Irodalmi Jelen
 • „Ne nyugtalankodj, lábujjhegyen jár a fény”

  20 éves az Irodalmi Jelen

  Szeretettel várunk minden kedves szerzőt és olvasót az Irodalmi Jelen 20. születésnapi gálaműsorára a Petőfi Irodalmi Múzeumba szeptember 21-én este fél 7-re! A pódiumműsor után állófogadásra kerül sor. 

 • Lajtos Nóra

  Téreyetlenül hirtelen

  Kérdezhetitek, miért távoztam köszönés
  nélkül, de a miérteknek néha elmúlásszaguk van,
  és kiszámíthatatlanul logikátlan az egész.

 • Elhunyt Térey János költő, író, drámaíró

  Életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey János József Attila-díjas költő, író műfordító. Az Irodalmi Jelen egy 2017-es nyári képeslapjával emlékezik rá.

 • Költők Budáról

  A svábhegyi Jókai Klub látta vendégül Térey Jánost és Szöllősi Mátyást, akiknek friss prózakötetei – a Káli holtak és a Simon Péter – minden bizonnyal az idei év legfontosabb megjelenései közé tartoznak. Egyébként mindketten a „szomszédból” ugrottak át a Jókai Klubba, de budaiságukon kívül még több más közös nevezőre is fény derült az esten.

 • Irodalmi Jelen
  Rimóczi László

  Könyvek nyárra dióhéjban 1.

  "A szükségszerű tragédiákkal együtt is átlagos életet mutat be, átlagos hétköznapokat, valamint egy szellemi fejlődés útját, melynek végpontjáról a múlt mint rommező beláthatóvá és értékelhetővé válik. A Jerikó épül merő provokáció, kísérlet egy újfajta irodalmi stratégia és nyelv megteremtésére." – Nyári sorozatunkban a délutáni kávészünet perceire ajánljuk rövid könyvismertetőinket könyvheti és akörül megjelent könyvekről. Elsőként Rimóczi László írásait közöljük.

   

 • Irodalmi Jelen

  Vének – nem csak véneknek!

  Augusztus 7. és 10. között szervezte meg a győri Hermaion Irodalmi társaság kilencedik alkalommal a Véneki Alkotótábort, Közösség, közérzet, közélet címmel – a tavalyi tábor folytatásaként újra együtt gondolkodtak a résztvevők arról, hogy mi köze mindezeknek az alkotáshoz és a kortárs irodalomhoz. És persze volt még (nem vénnek való) foci, napozás, laza beszélgetés, minden, ami egy jó táborhoz kell.

 • Irodalmi Jelen

  A káli mosónőkről – Térey János nyári képeslapja

  A kamera az ég felé fordul, és hasas, szürke gomolyfelhőket mutat.

 • Irodalmi Jelen

  A melankóliára való hajlam a művészember legmegtermékenyítőbb állapota

  Báthory Erzsébet valóban szűzlányok vérében fürdött-e, milyen jellem és uralkodó volt a tündérkirályfinak nevezett Báthory Gábor fejedelem, van-e hatása a közéleti költészetnek a napi politikára és a parlament működésére, hogyan termékenyíti meg a verset a melankólia és az utazás – képes beszámolónk a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét harmadik napjáról.

 • Irodalmi Jelen

  A prózaírók kasztrált költők – Varga Melinda verses tudósítása

  A prózaírók kasztrált költők – verses tudósítás Kollár Árpád, Orcsik Roland, Sopotnik Zoltán és Térey János kolozsvári estjéről

 • Irodalmi Jelen

  1956 darab

  A Margó Fesztivál pénteki napjának kiemelkedő beszélgetése volt az ’56-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódó műsor: Papp András és Térey János Kazamaták című drámájának megszületéséről, színházi előadásáról beszélgetett a szerzőkkel Gács Anna.

 • Irodalmi Jelen

  Száz szónak is pályamű a vége

  A szívének kedves városáról biztosan mindenki örömmel ír akár verset, akár prózát, ám ha ezt legfeljebb 100 szóban kell megtenni, már nem olyan könnyű a feladat. A 100 szóban Budapest program szervezői az idei pályázatról tartottak sajtótájékoztatót, ahol a zsűri egyik tagja, Térey János prognosztizálta, kikből lehetnek sikeres pályázók.

 • Irodalmi Jelen

  Jégkorszak Székelyföldön

  Cudar tél lepte meg nemrég Székelyföldet: először Marosvásárhelyt, majd Székelyudvarhelyt, aztán Sepsiszentgyörgyöt, végül Kézdivásárhelyt borította örök hó és farkasordító hideg – szerencsére csak metaforikus értelemben, Térey János A Legkisebb Jégkorszak című, legújabb verses regénye révén.

 • Irodalmi Jelen

  Békebeli társasélet – Ötéves a Hadik Szalon

  Rengeteg vendég szólalt meg a Hadik Irodalmi Szalon ötödik születésnapján a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a pódiumon nemcsak az egykori beszélgetéseket elevenítették fel, de ki-ki szülőföldjének, szeretett környékének történeteit is megosztotta.

 • Irodalmi Jelen

  Titus Maccius Plautus – A hőzöngő katona Karsai György és Térey János fordításában

  „A szerelmest támogatva, muszáj, hogy te is szeress,
  Rendelkezz ismerettel, ne a külvilágban keresd!
  Nem szerelmes alig érti szerelmesek szellemét.
  Maradt testemben még pici nedv, maradt csipetnyi vágy,
  Kéjekből és gyönyörből nem száradtam ki teljesen.”

 • Irodalmi Jelen

  Adventi körkérdés 2.

  Az Irodalmi Jelen az adventi időszak jótékonysági akciói közepette két kérdéssel fordult írókhoz, költőkhöz: „Tettek-e már jót önnel ismeretlenül?” és „Mi volt élete legfontosabb ajándéka, amit kapott vagy adott?” Ezúttal Géczi János, Térey János és Viola Szandra válaszait olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  Tárcamese, majorregény, vonatpróza

  A Balassi Intézet Márton Áron Kollégiuma látta vendégül Darvasi Lászlót, Murányi Sándor Olivért, Poós Zoltánt és Térey Jánost, akik műveikből olvastak fel a kollégium diákjainak.

 • Irodalmi Jelen

  A hónap írója – Térey János: Országos káosz (4)

  A Kárpát-medencét megbénító vihar miatt
  Szükségállapotot hirdetünk
  – Jelentette ki este Radák a sajtó képviselőinek. –
  A Dunántúlon életbe lép a legmagasabb…

 • Irodalmi Jelen

  A hónap írója – Térey János: Országos káosz (3)

  A krízisközpontba sorra futottak be a jelentések./ A környéken harminc-negyven vonat / Akadt el rémisztő torlaszokban, / Utasok ezrei voltak kénytelenek / A szerelvényen tölteni az éjszakát.

 • Irodalmi Jelen

  A hónap írója – Térey János: Országos káosz (2)

  „Számítanak rá, Tóni bácsi. Tudja, minálunk nagyüzem van”, Mondta Franci, fontosan. „Maguknál igen,
  De magukon kívül nem dolgozik ilyenkor senki. Egy hivatal sincs nyitva, alig jön busz. Taxi pedig?”

 • Irodalmi Jelen

  A hónap írója – Térey János: Országos káosz (1)

  „Újabb nyolcvan centiméter hóra számíthatunk”, Recitálta Pacurka a rádióban, jól megnyomva a nyolcvanat. Szinte érezni lehetett remegő hangján, Hogy remeg a kezében a papír is.