Ugrás a tartalomra

Pályi András

A ritka író. Talán az Éltem olvasása közben, vagy utána találtam valami vonatkozó szövegben, hogy Pályi évente ír egy elbeszélést, meghökkentően lassú tempó. Már a 89-es Kövek és nosztalgia is időzítve került a levevős polcra, rég kiderült, Pályihoz hangulat kell.

Később tudom meg, hogy eltérített drámaíró. Huszonegy évesen mutatják be Pécsett Tigris című drámáját, le is tiltják, ahogy kell, a korbácsos ember nevét meg kell említeni, hadd szóljon: a neve Thiery Árpád. De a mögöttes történetben felbukkan Pándi Pál is (1963-at írunk, az ember esze megáll, hogy egy 21 éves író drámája egyáltalán eljuthat a bemutatóig, hogyan bizonyíthatta 21 éves korára a töretlen párthűséget, az Eszme iránti elkötelezettségét, itt valakik nagy hibát követtek el, annyi bizonyos, az elvtársak nem tűrhetik a lazítást, a figyelmetlenséget, amikor nyugaton a helyzet csak fokozódik és fokozódik).

A drámaíró tevékenységre vonatkozó kérdésre azt válaszolja: "De írtam. Csak nem mutatták be. A Vígben ráadásul Latinovits játszotta volna. Elolvasta, szerette, úgy tudom, amikor fölmondott, többek közt a Csupa napfényre is hivatkozott – ez a darab címe -, mondván, ha azokat a szerepeket, amiket értelme volna eljátszania, nem játszhatja, akkor miért van ő itt. Ez a Latinovits-mondat a legmagasabb kitüntetés, amelyben drámaíróként részesültem, máig büszke vagyok rá." Jó volna látni, legalább olvasni ezeket.

Pályi nem felhőtlen szórakozás, szükséges rákészülni. Az Éltem után a kedves felkészületlen olvasó néhány percig nemigen kap levegőt, mások a magasságok, ritkább a levegő. Pályi a zordon hús barokk írója.

Másként fogalmazva: a barokk hús zordon írója.

Pályi András, Budapest, 1942. december 1., író, műfordító.

Művei:

1978 Tiéd a kert (elbeszélések)

1988 Éltem (kisregények)

1989 Kövek és nosztalgia (elbeszélések)

1992 Egy ember kibújik a bőréből (színházi esszék)

1996 Éltem – Másutt – Túl (kisregények)

1998 Suszterek és szalmabáb (lengyel vonatkozású esszék)

2001 Provence-i nyár (elbeszélések)

2002 Képzelet és kánon (esszék)

2003 Megérkezés (regény)

2004 Múlás és maradás (rádiókritikák)

2007 A kerület órái (tárcák, novellák)

2010 Az én határain

Díjai:

1991 Lengyel Kultúráért érdemérem

1997 Krúdy Gyula-díj

1999 Pro Literatura-díj

2000 a Lengyel Köztársaság lovagi keresztje

2001 a ZAIKS műfordítói díja

2001 Füst Milán-díj

2004 József Attila-díj

2007 Budapestért Díj

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.