Irodalmi Jelen
 • Schranz Áron

  Nőként a századfordulón

  A Lányok és asszonyok aranykönyve a századfordulón élő nők életszakai mentén épül fel, kronologikus rendet követve a leányságtól egészen az időskorig. A könyv főfejezetei közül egyedül a negyedik (Test és lélek) lóg ki ebből a sorból, mely a pszichés problémák, illetve korabeli kezelésük általánosabb témáját járja körül, bemutatva többek között az ez idő tájt rendkívül népszerű fürdőhelyek, valamint a szanatóriumok és elmegyógyintézetek világát.

 • Irodalmi Jelen

  „Az érintettség megnehezíti az alkotást” – Beszélgetés Szécsi Noémivel

  Szécsi Noémi az Egyformák vagytok című új regényében a Nyughatatlanok és a Gondolatolvasó szálait fűzi tovább. Ez a könyv az előzőekkel ellentétben a jelenben játszódik, olvasás közben óhatatlanul az az érzésünk, hogy tükröt tart a negyvenes budapesti értelmiségiek elé. A mozaikos szerkezetű történet cserepeiből minden olvasónak magának kell létrehoznia a saját olvasatát. – Jolsvai Júlia interjúja az íróval.

 • Irodalmi Jelen

  Konzervatív forradalmár a menedzservilágból

  Rablóhalak címmel jelent meg Kötter Tamás első könyve. A novelláskötetet bemutatóján egykori tanárai közül Szécsi Noémi és Márton László, a Kalligram Kiadó részéről pedig Mészáros Sándor beszélgettek a szerzővel a budapesti Raktár Bárban.

 • Irodalmi Jelen

  Szécsi Noémi: Nyughatatlanok (részlet)

  Szécsi Noémi legújabb, a Nyughatatlanok című regénye a 82. Ünnepi Könyvhétre jelent meg. Részletet olvashatnak belőle.

 • Nyughatatlan újromantika

  Beszélgetés Szécsi Noémival legújabb könyvéről

  Szécsi Noémi legújabb regénye, a Nyughatatlanok az Ünnepi Könyvhétre jelent meg. Beszélgetésünkben szó esett a marginalizált emigránsokról, előkerültek kísértetek, és nem hagytuk ki az asztaltáncoltatást sem. Az írónő bevallotta, hogy valamiféle „újromantikus” regényt akart írni, mert szerinte a cinizmus és az irónia nagyon kiüresedett, az olvasók patetikus dolgokra vágynak.

 • Mindig más és más műfaj érdekel

  Szécsi Noémival beszélget Onagy Zoltán

  Nehezíti-e a novellaírás egy regény születését? Ősfeministává kell-e válnia Simone de Beauvoir fordítójának? Milyen érdekességeket kínál az Utolsó kentaur? Negyvennyolcas emigránsok asztaltáncoltatása, avagy romantikus melodráma.