Ugrás a tartalomra

Nulladik esemény

Nulladik esemény

Megszokott dolog, hogy irodalmi események maradnak el rendkívüli időjárási körülmények, betegségek és egyéb, előre nem látható okok miatt. Grecsó Krisztián 2012. február 8-ára tervezett estjét ezzel szemben azért nem rendezik meg, mert fellépéséről maga az érintett sem tudott. Legalábbis ez derült ki abból a Facebook-posztból, amelyben maga az író jelezte a tájékoztatás hiányát, elnézést kérve a rá hiába váró irodalombarátoktól. Maga a program rendkívüli gyorsasággal tűnt el a közösségi oldalról, és szinte az összes partnerportálról.

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (továbbiakban: SZTE EHÖK) által meghirdetett író-olvasótalálkozó azért is számított volna kuriózumnak, mert az egyetemi városban működő hallgatói érdekképviselet évek óta ódzkodik az egyetemi kulturális élet szervezőjeként tevékenykedni. Leginkább az egyetemi bulik, a különböző látszattüntetések, a választási kampányok, a gólyatábor és a propaganda részeként szervezett kari napok megrendezésében vállal kiemelkedő feladatot. Ezért is várhatta mindenki érdeklődéssel, hogy a február 8-án esedékes Grecsó-est megtöri a jeget, és a színvonalas fórumként, a város szívében működő SZTEage nevű klubban minőségi irodalmi programra számíthat. Főleg azért, mert az est az „SZTE EHÖK RKB” kortárs irodalmi programsorozatának első állomása lett volna. De a jelen körülmények között tekinthetjük nulladiknak is.

A Facebook-esemény részvételi szándékot mutató adatai szerint egyértelműen lett volna igény az író-olvasótalálkozóra.  A SZTE EHÖK-re egyébként is jellemző arrogancia jegyében értesítés és bocsánatkérés nélkül tűnt el a meghirdetett esemény. Még érdekesebb azonban, hogy az Interneten is csak néhány felhasználó profiljánál találtunk utalást a kulturális fiaskóra. Az információk eltüntetése tehát makulátlan volt – a szervezéssel ellentétben.

Ezek után kíváncsian várhatjuk, hogy az SZTE EHÖK hogyan képviseli a leendő hallgatók és a jelenleg a rendszerben tanulók érdekeit az abszurd felsőoktatási törvény átalakítása után. Talán némileg könnyebb dolguk lesz, hiszen Grecsó Krisztiánnal ellentétben az érdekeltek többsége szeretné, ha a hallgatói mozgalom a bulik, a gólyatábor és a meghiúsult irodalmi estek mellett végre szervezett módon fellépne a jogaikért.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.