Ugrás a tartalomra

Új könyveink

Négy új könyv az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban! Árpási Zoltán, Bárányi Ferenc, Puskel Péter és Sigmond István könyvei

 

 

Árpási Zoltán

Költő, az innenső parton

Költő, az innenső parton üzenetnek szánom a kötet címét. Simonyi Imre, a költő ott, mi itt. Ahogy egyik interjújában fogalmazott: a lét folyó, amelynek egyik oldalán áll ő, Máraival, Sinkával, Tímár Józseffel, Bartókkal, Németh Lászlóval, Krúdy Gyulával, Dayka Margittal, Kiss Manyival, Göröcs Titivel, a békéscsabai labdarúgó Pásztor Józseffel és számos Naggyal, Kissel, valamint számtalan Szabóval meg Kováccsal. A másik oldalon a több milliárd földlakó. Az innenső parti néhány tucat, száz vagy ezer ember kisebbség a túlparti milliárdokkal szemben. Ámde szerinte ennek a túlpartiak létszámához mért elenyésző kisebbségnek (az innenső partiaknak) megkülönböztető sajátossága a többlet.

 

 

 

Bárányi Ferenc


Boldogság délibábja

A hatvanas évek fiatal magyar orvosainak küzdelmét mutatja be a regény, két fiatal kegyvesztett (politikai okokból kizárt) volt marosvásárhelyi orvostanhallgató pályakezdő éveinek felidézésével. Az egyik Moldvában, a szovjet határ mentén próbálkozik bizonyítani rátermettségét, míg barátja és kollegája a szerb határ közelében ugyanezt teszi. Két, egymástól földrajzilag távol eső orvosi körzethez tartozó lakosság szokásai, hagyományai szoktatják a magyar doktorokat, hogy beilleszkedjenek az idegen környezetbe. Megismerik a nyomort, a diktatúra borzalmait. Mégis boldogok, mert fiatalok és dolgozhatnak. A két elüldözött fiatal orvos otthont teremt az idegen környezetben, megtanulják a lakosság nyelvét, megismerik szokásaikat, mégis elűzi őket a hivatalos hatalom. Mindketten elbuknak, bár az Isten is orvosnak teremtette őket, de bukásuk a rendszer díszletei között ügyeskedő rendezők munkájának eredménye. Mégis, az égretörő becsületes emberek boldogsága akkor is igaz, ha lehetőségeikben csak földhözragadt.Ez a regény írói üzenete.

 

 

Puskel Péter


Nyakig a pácban

 

A humorról az ókori görögök úgy gondolták, hogy ez a ’testnedv, folyadék’ az egészség és az érzelmek egyensúlyban tartásához elengedhetetlen. Már rég tudjuk, hogy ilyen speciális testnedv nincs, de azt is, hogy a humor – az a képesség, tulajdonság, hogy (magunkkal együtt) másokat is felvidítsunk, jókedvre, nevetésre hangoljunk – az emberi élet rendkívüli ajándéka. Mert iszonyúan sivár lenne a humor nélküli élet, és csak legnagyobb ellenségünknek kívánhatjuk titkon, hogy humortalan emberekkel hozza össze balsorsa…
Puskel Péter anekdotái, amelyekben sokan ismerősöket fedeznek majd fel, igaz történetek, s ha harsányan nem is nyerítenek majd elolvasásukkor,  testnedveikre garantáltan jó hatással lesz.

 

 

Sigmond István


Angyalfalva

„Nem voltam jó. Nem lehet jó lenni, ha sosincs termés az almafán. Néha arra gondoltam, hogy az almafa bosszúból nem terem soha, attól kezdve, hogy akasztott embert lóbált rajta a szél, megbünteti a világot, s a világ most én vagyok…” – indítja Sigmond István művét, amelyet akár a bűn nélküli bűnhődés regényének is nevezhető. Az almafa kultikus tárggyá, az emlékezés és vezeklés helyévé válik egy idődimenzióiban nehezen behatárolható világban, amelyben a mindenkori diktatórikus hatalomnak kiszolgáltatott ember számára kiútként csak a bosszú és az angyalvárás kínálkozik. Idősíkok, megtörtént és elképzelt események, jelen, múlt, sőt jövő keverednek a mesterien szerkesztett, nyelvében erőteljes, bizonyos értelemben az ókori görög tragédiák hangulatát idéző műben. 


Itt megnézheti megjelent könyveinket.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.