt ad a hozzászólásra, az bizony Anonymbuszékkal együtt írja a lapot.

De nézzük a helyzetelemzést! 2012, Magyarország: a Névtelen Feljelentő feldobja a hatóságoknál a Névtelen Kommentelőt. Bár a feljelentő személyéről vannak találgatások, a helyzet mindenesetre érdekes. Főleg azzal együtt, hogy a Hír24 portál olyan beépülő modult használ a hozzászólásoknál, amely a Facebook-bejelentkezéshez köti a megszólalásokat. Aki tehát kommentel, az a közösségi oldalon keresztül teszi – az ott megadott adatok vállalásával.

Más a helyzet a Népszavánál, hiszen ott nicknévvel lehet kommentelni. Az előzetes regisztrációnál pedig senki nem kéri a személyit és a lakcímkártyát. Egyetlen út marad a lebuktatásra: az IP-cím. Ennek pontos megállapításához már kvázi titkosszolgálati eszközök kellenek, hiszen a fejlettebb IP-címkeresők is csak városrész-pontossággal tudják megadni egy-egy köztörvényes troll elérhetőségét. Marad tehát a bonyolult nyomozás, és talán ezek után a Terrorelhárítási Központ (TEK) minden jogsértő hozzászólót egyenesen az otthonából vihet a kihallgatásra. Minden bizonnyal hatásos fellépés a trollokkal szemben, akik talán nem is érzik magukat jogsértőbbnek, mint egy utcai tüntető. Csak amíg az utcai tüntetőt nehéz kiemelni a tömegből, addig a hozzászóló valamivel könnyebben kézre keríthető digitális ujjlenyomata alapján.

A sötétben bujkáló ellenvéleményező tehát retteghet. Ha pedig feltétlenül hallatni szeretné a hangját, az utcán nagyobb biztonságban van. Ott ugyanis rendőri biztosítással lehet zsidózni, újságírókat verni – időmegtakarítás céljából lehet a kettőt egyszerre is, amint láthattuk október 23-án. A kommentfalak eddig az ország dühöngői voltak a számtalan normális megnyilvánulás mellett. Most, akár nem oly régen a Lipótmező, bezárhatnak. A rettenet nem lesz többé csúnyán kimondva, de mégis ott marad a fejekben, az idegrendszerben, és nem kerül át egy virtuális valóságba. De mi lesz a trollal, ha elzavarják a monitor elől? Karesz5678, Vengéd007, Libafütty88, Anonymbusz, ugye, minden rendben lesz?

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.