Ugrás a tartalomra

Diurnus naplójegyzete: Szép keddi nap Nyíregyházán

A Zöldi László docens szervezte író–olvasó találkozón most csak néhány szó erejéig segédkeztem: előbb Bitó László, majd Böszörményi Zoltán pódiumszereplésében. Bitónál első családregényéhez (Istenjárás, 1994) írott utószavam volt a kiindulópont, Böszörményi fellépése előtt a majdnem napra harminc éve – 1979. szeptember 24-én – dedikált első, kis verseskötetéből olvastam fel.

Nem először kérdezik tőlem, s nemcsak tőlem: miért sietünk első szóra, ha Zöldi László hív bennünket. A keddi találkozó ezt is megválaszolja: a szerzőket a róluk szakdolgozatot írt diákok mutatták be társaiknak. Bitó Lászlóról Balogh Zsuzsa beszélt ügyes-okosan, Nagy Zsófia, az ifjúsági Pulitzer-díjas pedig kis esszét kerekített, mintegy rögtönözve, Böszörményi Zoltán új regényéről. Egyben-másban mindkettejükkel vitatkoznék talán, de előadásaik színvonala, magvassága vitathatatlan volt. Nagy Zsófia azt is érzékeny leltárba vette, ami fölött a különböző ízlések összecsaphatnának. Gazdaggá tette az eseményt, hogy Zöldi László bevezetői érdekesek, higgadtak és lényegesek voltak. Hogy rengeteg filmfelvétel, fénykép, magnófelvétel készült. Hogy Bitó Lászlónak jó néhány diák(lány) kérdéseket tett fel friss regényéről („Káin, te áldott”) – és egyértelmű volt, hogy már olvasták, és a kérdések egyáltalán nem voltak formálisak. Fontos hozzászólások fogalmazódtak meg Böszörményi Zoltán regényéről. (Mindkét szerző interjúkat is adott a szereplés előtt és után nyíregyházi kollégáknak, újságíróknak s leendő újságíróknak.)

A nagy előadóteremben olyan jól éreztük magunkat, hogy a tőszomszédban „műsorunkat” végigdübörgő ütve-fúró (vagy légkalapács?) sem verhette szét. A csuda-szép könyvtár kétszáz s valahány számítógépnél ülő hallgatója közül sokan a Klubhálót olvasták: immár hosszú évek óta megszokták, hogy kollégáik ezen a portálon publikálnak, emlékeznek csillebérci sajtótáborunkra, tapasztalják, hogy a végzős média-kommunikációs kollégáik rendre klubhálós szereplésük következtében jutnak aztán munkához, álláshoz a médiában.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.