Ugrás a tartalomra

97 éves volna Határ Győző

-

avagy mindig elmaradásban

Eredeti nevén Hack Győző az első világháború kitörése évében születik, 1914. november 13-án Gyomán. 

Édesapja, Hack Vilmos, mesterlegényi vándorútján Poprádfelkáról – ahol papírszakértői képesítést szerzett – Gyomára kerül, letelepül, megnősül, és a Kner Nyomdában papírraktáros. Gazdag, kétnyelvű könyvtárat (magyar–német) állít össze, ezzel alapozza meg fia tájékozódását, későbbi széles körű műveltségét irodalomban, filozófiában.  
A család 1920-ban Pestre költözik. Iskoláit Hack Győző a fővárosban járja. 1938-ban kézhez kapja építészmérnöki diplomáját. Szabad idejében saját kedvtelésére ír, de az irodalmi életben nem próbál bejutni. Az ebben az évben készült regényét, a sokszorosított formában terjesztett Veszélyes fordulatszámot a hatóság elkobozza. 1943-ban a Csodák országa, Hátsó-Eurázia c. regényét is lefoglalják, őt pedig felségárulásért elítélik. 

1945-től újra publikál, de 1949-ben kizárják az Írószövetségből. 1950-ben két és fél év börtönbüntetést kap. Szabadulása után építészmérnökként dolgozik, műfordításból tartja fent magát. 1956-ban elhagyja az országot. 1957-től haláláig Londonban él. 

Nem öröm szembesülni a Határ Győző-problematikával. Nem öröm, ha vele készült interjút olvasok, ha újra és újra eszembe juttatja, képtelen vagyok mit kezdeni száz körüli kötetre rúgó életművével. Ami azonnal két gonosz tételt rángat elő:
1. Valami baj lehet az irodalomközvetítéssel, a csatornázás nem működik az alkotó és a fogyasztó közt, ha a kiadók a Magyarországon megjelent köteteket sem képesek megfelelő hatékonysággal reklámozni (vagy pedig csak illemből adják ki az aktuális támogatás felhasználással, kész); 
2. Velem is gond lehet, ha maga a tény, hogy itt egy százkötetes magyar író, aki Ferenc József királysága idején született, él, mesél, mindent tud, amit tudni fontos az elmúlt zavaros kilencven évből, és ez nem izgat fel eléggé.

De mit lehet tenni?
A Határ-kortárs Faludyt sikerült áruvá konvertálni. Ő is sokat tud az elmúlt évszázadból.  
Harmadik változat – kint, bent, középen – Ferdinandy György különös világának beültetése a kortárs magyar irodalomba – időigényes. Kockázatos. Hát – nem tudni, mit és hogyan. Meglehet, az irodalom egyszerűen a helyére talál.
Pedig Határ Győző kifejezetten érdekes figura kacsafarok bajuszával, ezer évével, könyvtárával, ínyencségeivel.
Félarasznyi a mérföldes életrajzból:
A Markó utcai Főreálban érettségizik (1933), majd a budapesti Műegyetem Építészmérnöki Karán szerez diplomát (1938). Univerzális tehetség lévén, tanulmányai közben a Zeneakadémiára is jár, ahol – többek között – Kodály Zoltánt hallgatja. Mint szigorló mérnök, két éven át dolgozik Hajós Alfréd mellett, majd végzése után négy esztendeig a Közmunkatanácsnál áll alkalmazásban, Borbíró Virgil irodájában. Már írja első regényeit, anélkül, hogy publikálásukra reménye lenne. 1943-ban részt vesz egy államellenes szervezkedésben; május 1-jén összeesküvés vádjával letartóztatják, műveit bűnjelként lefoglalják. A Haditörvényszék felségárulásért halálra ítéli; majd ezt – többszöri, hosszan tartó fellebbezés után – 12, végül 5 évre mérséklik. Sátoraljaújhelyi raboskodása idején átéli az 1944. március 22-i fegyházlázadást; ezt követően büntetőszázadba sorolják be, de 1944 késő őszén sikerül megszöknie. Budapesten a Wallenberg-házban talál állást és menedéket.
  
Elképesztő kvalifikációs névsor. Reprezentatív, mindenki itt van, akire hirtelen kíváncsiak volnánk.
Interjúi is hasonlóak.
„Igen, szkeptikus vagyok, és agnosztikus. Agnosztikus úgy, mint a Vaiszeszika-szútra indiai Mestere, évezredekkel ezelőtt; mint Pürrhón; mint Sextus Empiricus és napjainkig sokan mások. Mint az a három évezredes iskolája a bölcseletnek, amelyet azzal a címkével látunk el terminológiánk szerint, hogy szkeptikus; bár számos optimista vagy diadalmas világnézet agymosó propagandája következtében igencsak elhírhedt – a szkepszis: valami eredendő rossz; valami állandó émely, közérzeti zavar, lehangoltság, rosszullét, székrekedés-bélcsavarodás; pszichikai sérültség; hiányosság. A szkeptikust örökké szédülés környékezi, lankatag, kókadt, ha áll, majd leesik lábról, ha ül, a székről, ésde már a közsajnálkozással sem lehet rajta segíteni. Talán nem kell azt mondanom, hogy köszönöm kérdésed, a vasat is megemésztem, nem szédülök sem a Golden Gate hídról, sem a Trade Center iker-felhőkarcolójából letekintőben, nevetős vagyok és tréfacsináló magam is...”

Jó, nem? Plebejus ízek, patriarcha hangfekvés. Akkor miért nem ugrunk a könyvespolcra, ballagunk le a könyvtárba, rendelünk a neten – azonnal?
Két rövidke bekezdés a most olvasott interjúból (Népszabadság – Varga Lajos Márton), ami azt is bizonyítja, elege van, sértett, haragszik, nem érzi, hogy fontos írónak tartanák, tehát ember is. Téved. Az ember téved. 
– Mit csináljak? Ez már így van. Meg úgy is, hogy idehaza nem szeretik az emigránsokat. Valami leküzdhetetlen ellenérzés támad velük szemben.
Itt például téved. Mi bajunk volna – nekünk, olvasóknak – az emigránsokkal? Éppen Ferdinandy esete bizonyítja, éppen Faludy tesz rá egy lapáttal. Miért vesznének össze a kiadók, ha az átlag magyar olvasó ellenérzéssel viseltetik az emigránsokkal szemben?
– [...] Azt kérdezte ugye, ha jól értettem, hogy miért vagyok én sikertelen, szívesen fogadnak, de nem tudnak velem mit kezdeni. Hát azért vagyok sikertelen, mert nem tudom, és nem is akarom eladni magamat. Az ember vagy ír, mert az írás rettentő időigényes dolog, vagy pedig megy és házal. Én írok. 
Igen. Azt hiszem, ez ma nem megy. Fele mennyiséget írni, felét hajtani a bizniszben. Persze, aki nem alkalmas erre, írjon. Azután majd kiderül, ami kiderül.
2006. november 27-én ment el. Épp olyan morózus, helyére nem találó magyar íróként, ahogy élt.

Határ Győző (Hack Viktor, Gyoma, 1914. november 13. – London, 2006. november 27.) Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, filozófus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

 

Művei
Ragyogó szívvel, remete daccal (Versek) Bp. 1945. Vajna és Bokor. [A kötet Hack Győző névvel jelent meg.]
Heliáne (Regény) [Bp. 1948.] Magyar Téka.
Liturgikon (Versek) [Bp. 1948. Antiqua Nyomda.] [Bibliofil kiadásban is.]
Pantarbesz (Bölcseleti tanulmány.) München 1966. Aurora, 94 p. (Aurora Kiskönyvek)
Hajszálhíd Versek versben rímek rigmusok költemények három évtized terméséből Budapest–Párizs–London. (Weöres Sándor útrabocsátójával.) [A szerző jegyzeteivel.] München 1970. Aurora, 592 p. (Aurora könyvek) [Megjelent bibliofil változatban is.]
Sírónevető (Drámák, 1–2. köt.) [A szerző jegyzeteivel és utószavával.] München, 1972. Aurora, 383. 613 p. (Aurora könyvek)[Megjelent bibliofil kiadásban is]

Az Őrző Könyve („Egregor.”) „Regényes elmélkedések” és „Üzenet a jövőből”. Őfelsége a császár legkegyelmesebb Engedelmével és Tulajdonában – az Udvari Könyvtár kézirattárából. A hiányzó részeket kiegészítette és ó-alánról új-hunra fordította – –. Hurpagopolisz 21** Ergasztobolszk. [A kiadó utószavával] München 1974. Aurora, (Aurora Könyvek)
Golghelóghi Rémrettentő Képekkel Gonosz Kalandokkal teljes Csudaságos Históriája Ki Gézengúznak töredelmes volt, Jámbornak elvetemült Herék hergelték hurították Gazok gurultában gurították Törpének királyok nagyolták – óriásnak nép kicsinyelte Mint lett magán-csimpaszkodó Utolsó Szalmaszál és tőn akkoron-és olyan Penetencét, mikoron minek ereje – kihullott-utolsó-fogaiglan – elvásik Lőn megdicsőülése Gyalázatra és nagy Fénylésben sanyaró Újjászületése Magnus Ludus Passionalis Képek Ötvene ez Nagy Érzékeny Titokjáték PROLOGUSÁTÓL Kezdetre EPILOGUSÁVAL Kimenetelig. [Drámaciklus.] [A szerző utószavával és jegyzeteivel.] [London, 1976.] Aurora. . sz. Aurora Ezotéria.
Álomtörténelem (Egyfelvonásos) = Az embernek próbája. (Emlékkönyv) Amszterdam, 1976. Hollandiai Mikes Kelemen Kör. 59–62. p.

Intra muros Tanulmány a véleményről, a hitről – a meggyőződésről. Ellenvetéseit glosszáriumba gyűjtötte és aporematikus kiegészítéseivel ellátta Vincent Geoffry James Hatar, junior. [London, 1978.] Aurora. . sz. Aurora Ezotéria 2.
A rákóra ideje London, 1982. Aurora. . sz. Aurora Ezotéria 4.. sz. (Aurora Könyvek)[Gerinccím: Szélhárfa I.]
Pepito és Pepita (Regény.) [A szerző előszavával.] [London 1983–1984.] Aurora.
Félreugrók, megtántorodók London, 1983. Aurora. . sz. Aurora Ezotéria 5.. sz. (Aurora Könyvek) [Gerinccím: Szélhárfa II.]
Antisumma London, 1983. Aurora–Aurora Ezotéria 6. sz. (Aurora Könyvek) [Gerinccím: Szélhárfa III.]
Anibel (Regénytrilógia) [A szerző utószavával.] [London 1984.] Aurora.
Éjszaka minden megnő (Archie Dumbarton) (Abszktrakt regény) [A szerző utószavával.] [London 1984.] Aurora.(Aurora Regénytár)

Köpönyeg sors Iulianosz Ifjúsága lélekrajzi regény a Nagyságos Elköltözöttek Lelkei éteri beszélgetéséből kiszűrte a Megváltó és Halhatatlan Isteneknek odafenn és tinéktek itt alant elébocsátja epitomátora – – . [London, 1985.] Aurora. (Aurora Könyvek)
De nobis fabula (avagy Szemelvények egy Non-Person emlékezéseiből.) [München 1985. kn.], 109–130. p. [Különlenyomat az „Önarcképünk sorsunk tükrében 1945–1949” című, a hollandiai Mikes Kelemen Kör által 1984-ben kiadott könyvből.]
Lélekharangjáték messzegurult álmok odalett fülcsengése összecsáklyázott élet-uszadékok a folyamközépről veszett szélfúvásban veszendő évek sallangja-cafrangja bátorságos erőmerítés halálnak eltréfálásában elhajtott jószág találomra-keresgélése tolvajfosztó orgazdálkodás marhavásárterén gazdájuktól elbitangolt ritornellók kínkereszt-rímek – kiművelt galamátyok makámeák és mekegemmák versbeszéd és költeményes kiolvasóka tallózás a líra torkolatvidékén: Lélekharangjáték. [London, 1986. Aurora.] . sz. Aurora könyvek.
Éjszaka minden megnő (Archie Dumbarton) (Absztrakt regény.) Bp. 1986. Magvető.
Pepito és Pepita (Regény.) [A szerző utószavával.] Bp. [1986.] Szépirodalmi.
Angelika kertje (Mesék, nosztalgiák; 1. köt.) [London, 1987.] Aurora. [Borítócím: Angelika kertje és egyéb elbeszélések. A kötetjelzés csak a gerincen olvasható és ezen a címen második kötet nem jelent meg.]
A szép Palásthyné a más álmában közösül és egyéb elbeszélések (2. köt.) [London, 1987.] Aurora. [Ezen a címen első kötet nem jelent meg.]
Az ég csarnokai [London, 1987. Aurora], (Aurora Ezotéria 7.)
Anibel (Regénytrilógia.) Bp. [1988.] Szépirodalmi Kvk..
Görgőszínpad A középkori angol titokjátékokból mutatóba egybeszedett kisded florilégium… egybeválogatója és magyar versekre forgatója… – –. [Misztériumok és a függelékben versfordítások a szerző bevezetőjével és kiegészítésével.] Bp. 1988. Szent István Társulat.
Medvedorombolás. a Tuskólábú versbefoglalt kóborjárásai a kórságos nyavalyák és a halálközelítés Morbid Mappáján (Versek.) [London, 1988.] Aurora.
Bojszintó (Versek, szerk.: Szakolczay Lajos.) Bp. 1989. [k.n.].
Boldogságról szenvedésről (Versek.) Békéscsaba 1989. [Megyei Könyvtár], (Poesis Hungarica)
Csodák Országa HÁTSÓ-EURÁZIA avagy a Hajnali Novellák. (1–2. köt.) [A szerző két előszavával, egy utószavával és két levél hasonmásával.] [London, 1989. Aurora].(Aurora Regénytár 269.)
A fontos ember (Regény.) [London. 1989.] Aurora, (Aurora Regénytár)
A fontos ember (Regény.) Szeged [1989.] JATE Kiadó.
Golghelóghi Rémrettentő Képekkel Gonosz Kalandokkal teljes Csudaságos Históriája Ki Gézengúznak töredelmes volt, Jámbornak elvetemült Herék hergelték hurították Gazok gurultában gurították Törpének királyok nagyolták – óriásnak nép kicsinyelte Mint lett magán-csimpaszkodó Utolsó Szalmaszál és tőn akkoron-és olyan Penetencét, mikoron minek ereje – kihullott-utolsó-fogaiglan – elvásik Lőn megdicsőülése Gyalázatra és nagy Fénylésben sanyaró Újjászületése Magnus Ludus Passionalis Képek Ötvene ez Nagy Érzékeny Titokjáték PROLOGUSÁTÓL Kezdetre EPILOGUSÁVAL Kimenetelig. (1–2. köt.) [A szerző utószavával és jegyzeteivel.] [Szombathely, 1989. Életünk.] (Életünk Könyvek)
Eumolposz avagy A hazudozás zsoltára. (Regény.) [London, 1990. Aurora], (Aurora Regénytár)
Az ige igézetében [London, 1990.] Aurora, (Aurora Regénytár) [Gerinccím: Rólunk szól a történet III.]
Légy minaret! [London, 1990.] Aurora, (Aurora Regénytár) [Gerinccím: Rólunk szól a történet I.]
A léleknek rengése (Válogatott versek 1933–1988. vál., szerk.: Parancs János.) [Bp. 1990.] Orpheusz Kiadó, (Orpheusz Könyvek)
A költészet kiskátéja [London, 1990.] Aurora, (Aurora könyvek) [Gerinccím: Rólunk szól a történet II.]
Halálfej gajdok – klapanciák rigmarolárék átokformulák és bökversek remegő-rímek – hullakamra-áthalások aritmiák – halállátó nyelvgyök-remegések és Példatár a vénkor esdekléseiből [London, 1991.] Aurora.
Heliáne (Regény, 2. kiad.) [Reprint.] Bp. 1991. Magvető.
Intra muros Tanulmány a véleményről, a hitről, a meggyőződésről. [A szerző utószavával.] Bp. 1991. Pannon Könyvkiadó.
Irodalomtörténet (Kritikák, a BBC és a Szabad Európa Rádióban elhangzott könyvismertetések anyagából, vál. és szerk.: Lakatos István.) [Békéscsaba 1991.] Tevan Kiadó.
Filozófiai zárlatok (Epigrammata Profana.) [Szabó Zoltán: Fogódzó. (Bevezetés Határ Győző bölcseletébe.)] [London, 1992.] Aurora. . sz. Aurora Ezotéria 8.. sz. XIII.
Mangún és más hang-, mese-, és színpadi játékok. [Az előszót írta: Csiky Ágnes Mária.] London, 1992. Aurora (Aurora Könyvek) VII.
Az Őrző Könyve („Egregor.”) „Regényes elmélkedések” és „Üzenet a jövőből”. Őfelsége a császár legkegyelmesebb Engedelmével és Tulajdonában – az Udvari Könyvtár kézirattárából. A hiányzó részeket kiegészítette és ó-alánról új-hunra fordította – – . Hurpagopolisz 21** Ergasztobolszk. [Szombathely.] 1992. Életünk, (Életünk könyvek. A nyugati magyar irodalom gyöngyszemei)
Üvegkoporsó ódon versek édes-mindnyájunk felejtőkéjéből előhalászta HGy (Győző bácsi). London, 1992. Aurora. (Aurora könyvek)
Életút I [Kabdebó Lóránt magnetofon-felvételei alapján.] [Szombathely.] 1993. [Életünk.] (A nyugati magyar irodalom gyöngyszemei)[A kötet alcíme a borítón: Oly jó követni emberélet!]
Özön közöny. Elmélkedés az elmélkedésről, mint önmaga tárgyáról – az ismeretről, mint szemléleti formáról. (2. kiad.) [A szerző utószavával.] London, 1993. Aurora, V, (Aurora Ezotéria 3.)
Életút II [Kabdebó Lóránt magnetofon-felvételei alapján.] [Szombathely.] 1994. [Életünk.] (A nyugati magyar irodalom gyöngyszemei) [A kötet alcíme a borítón: Minden hajó hazám.]
A fülem mögött (Karcolatok.) London 1994. Aurora. (Aurora Ezotéria)
Életút III Partra vetett bálna. [Kabdebó Lóránt magnetofon-felvételei alapján.] [Szombathely.] 1995. [Életünk], (A nyugati magyar irodalom gyöngyszemei)
Léptékváltás (Három filozófiai tanulmány.) Bp. 1995. Magyar Írószövetség–Belvárosi Könyvkiadó.
Álomjáró emberiség (Karcolatok.) London, 1996. Aurora, (Aurora Ezoteria)
Bábel tornya (A szerző válogatása életművéből.) [Bp. 1996. Trikolor–Intermix Kiadó.] (Örökségünk)
Köpönyeg sors Iulianosz Ifjúsága lélekrajzi regény a Nagyságos Elköltözöttek Lelkei éteri beszélgetéséből kiszűrte a Megváltó és Halhatatlan Isteneknek odafenn és tinéktek itt alant elébocsátja epitomátora – – . (1–2. köt.) [Szombathely, 1997. Életünk–Faludi Ferenc Alapítvány.] (A nyugati magyar irodalom gyöngyszemei)(Életünk Könyvek)
Medaillon Madonna (Költeményes könyv) Bp. [1997.] Széphalom Könyvműhely.
A Fény Megistenülése (Fejezetek a filozófia abszurd drámájából. Referátum.) Bp. 1998. Terebess Kiadó.
„H. Gy. levelesládája.” (Válogatott versek, szerk., ut.: – –.) Bp. [1998.] Unikornis, (A magyar költészet kincsestára)
Emlékkönyv Határ Győző 85. születésnapjára (Szerk. Kabdebó Lóránt, a bibliográfiát összeáll.: Buda Attila) Miskolc, 1999. Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Intézet Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék.
Keleti kulisszák (Színjátékok) Bp. 1999. Terebess.
Szélhárfa A rákóra ideje. Félreugrók – megtántorodók. Antisumma. (Szerk.: Somogyi Gréta.) [Bp.], 2000, Argumentum.
A Karkasszban (Versek) Bp. 2000. Littera Nova.
Szentföld a Föld Bp. 2000. Kortárs.
Darályvilág Buzdugániában. Miskolc, 2001, Felsőmagyarország Kiadó.
Antibarbarorum libri. Bölcseleti írások (1–2. köt.) (Sajtó alá rend.: Somogyi Gréta, Tóth Magdolna.) [Bp.], 2001, Argumentum.
Drámák. (Szerk.: Somogyi Gréta, Tóth Magdolna, utószó: Margócsy Klára.) Bp., 2002, Argumentum.
Pepito és Pepita. Bp., 2002, epl.
Alapigazságaink (Nagardzsuna). Műhelyforgácsok egy bölcseleti aforisztikából. [Bp., 2003], Szabad Föld. A fontos ember Bp. 2003. Serdián.
Vitézlő Tururu nyaktörő kalandjai és szivárványos széphistóriája, melyben merészségén boldogságot nyer Bp. 2003. Littera Nova.
Haza a magasföldszinten […] Bp., 2004, Szabad Föld.
Merengő éjszakák. Bp., 2004, Littera Nova.
A szép Palásthyné a más álmában közösül és egyéb elbeszélések. [Bp.], 2005, Argumentum.
Határ-breviárium. (Összeáll.: Szente Imre.) [Bp., 2005], Serdián.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.