Irodalmi Jelen
 • Klebelsberg Karina

  Szellemi éhségsztrájk?

  A József Attila Kör visszautasította a Holokauszt Emlékévhez kapcsolódó támogatást a „hivatalos állami emlékezetpolitika” miatt. A Szépírók Társasága is fontolóra vette, hogy hasonló módon tiltakozzon. Lehet-e eredménye a passzív ellenállásnak?

 • Klebelsberg Karina

  Étterem helyett menza – Mit veszíthetünk az irodalomtankönyvekkel?

  A 2013 decemberében született döntés értelmében a jövőben állami feladat lesz a tankönyvek fejlesztése és kiadása. Ennek értelmében legfeljebb két irodalomtankönyv közül választhatnak a jövőben a tanárok. A „bezúzásra” váró kiadványokat tekintettük át.

 • Klebelsberg Karina

  „Ez a pedagógus-életpályamodell nem jó”

  A pedagógusminősítési rendszerrel kapcsolatban kikértük az érdekképviseletek állásfoglalását is. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke fejti ki véleményét a témáról, valamint közöljük egy – feltételezhetően a rendszer kidolgozásában résztvevő – hozzászóló reagálását előző cikkünkre.

 • Klebelsberg Karina

  A katedráról a koporsóba – vagy az utcára

  Hogyan veszítheti el évtizedes munkáját egy pedagógus az életpálya-modellnek köszönhetően? Az oktatást érintő fontos változásokról és lehetséges következményeiről.

 • Klebelsberg Karina

  A Litera év végi kudarca

  Egy internetes szavazásban az az érdekes, hogy az olvasó, a rajongó, az ismerős, a barát, a család és még a rosszakaró is esélyt kap a véleménynyilvánításra. Utóbbi legfeljebb úgy, hogy másra szavaz, negatív kampányt indít, látatlanban is megkérdőjelezi az adott szerző vagy könyv értékét, ahogy jelen esetben a Litera Az év könyve 2013 szavazásán is történt.

 • Klebelsberg Karina

  Az olvasó meghurcolása?

  Hogyan reagálnak a fiatal kortárs szerzők, ha egy-egy olvasói vélemény kicsapja náluk a biztosítékot? Esettanulmány.

 • Irodalmi Jelen
  Klebelsberg Karina

  Hogyan sztrájkol az író?

  A Fiatal Írók Szövetsége 2013. február 14-ére hirdette meg az Első Nemzeti Írósztrájkot. A munkabeszüntetés körülményeit, lehetséges következményeit mutatjuk be jegyzetünkben.

 • Klebelsberg Karina

  Ami az évből majdnem kimaradt

  Milliárdos karácsonyi csomag a kultúrának, Petri- és JAKkendő-díj, Irodalmi Magazin, a Szépirodalmi Figyelő slam-száma, JAK-történeti monográfia. Tartalmas évzárás volt.

 • Klebelsberg Karina

  Szőcs Géza: A Sziveri-beszélgetőkönyvből

  Az összezártságból számtalan vita keletkezett a társbérlők között. Mi a másodikon laktunk, ahonnan pompásan be lehetett látni az első emeleti lakásokba. Esténként odagyűltünk a körfolyosó korlátjához, mint a verebek, és hitetlenkedve figyeltük, ami Búzás és Marschalkó közös konyhájában történik.

 • Szent István Király (I.K.3.0)
  Klebelsberg Karina

  A műfekáliától a Szegedi Szabadtéri Játékokig

  A műfekáliától a Szegedi Szabadtéri Játékokig

  Szegeden leváltották a Szabadtéri Játékok igazgatóját, aki a városban felélénkült kultúrharc egyik szimbólumává vált. Megpróbáltunk a jelképek mögé pillantani. Klebelsberg Karina jegyzetét olvashatják.

 • Irodalmi Jelen
  Klebelsberg Karina

  A trollkodás vége?

  Precedensértékű lehet az ítélet, amely dönt a Népszava és a Hír24 kommentelőinek ügyében.

 • Klebelsberg Karina

  100 ezer költő a válltömésért

  ​​​​​​​Szeretjük a mozgalmakat, a nagy, általános célokat. Pláne, ha mindez összekapcsolódik a költészettel. Ilyennek ígérkezik a 100 ezer költő a változásért gigantikus felolvasása a PIM-ben 2012. szeptember 29-én. Mi is síkra szállunk egy számunkra fontos ügyért.

 • Irodalmi Jelen
  Klebelsberg Karina

  Tisztán Látó

  A Látó című marosvásárhelyi folyóirat „megszüntetéséről” számos sajtóhír jelent meg a napokban. A helyzetet próbáltuk feltérképezni Klebelsberg Karina segítségével.

 • Klebelsberg Karina

  Lila dalra kelt egy JAKkendő?

  A József Attila Kör „hiánypótló”, 40 év alatti pályakezdő prózaíróknak alapított díjáról, a magánbefektetők fontosságáról Klebelsberg Karina jegyzetét olvashatják.

 • Klebelsberg Karina

  Borontológia, borantológia

  A Szegedi Borfesztiválon járva borkülönlegességekre bukkantunk, amelyekhez megpróbáltunk frissen megjelent olvasmányokat társítani.

 • Irodalmi Jelen
  Klebelsberg Karina

  A Puzsér-faktor

  Puzsér a Csillag születikben hétről hétre azokat a mondatokat fogalmazza meg, amelyek értékelő kritika híján a magyar ítészek puha tollaiból hiányoznak. 

 • Irodalmi Jelen
  Klebelsberg Karina

  Figyelő a levesben

  A megújult Szépirodalmi Figyelő „gasztronómia és irodalom” számát mutatjuk be jegyzetünkben kávéval, pálinkával és az értékelő irodalmi kritikát hiányoló vitával.

 • Klebelsberg Karina

  A hitelesség aspektusai

  A József Attila-díj körüli vitához kapcsolódva közöljük azt a levelet, amelyet 9 szakmai szervezet juttatott el „Réthelyi József” miniszterhez. Körüljárjuk a levél hitelességével kapcsolatos problémákat is.

 • Irodalmi Jelen
  Klebelsberg Karina

  Kérdések helyett felszólítás

  Az El a kezekkel a József Attila-díjtól! csoportról, az állami díjak és központi finanszírozás rendszeréről olvashatják jegyzetünket.

 • Klebelsberg Karina

  Online virágzás

  A hetekben indult online irodalmi folyóiratok közül hármat mutatunk be jegyzetünkben. A Tiszatáj online-t, az erdélyi Eirodalom nevű kezdeményezést, valamint a fiatal szegedi egyetemisták szerkesztette Hapaxot.