Ugrás a tartalomra

Casanova

(1725. április 2.–1798. június 4.)

 

A helyzet szinte zola-i a kalandos – vagy csak legendás – életű Gian Giacomo Geronimo Casanova esetében is. Az ifjú olvasó kulcsot, technikát, irányadást keresett a nőközpontú szövegekben: hogyan közelítsen, hogyan menjen biztosra, ha nő. Eltelik néhány év (gyengébbeknél évtized), mire ráébred, minden nő új kulcs, új feladat, új sziklafal – biztonsági kötélzet nélkül.

A fickó életútjától elszédülünk. Tempó és rohanás. Rá nem vonatkozik a mondás, hogy a langyosat Isten is kiköpi. Papnak szánják, nem lesz az. Apja meghal, Casanova nyolc éves ekkor, színésznő anyja feltámad, kiemeli az apai szelíd szürkéből a családot. Egyik fia (Francesco) csataképeivel válik sikeres festővé, másik fia a festészeti akadémia igazgatója lesz, lányát a szász választófejedelem zenésze veszi feleségül.
 
Casanova fiatalon egy doktor Gozzi nevű paptól tanulja a korabeli tudományokat, a doktor húgától, Bettinától azt, ami később híressé teszi: az ágyművészetet, a szex tudományát.

 

 

Velence után Padua következik, ahol egy év alatt megszerzi jogi doktorátust, aztán római kirándulás egy királyi bíbornok titkáraként, Rómából kivágják, mert felszarvazza egy (vagy több) főnökét. Újra Velence, ahol katonának áll, a következő állomás Korfu és Konstantinápoly. Újra Velence és szegénység. A következő nőügy miatt újra menekül, az inkvizíció kérdezné erről-arról, Lyonban belép a szabadkőművesek rendjébe, és mielőtt elérné a harmincadik életévét bejárja Párizst, Drezdát, Prágát, Bécset – a korabeli út- és utazási viszonyok mellett.
 

Ehhez azért – valljuk meg – kellett némi elszántság. Az ember kétszázötven évvel később azt is kétszer meggondolja, hogy Pestig felbumlizzon némi nemi izgalomért.

Szülővárosában – senki sem lehet próféta saját hazájában – fekete mágia vádjával elítélik, öt évre a hírhedt ólombörtönbe zárják. Fogalmam nincs, mi az ólombörtön, vélhetőleg valami súlyosbító fokozat. Tizenöt hónap alatt ássa ki magát. Párizsba szökik, kitalálja és bevezeti a lottót, meggazdagszik, három év alatt elszegényedik. Menekül hitelezői elől. Érdemes végigolvasni a nagy futás állomásait: Firenze, Róma, London, Berlin, Riga, Szentpétervár, Varsó. Dokumentumok bizonyítják, hogy 1774–82 között a velencei inkvizítorok számára kémkedik, tehát a papok hosszú keze utolérte mégis. Hatvan, amikor befejezi a futást egy cseh gróf kastély-könyvtárosaként. Megírja tizenkét kötetes – páratlan – emlékiratait. Különleges, mindenféle erotikával díszített európai útjai alatt találkozik a pápával, Voltaire-rel, Rousseau-val, Mozarttal. És bár nőügyeiről híresül el, aktív biszexuális életet él, néhány férfipartnerével tartós érzelmi és fizikai kapcsolatot tart fenn. Igaz, hol ekkor még az aids.
 
 

Gian Giacomo Geronimo Casanova (1725. április 2.–1798. június 4.) olasz író és kalandor.
Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.